Insomnia în sarcină: CUM să îi faci față cât mai ușor

Insomnia în sarcină: CUM să îi faci față cât mai ușor

Pe măsură ce sarcina avansează, nici somnul de noapte nu mai este atât de lin și de cursiv, aceasta fiind o stare de disconfort frecvent întâlnită și care se poate traduce prin insomnia în sarcină.

Se știe că perioada sarcinii vine cu o serie de schimbări pentru viitoarele mămici, de la starea de spirit, până la alimentație și odihnă, cărora trebuie să le acorde o atenție deosebită. Pe lângă momentele de depresie care, atenție, sunt perfect normale, și simptomele de greață și vărsături sunt complet justificate. La fel și somnolența exagerată în primul trimestru de sarcină.

Cel mai probabil te gândești că un somn de calitate indică un corp sănătos și un mediu propice în care micuțul tău să se dezvolte armonios. Însă, insomnia în sarcină nu ar trebui să te îngrijoreze, ci mai degrabă să înțelegi că este firesc să te confrunți cu ea. Rămâi cu noi ca să îți spunem și de ce. 

Noi, cei de la Empria, suntem pregătiți să răspundem celor mai dese întrebări care, de cele mai multe ori le neliniștesc pe viitoarele mămici, mai ales când vine vorba de insomnia în sarcină. De ce apare, cum te influențează mediul exterior și cum ai putea să îi faci față sunt subiectele principale pe care le vom aborda în cele ce urmează.
 

De ce apare insomnia în sarcină?

 

La pachet cu grijile care nouă, mămicilor, de cele mai multe ori nu ne dau pace, și disconfortul fizic ce se instalează în corpul nostru odată acumulăm kilograme în plus, contribuie, în egală măsură la insomnia în sarcină. Pe fondul oboselii accentuate, uneori avem tendința de a adormi în destul de multe reprize și pe timpul zilei, ceea ce conduce, fără îndoială, și la o dereglare a somnului. 

Tocmai pentru că ne mai odihnim și în restul zilei, este posibil să nu mai adormim la aceeași oră în fiecare seară. Însă, nu este neapărat o regulă să respectăm întocmai ora de mers la somn, la minut și la secundă pentru a preveni insomnia în sarcină, cât este vorba de a ne solicita din ce în ce mai puțin pe parcursul zilei. Iar aici ne referim atât la pauzele de care fiecare trebuie să ne bucurăm și chiar la reducerea programului de muncă la 6 sau 4 ore, dacă sarcina o cere și medicul ne recomandă acest lucru. Odată ce stresul ia o pantă descendentă, fără dar și poate calitatea somnului va crește.

Nu în ultimul rând, odihna este afectată și de distragerile cu care pierdem noțiunea timpului în mod uzual (TV, telefon), întreruperile de mers la baie, mult mai dese în sarcină, cât și de momentele în care ne mutăm pe o parte pe alta în pat, toate aceste acțiuni favorizând insomnia în sarcină.

Insomnia în sarcină. Cum să îi faci față?

Din fericire, există rezolvări pentru fiecare problemă care apare în perioada sarcinii, inclusiv atunci când ne gândim la insomnia în sarcină. Pe lângă grija și atenția necondiționate pe care trebuie să ți le acorzi, este bine să reții și că alterarea calității somnului poate determina chiar o dereglare a sistemului nervos. Ceea ce nu este nicidecum și niciodată de dorit și, cu atât mai mult în perioada sarcinii.

Așadar, cum pot minimiza mămicile insomnia în sarcină?

  • Hidratare corespunzătoare. În primul rând, alege ceaiul în detrimentul cafelei, pentru că îți oferă și o senzație mai acută de liniște interioară. Pe lângă asta, este bine cunoscut faptul că femeile însărcinate se confruntă cu urinare frecventă nocturnă. Pentru a readormi cât mai repede, lasă gândurile deoparte și mută-ți focusul pe corp și relaxează-ți pe rând brațele și picioarele.

  • Alimentație echilibrată. Cu acest prilej, ne dorim să demontăm mitul că mămicile în devenire trebuie să mănânce cât pentru doi. Cel mic va prelua nutrienții de care are nevoie din hrana mamei, iar noi, mămicile, nu trebuie decât să avem în plus decât un supliment, pe lângă masa normală. Din alimentația noastră nu ar trebui să lipsească proteinele de calitate superioară (carne, pește, brânză, ou), fibrele (legume și fructe) și să excludem, pe cât de mult posibil, glucidele. De asemenea, ne putem asigura un aport important de Mg din frunze verzi, nuci și semințe.

  • Setarea unei temperaturi optime pentru somn. O cameră răcoroasă îți va asigura, negreșit, un somn profund și odihnitor. Temperatura ideală este cea cu un grad sau două mai puțin față de cum suntem obișnuiți să dormim.

  • Crearea unei rutine de somn. Dacă nu poți adormi în fiecare seară la aceeași oră, încearcă măcar să nu faci efort fizic înainte de culcare. Exercițiile de respirație, în care numeri inspirațiile și expirațiile, te vor ajuta să adormi mai ușor.

  • Evitarea folosirii device-urilor seara. Așa cum ne este recomandat și în mod obișnuit, cel puțin o oră înainte de culcare este de preferat să evităm expunerea la ecrane luminoase și nu ne mai obosim ochii cu lumina albastră a telefonului. Sau măcar să folosim funcția care emite lumină caldă.

  • Alege o pernă specială pentru gravide. Pe lângă faptul că este indicat să adormi pe partea stângă (atât pentru somn, cât și pentru relaxare), te-ar putea ajuta să te odihnești mult mai bine o pernă dintr-un material antialergenic, cu o umplutură fermă, dar nu rigidă. Sub formă de U, C, J, dreptunghiulară, cilindrică sau pană, o pernă specială pentru gravide îți va utilă atât pe timpul sarcinii, cât și ulterior ca pernă pentru alăptat.

Dragi mămici, sperăm că sfaturile noastre referitoare la depășirea stării specifice tuturor femeilor însărcinate, și anume insomnia în sarcină, vă sunt de un real ajutor în această perioadă. 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!