Față de simptomele cele mai cunoscute ale primului trimestru, precum greața și vărsăturile, disgeuzia în sarcină este și ea o senzație frecvent întâlnită la viitoarele mămici. Nefiind un simptom permanent, ea nu ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare.
Fiecare nouă etapă din viața unei femei aduce cu ea schimbări, uneori vizibile în aspectul fizic, alteori resimțite doar în organism și la nivel emoțional. Iar dacă ne referim la perioada sarcinii, este cea care le include pe ambele.
Pentru că o mămică informată este și o mămică liniștită, noi, cei de la Empria, venim în sprijinul comunității noastre de mămici cu un mic ghid pe această temă. Astfel, în cele ce urmează, vom defini disgeuzia în sarcină, în ce interval apare și dispare, precum și cauzele apariției acelui gust metalic specific.
E drept că experiențele diferă de la o femeie gravidă la cealaltă, iar simptomele nu sunt întotdeauna aceleași, cu excepția senzației de oboseală, de epuizare, umflare a picioarelor și de crampe musculare, care ne cuprind pe măsură ce sarcina avansează. E bine să reții, însă, că lipsa simptomelor nu constituie o problemă, ci înseamnă că te numeri printre cele mai norocoase dintre mămici. La fel și când ne gândim la durerile mai intense, ele nu anunță o sarcină cu probleme, ci este vorba de gradul de suportabilitate a organismului mămicii în acest caz.
Ce este disgeuzia?
De cele mai multe ori auzim în jurul nostru, de la femeile însărcinate din familie sau dintre cunoscuți, de pofte mai intense, comune, dar și puțin atipice. Tocmai de aceea, ne-am aștepta ca acest lucru să se traducă printr-o intensificare a gustului pe toată perioada sarcinii. Însă nu este complet adevărat. Femeile însărcinate se confruntă în acest răstimp și cu pierderea gustului și a mirosului.În primele săptămâni de sarcină, apare disgeuzia sau, altfel spus, dispare gustul mămicii, un simptom ce produce un disconfort destul de mare și o stare de rău aproape în fiecare dimineață, până în săptămâna 13 de sarcină. Mai mult, disgeuzia provoacă și o senzație de gust metalic, iar astfel se justifică grețurile și văsăturile. Pe lângă acest gust ciudat, papilele gustative sunt și ele afectate prin scăderea capacității de a distinge aromele. Dacă te numeri printre mămicile mai puțin norocoase, această senzație se poate extinde până chiar aproape de momentul nașterii.
De ce apare disgeuzia?
Disgeuzia sau alterarea gustului apare ca urmare a creșterii hormonului estrogen, esențial pentru transferul de substanțe nutritive de la mamă la făt, precum și pentru dezvoltarea armonioasă a acestuia. În același timp, acest hormon este „direct responsabil” pentru alterarea mirosului, modificări ale gustului și apariția acestui gust metalic, simțuri care, după cum bine știm, sunt în strânsă legătură. Așadar, atunci când un miros vă displace, sunt semnale că disgeuzia poate apărea încet, dar sigur.
Disgeuzia apare, cel mai adesea, în timpului mesei, după masă sau dimineața, imediat după trezire. Pentru că gustul metalic nu trece atât de ușor de la sine, adaptarea se face din mers. Astfel, în primul rând, sunt recomandate alimente și lichide care au capacitatea de a reduce acest gust metalic, despre care vom vorbi numaidecât.
Disgeuzia. Cum elimini gustul metalic?
Partea bună e că această tulburare de gust, disgeuzia, cum este ea denumită în termeni medicali, poate fi gestionată. Prin alimentație picantă, hidratare cu lichide bogate în acid citric și menținerea unei igiene orale corecte, vei putea să treci mult mai repede peste acest gust metalic în perioada sarcinii.
-
Consumă arome acrișoare. Este cunoscut și dovedit faptul că disgeuzia în sarcină poate fi ținută sub control printr-o hidratare intensă și corectă. Limonada, citricele (portocale, mandarine, grepfrut), ceaiul cu ghimbir, merele verzi și murăturile sunt aromele care cu siguranță îți vor veni în ajutor.
-
Alege alimente fără extra arome. Ori de câte ori vrei să optezi pentru pâine cu cartofi sau iaurturi cu fructe, amintește-ți că sunt mult mai potrivite cele simple. În același timp, alimentele condimentate (chimen, boia de ardei) și chiar cu sare, cum sunt biscuiții cu sare, te vor ajuta și ele să treci mult mai ușor peste gustul metalic.
-
Neutralizați nivelul de pH. Printr-un periaj mai frecvent al dinților, dar și prin perierea limbii, vei putea diminua gustul metalic. De altfel, gargara cu o soluție obținută prin amestecul de apă cu bicarbonat de sodiu sau de apă cu sare, ori folosirea apei de gură va fi de un real ajutor pentru eliminarea acestuia.
Dragă mămică, sperăm că micul nostru ghid ți-a fost de folos, iar acum știi exact motivele pentru care apare disgeuzia în sarcină, cât durează, precum și cum poți controla sau elimina acel gust metalic specific. Nu uita, însă, că acest simptom constituie un mecanism de adaptare al organismului în primul trimestru de sarcină. Iar dacă în grupul tău de prietene se numără și mămici în devenire, le poți ajuta să se informeze din timp și să se bucure de o sarcină ușoară în continuare.
Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.
Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.