Ingrijire prematur acasa: Cum ingrijim bebelusul nascut mai devreme?

Ingrijire prematur acasa: Cum ingrijim bebelusul nascut mai devreme?

Un nou-născut prematur necesită o îngrijire specială pentru care părinții trebuie să se pregătească temeinic, astfel încât să nu intervină probleme în dezvoltarea și sănătatea lui. Un bebeluș venit pe lume înainte de termen stârnește îngrijorare familiei, însă cu câteva reguli puse la punct, această perioadă mai delicată de la început va fi depășită cu bine. 

Deși un nou-născut prematur rămâne internat la maternitate mai mult timp decât un bebeluș născut la termen, până i se stabilizează starea și atinge greutatea corespunzătoare, totuși îngrijirea specială trebuie să continue și acasă. 

Citește în continuare ce trebuie să știi despre îngrijirea unui nou nascut prematur acasă:
 

  • Întreabă medicul despre orice nelămurire ai

Dacă ai neclarități în ceea ce privește îngrijirea unui copil nascut înainte de termen, nu ezita să îi adresezi întrebări medicului tău. Poate trebuie administrate anumite medicamente ori aplicată o anumită metodă despre care nu deții prea multe informații. Nu pleca acasă cu cel mic până nu te asiguri că ai înțeles totul bine. Personalul medical care se ocupă de copilul tău este singurul care îți poate emite o părere avizată. 

Cu cât știi mai bine ce ai de făcut, cu atât ai mai multă siguranță pe tine și scapi de stres. Este important ca în această perioadă să îți ții sub control emoțiile negative și să vezi partea bună a lucrurilor. Micuțul tău este alături de voi și asta este tot ce contează.

  • Acordă atenție mediului în care trăiește un nou-născut prematur

Având în vedere că micuțul încă nu are un sistem imunitar dezvoltat corespunzător, este indicat să acorzi o atenție deosebită igienei mediului în care trăiește. Orice obiect cu care intră bebelușul în contact, precum biberoane, tetine, dar și alte obiecte, trebuie sterilizate cu atenție. 

Astfel copilul prematur va fi protejat de eventuale infecții. În casă trebuie să fie curățenie, însă nu trebuie folosite în exces produse cu substanțe chimice în compoziție fiindcă îi pot provoca iritații copilului. 

Toate persoanele care intră în contact cu bebelușul trebuie să fie bine spălate pe mâini, cu apă caldă și săpun, și chiar să poarte măști de protecție dacă este sezon de viroze. De altfel, este recomandat să limitezi vizitele celor dragi o perioadă, până când cel mic va fi pregătit să primească musafiri. De asemenea, este recomandată evitarea zonelor aglomerate precum magazinele, mijloacele de transport în comun și evenimentele.

mama care isi culca bebelusul intr-un baby nest

 
  • Alăptarea nou-născutului prematur

Un nou-născut prematur trebuie alăptat mai des față de unul născut la termen, intervalul optim fiind de aproximativ 2-3 ore. Reprizele la sân nu vor fi mai lungi de 15-20 de minute, fiindcă micuțul nu are suficientă energie și obosește ușor. 

Dacă bebelușul refuză sânul, este indicat ca mama să extragă laptele cu ajutorul unei pompe de sân și să i-l ofere prin alte modalități. Mulți bebeluși născuți inainte de termen nu au bine dezvoltate funcțiile de supt și înghițit, astfel că nu se vor putea hrăni independent de la început. De regulă, specialiștii hrănesc bebeluși prin intermediul unei sonde. 

În primele două luni, bebelușul născut prematur va avea doar două preocupări importante - să mănânce și să doarmă foarte mult, așa că trebuie să ai răbdare cu ritmul lui de acomodare la noul mediu de viață. Nu îți pierde cumpătul și nu îl compara cu alți bebeluși deoarece fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare. Singurele perioade de activitate din această perioadă vor fi mesele, baia de seară și masajul.

Hrănește-l pe cel mic la intervale orare fixe, încercând să anticipezi momentul când are nevoie de hrană pentru că acesti copii nascuti prematur sunt mai tăcuți decât cei născuți la termen. Prin urmare, plânsul puternic pe care îl au bebelușii mai mari nu va reprezenta un indiciu în această situație. 

Descoperă orice dificultate poate întâmpina cel mic la masă. Poate nu ai ales poziția potrivită, îl jenează hainele ori simte nevoia să fie înfășat pentru a simți senzația pe care o avea în pântecul mamei. 

  • Îngrijirea unui nou-născut prematur acasă implică multă liniște

Un mediu liniștit și confortabil este ideal pentru orice bebeluș, în special pentru copiii nascuti prematur care are nevoie de timp pentru a se adapta la noul mediu de viață. De aceea este important să nu fie lumină puternică ori zgomote deranjante în casă. Roagă-i pe cei dragi să respecte noile reguli de îngrijire pentru un nou-născut prematur acasă. Micuțul tău are nevoie de odihnă pentru a recupera ritmul de dezvoltare. 

bebelus cu caciulita pe cap care doarme in bratele mamei

Asigură-te că membrii familiei și prietenii apropiați vă înțeleg situația și că nu se grăbesc să facă vizite la domiciliu. Este indicat să le explici din timp că aveți toți nevoie de o perioadă de acomodare, după care cel mic va putea să facă cunoștință și cu alte persoane din viața voastră. 

  • Acordă atenție temperaturii din camera unui nou-născut prematur

Păstrează o temperatură optimă în camera micuțului, care este cuprinsă între 20-24 grade Celsius. Bebelușul nascut înainte de termen încă nu are dezvoltat mecanismul de termoreglare corporală, astfel că i se poate face repede frig ori se poate supraîncălzi în timpul somnului. Verifică temperatura pe fruntea ori pe ceafa lui cu ajutorul degetelor.

Și umiditatea din cameră este importantă pentru sănătatea unui nou-născut prematur. Bebelușii sunt mai sensibili la deficitul de umiditate fiindcă au sistemul respirator fragil. Nivelul optim al umidității camerei trebuie să se afle între valorile 45% – 55%. 

Aerul uscat poate fi cauza durerilor de gât și a apariţiei alergiilor.  În perioadele reci ale anului, când sunt folosite caloriferele, este recomandată cumpărarea unui umidificator. Acest dispozitiv îmbunătățește confortul pe parcursul nopții și îi ajută pe toți din casă să respire mai ușor.
 

Colaborarea dintre părinți și medicul unui nou-născut prematur este esențială pentru buna evoluție a micuțului, astfel că nu trebuie să eziți să iei legătura cu el de fiecare dată când ai o nelămurire.


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!