Insolatie la bebelusi: TOP 6 greseli pe care nu trebuie sa le faci la plaja

Insolatie la bebelusi: TOP 6 greseli pe care nu trebuie sa le faci la plaja

De când ești părinte, până și bagajul pentru vacanță înseamnă o pregătire mai amănunțită, fie că mergi la mare, la munte, sau doar într-o escapadă de weekend, în vizită la cei dragi. Însă, mai mult decât accesoriile de plajă din bagaj, și starea generală de bine, a micuților înseamnă o vacanță reușită pentru toată familia.

Iar ca să preîntâmpinăm stările de disconfort, cum este cea de insolație la bebeluși, mai ales în plin sezon estival, este esențial ca noi, părinții, să știm ce putem face pentru a preveni această afecțiune. Mai ales că cei mici nu ne pot transmite, prin viu grai și cu așa mare ușurință, ce anume îi neliniștește.

În acest sens, noi, cei de la Empria, ne-am gândit să venim în ajutorul părinților care și-au făcut planuri de mare sau de piscină, cu o serie de lucruri de evitat, dar și bune practici pentru a se bucura din plin de vremea frumoasă și însorită. Așadar, în cele ce urmează vom puncta, rând pe rând, ce poți face pentru a nu ajunge în punctul de insolație la bebeluși. Dar nu înainte să descriem, pe scurt, cum se manifestă aceasta.

Insolație la bebeluși. Când apare și cum se manifestă?

Fenomenul de insolație la bebeluși apare ca urmare a unei supraexpuneri la soare, atunci când cei mici nu sunt protejați suficient (cu creme de plajă, îmbrăcăminte potrivită), dar nici hidratați îndeajuns. 

Noi, părinții, nu avem nevoie de prea multe semnale ca să ne dăm seama că este necesar să luăm măsuri. Astfel, o să intuim foarte ușor când cel mic suferă de insolație, dar mai ales dacă prezintă următoarele simptome:

  • Temperatura corpului micuțului este de 40°C sau chiar o depășește. Dacă temperatura nu scade, este necesar un consult medical în cel mai scurt timp posibil.
  • Pielea este roșiatică și uscată. În acest caz, bebelușului fie nu i-a fost aplicată o protecție suficient de mare înainte de expunerea la soare, fie expunerea nu s-a făcut treptat.

  • Bebelușul nu transpiră. Dacă cel mic poartă haine lejere, deschise la culoare, confecționate din bumbac sau din in (adică pe cele mai indicate pentru temperaturi ridicate), faptul că nu transpiră este un alt semnal de alarmă.

  • Stări de agitație și de vărsături. Dacă cel mic s-a odihnit și a mâncat așa cum o face de obicei, cel mai probabil nu este vorba de oboseală sau de alimentație. Pe lângă celelalte simptome, aceste stări de agitație și de vărsături pe care micuțul le are în vacanță indică insolație la bebeluși. 

Pentru ca experiența să fie una plăcută pentru toți membrii familiei, și ca să eviți, pe cât posibil, ca micuțul tău să treacă prin senzațiile pe care tocmai le-am amintit, ține cont că și în zonele mai umbroase te poți bucura la fel de bine de sezonul cald și de briza mării.

bebelus cu ochelari de soare albastri

TOP 6 greșeli pe care nu trebuie să le faci la plajă

 

1. Nu depășiți intervalul de expunere la soare. Copiii sunt mult mai predispuși la insolație, astfel că optim ar fi să mergi cu ei la plajă până în ora 10:00 și după ora 17:00, pentru a evita o supraîncălzire a corpului lor. Dacă petreci mai multe zile pe litoral, mergi dis-de-dimineață cu cel mic și la aerosoli, pentru îmbunătățirea sistemului respirator.

2. Nu vă bazați pe o protecție dintr-o singură aplicare pentru toată ziua. Pe lângă faptul că prima aplicare a cremei de protecție ar trebui să fie încă din cameră, este necesară o reaplicare a ei la fiecare 2 ore. Pentru că pielea micuților este mult mai sensibilă decât cea a adulților, este recomandat să folosiți cremă de plajă destinată lor.

3. Nu îi expune de foarte timpuriu la soare pe cei mici. Vârsta optimă de la care cei mici se pot expune la plajă este după ce au împlinit deja 6 luni. Înainte de a pleca în vacanță, este bine să îi faci o vizită medicului pediatru. În funcție de starea de sănătate a micuțului și de posibilele alergii, el îți va sugera și alte contraindicații.

4. Articole vestimentare și accesorii de protecție. Pe lângă jucăriile care îi vor capta atenția cea mai mare parte din timp, nu uita nici de articolele de protecție. Hăinuțele și costumele de baie cu fltru UV, ochelarii cu protecție UV, dar și pălăriile de protecție soare îi vor asigura confortul necesar celui mic, iar ție siguranța că poți merge cu cel mic în vacanță.

costum de baie cu protectie UV pentru copii, de culoare roz, cu modele florale

 

5. Nu sări peste hidratare. O altă etapă importantă prin care poți preveni insolația la bebeluși este, indiscutabil, hidratarea. De exemplu, dacă cel mic are mai puțin de 6 luni și sunteți împreună la plajă, el ar trebui alăptat mai des. Iar dacă ați trecut deja la diversificarea meniului lui, hidratarea cu apă ar trebui să fie o acțiune destul de repetată, pentru a preveni, astfel, și creșterea temperaturii corporale.

6. Alege destinații și perioade ale anului în care căldura este mai ușor de suportat. De exemplu, lunile iunie și septembrie sunt cele mai potrivite pentru mersul la mare, dar încearcă să eviți plajele cu nisip negru (cum sunt o parte din cele din Spania, Portugalia sau din Italia).

Sperăm că sfaturile noastre ți-au fost de folos și ai ajuns la ele chiar înainte de a rezerva vacanța la mare sau ieșirea la bazinul vostru preferat din oraș. Misiunea de a fi părinte presupune și o adaptare continuă, așa că nu te învinovăți dacă ai fost deja la plajă și nu ai urmat toți acești pași.

Iar dacă printre prietenii tăi se numără și alți proaspeți părinți, oferă-le acest prilej de a se pregăti din timp pentru plajă. Trimite-le acest mic ghid pe care tocmai l-ai parcurs, respectiv ce este indicat să aibă în vedere la capitolul insolație la bebeluși și cum anume să evite această urgență medicală.

 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.



 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!