Dezlipirea de placenta sau placenta abruptio – Ce inseamna si cum afecteaza fatul

Dezlipirea de placenta sau placenta abruptio – Ce inseamna si cum afecteaza fatul

În majoritatea situațiilor, placenta se desprinde de uter după ce mămica a născut. Atunci când dezlipirea de placentă se întâmplă prematur, medicii specialiști trebuie să ia măsuri imediat fiindcă pot fi în pericol atât mama cât și fătul. Cu cât problema este depistată mai din timp, cu atât riscurile scad.

Placenta se dezvoltă în uter în timpul sarcinii, începând cu a patra săptămână, cu rolul de a furniza oxigen și substanțe hrănitoare pentru făt. Acest organ se atașează de pereții uterini, facilitând conexiunea dintre copil și mamă prin cordonul ombilical. 

 

Citește în continuare ce înseamnă dezlipirea de placentă, care sunt cauzele și simptomele, dar și cum afectează fătul. 

Ce înseamnă dezlipirea de placentă? 

 
 

Dezlipirea de placentă, cunoscută în termeni medicali și ca placenta abruptio, este o complicație mai rar întâlnită și apare atunci când placenta se desprinde parțial, chiar și câțiva milimetri, ori total de peretele uterin înainte de naștere. 

La unele femei complicația placenta abruptio nu se întâmplă brusc, ci poate să înceapă din primul trimestru și să evolueze lent pe parcursul mai multor săptămâni. În acest caz se numește desprindere placentară cronică. De aceea este indicat ca mămica să fie atentă la orice simptom care poate reprezenta un motiv de îngrijorare și să discute cu medicul care îi urmărește sarcina, astfel încât să poată fi prevenite eventuale complicatii. Însă trebuie menționat că este o complicație mai frecventă în trimestrul al treilea de sarcină decât în primele două.

Dezlipirea de placentă – care sunt cauzele? 

Nu există o cauză certă care să provoace dezlipirea de placentă, însă specialiștii iau în considerare anumiți factori de risc care pot duce la această complicație: 

- Hipertensiune arterială;

- Excesul sau lipsa de lichid amniotic;

- Ruptura precoce a membranelor;

- Sarcină multiplă;

- Vârsta mamei de peste 35 de ani;

- Numărul de sarcini avute în trecut;

- Cordonul ombilical prea scurt;

- Infecție în interiorul uterului;

- Boli de inimă ori diabet;

Antecedente de desprindere de placentă la o sarcină anterioară;

Fibrom uterin;

- Eventuale traumatisme (violență domestică, accident, etc). 

gravida in chinurile nasterii

Placenta abruptio – care sunt simptomele? 

Există simptome specifice care pot indica o dezlipire de placentă, însă nu apar în toate cazurile. Printre aceste se numără următoarele:

  • sângerare vaginală;
  • contracții neobișnuite;
  • durere în zona inferioară a abdomenului;
  • rigiditate la nivelul uterului;
  • tensiunea arterială mare. 

Este recomandat consultul medical și ecografic cât mai curând de la apariția unuia ori a mai multor simptome. Astfel pot fi prevenite complicațiile severe care pot pune în pericol viața fătului ori a mamei. Chiar dacă desprinderea de placentă nu poate fi observată întotdeauna ecografic, simptomatologia este suficientă pentru punerea diagnosticului. 

Desprinderea de placentă – cum este afectat fătul? 

Placenta îndeplinește mai multe roluri importante în dezvoltarea armonioasă a fătului. Una dintre cele mai importante funcții este că asigură necesarul de oxigen. De asemenea, hrănește fătul, asigurându-i substanțele nutritive creșterii lui. Tot pe perioada cât o femeie este gravidă, placenta preia rolul ovarului și secretă hormonii progesteron și estrogen. 

Mai mult de atât, placenta favorizează transferul anticorpilor materni la făt, ceea ce este extrem de important pentru sănătatea lui. Și beneficiile acestui organ nu se încheie aici. Placenta contribuie la eliminarea produșilor de metabolism și a dioxidului de carbon și eliberează hormoni care au rol în creșterea bebelușului. 

Așadar, prin transportul placentar fătul primește din sângele matern oxigen, vitamine, aminoacizi, glucoză și acizi grași. De aceea mămicilor le este recomandat să evite pe perioada sarcinii fumatul, consumul de alcool și de droguri, medicamentele care nu sunt prescrise de medic, cafeaua și produsele de origine animală nepreparate termic. 

În cazul în care dezlipirea de placentă nu este severă, copilul nu se dezvoltă normal, iar cantitatea de lichid amniotic este scăzută. Bebelușii se pot naște cu o greutate mai mică fiindcă nu au fost hrăniți suficient cu substanțele necesare. Din păcate, pe lângă tulburările de creștere există și risc de deficit intelectual și malformații, dar și situații mai grave care le pot pune în pericol chiar viața înainte de naștere.
 

Placenta abruptio – la ce tratament apelează specialiștii?

Tratamentul pentru placenta abruptio depinde în funcție de gravitatea fiecărui caz, dar și de locație și vârsta sarcinii. Prima măsură care se ia este repausul la pat și ținerea sub supraveghere a gravidei și a fătului, mai ales dacă termenul nașterii nu este aproape. 

Dacă situația este mai complicată, se indică expulzia pe cale vaginală accelerată de administrarea de oxitocină intavenos. Însă dacă dezlipirea de placentă este completă, se impune operația de cezariană de urgență. 

Dezlipirea de placentă este o afecțiune rară, specialiștii precizând că apare la 0,4%-1,5 % din totalul sarcinilor. Nu poate fi prevenită în totalitate, însă riscul poate fi redus prin luarea unor măsuri precum evitarea alcoolului și a substanțelor interzise în sarcină. În cazul în care te confrunți cu hipertensiune arterială, informează medicul despre această problemă. 

Pentru mai multe informații interesante abonează-te la știrile noastre, primind acces și la ghidul de siguranță Empria.


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!