Cand apar vergeturile in sarcina si cum le poti preveni?

Cand apar vergeturile in sarcina si cum le poti preveni?

Vergeturile, cunoscute și sub numele de striae gravidarum, sunt cicatrici care apar atunci când pielea ta se întinde mai repede decât de obicei. Unele viitoare mame nu se simt deranjate deoarece le văd ca „simbol al maternității”. Altele se simt extrem de stânjenite și evită să se afișeze dezbrăcate. Apariția acestor vergeturi în sarcină se produce în momentul în care pielea este afectată de întinderea prea rapidă și din cauza variațiilor mari în greutatea corporală.

 

Sarcina este o perioadă în care corpul femeii trece prin tot felul de transformări, unele dintre acestea având loc la nivelul pielii. Nu numai kilogramele în plus afectează pielea femeii însărcinate, ci și schimbările hormonale din organism care predispun pielea la pătare și uscare.

 

Vergeturi în sarcină. Cum apar?

 

Cel mai probabil, vei începe să observi vergeturi în sarcină, prima dată, pe abdomen (posibil și pe sâni și coapse) la sfârșitul celui de-al doilea trimestru până la începutul celui de-al treilea trimestru, când ești însărcinată între 6 și 7 luni. Dar, uneori, aceste vergeturi în sarcină pot apărea și mai devremede al doilea trimestru.

 

Vergeturile arată ca niște dungi decolorate pe piele. Până la 90% dintre femeile însărcinate au aceste dungi albicioase, roz, roșii, maro sau uneori violet. Cel mai probabil le vei observa pe burtă, fund, coapse, șolduri sau sâni.

 

Culoarea acestor tipuri de vergeturi în sarcină poate varia în funcție de nuanța pielii. Dacă ai un ten mai deschis, vei avea tendința de a dezvolta vergeturi roz. Persoanele cu tonuri de piele mai profunde tind să aibă vergeturi care sunt mai deschise decât nuanța pielii lor. Chiar dacă ai un risc crescut de apariție a vergeturilor, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul și pentru a trata vergeturile pe care le ai deja.

gravida se da cu crema pe burta plina de vergeturi

Vergeturi în sarcină. De ce sunt cauzate?

 

Vergeturile sunt de fapt mici rupturi în straturile de susținere ale țesutului de sub piele. Dacă ai sau nu vergeturi depinde foarte mult de elasticitatea pielii tale. Factorul genetic joacă un rol foarte important, astfel dacă mama ta a avut vergeturi în sarcină, șansele sunt mai mari să faci și tu. Obiceiurile stilului de viață, inclusiv ceea ce mânânci și sportul în mod regulat, susțin sănătatea și elasticitatea pielii.

 

Când fibrele pielii se sparg din cauza întinderii, se formează colagen nou pentru a înlocui părțile deteriorate, care este mai puțin ferm și elastic. Noul colagen poate avea o nuanță și textură diferită, rezultând cicatrici în relief.

 

Un ultim factor important care afectează probabilitatea apariției vergeturilor este cât de mult te îngrași în timpul sarcinii și implicit cât de repede. Creșterea rapidă în greutate te predispune mai ușor la aceste semne ale sarcinii. Cu cât pielea se întinde mai repede, cu atât este mai probabil să se producă vergeturi.

 

Cum poți preveni apariția acestor vergeturi în sarcină?

 

Dacă îți dorești să minimizezi aspectul neplăcut al vergeturilor, iată ce este bine să faci:

 
  • Hidratează și masează

 

Masează-te cu un ulei sau cu o cremă pentru vergeturi în sarcină pe burtă, șolduri și coapse dinainte ca burtica să crească. Unele cercetări sugerează că produsele care conțin acid hialuronic (care este deja prezent în piele) pot ajuta la prevenirea vergeturilor.

 

Există de asemenea studii, care arată că untul de cacao, uleiul de măsline, uleiul de migdale, vitamina E sau uleiul de cocos sunt eficiente în prevenirea vergeturilor deoarece mențin pielea hidratată și stimulează vindecarea rănilor și repararea barierei cutanate.

 

Așadar, asigură-te că folosești o cremă hidratantă încă  la începutul sarcinii și masează pielea după fiecare baie pentru a maximiza eficacitatea. 

gravida care primeste un masaj relaxant

  • Hrănește-ți pielea din interior

 

Vitaminele prenatale sunt importante pentru dezvoltarea normală a fătului și îți asigură o varietate de nutrienți care sprijină atât dezvoltarea bebelușului, cât și sănătatea pielii. Consumul de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi ardeii, citricele și căpșunile, poate face pielea mai puțin predispusă vergeturilor. Vitamina C stimulează producția de colagen și refacerea țesuturilor pielii, ceea ce ajută la menținerea pielii puternice și elastice.

 

Deși nu s-a dovedit încă eficiența vitamine D în prevenirea vergeturilor, există studii care arată că deficitul de vitamina D poate favoriza apariția anumitor afecțiuni ale pielii precum dermatita atopică și psoriazis. Introdu în alimentația ta pește gras, lactate, ouă, toate fiind pline de vitamina D, plus alte vitamine și nutrienți favorabili sarcinii, cum ar fi acizii grași omega-3.

 

Unele ingrediente care se găsesc în produsele pentru prevenirea vergeturilor nu sunt sigure pentru utilizare în timpul sarcinii sau în timpul alăptării. Evită produsele care conțin următoarele ingrediente:

 
  • Retinolul. Deși este excelent pentru reducerea vergeturilor și prevenirea ridurilor, poate dăuna fătului sau sugarului alăptat.
  • Formaldehida. Este o substanță toxică legată de cancer, precum și de alte probleme ale sistemului nervos, inclusiv dureri în piept și dificultăți de respirație.
  • Parabenii. Există riscul de iritare a pielii sensibile și în plus pot avea o influență negativă asupra sistemului endocrin.
  • Ftalați. Deși ajută la stabilizarea formulelor produselor de înfrumusețare, au fost legați de pierderea sarcinii și diabetul gestațional.
 

Pentru a reduce riscul de vergeturi în sarcină, este important să pui accent pe prevenirea cauzelor producerii lor. Astfel, este important ca pielea să fie hidratată zilnic, deoarece în acest mod este menținută elasticitatea pielii, dar să respecți și anumite reguli de viață sănătoasă:

 
  • Menținerea unei greutăți normale, fără fluctuații mari de greutate;
  • Menținerea unui stil de viață sănătos, cu sport pracitcat în mod regulat;
  • Alimentație echilibrată, care să includă vitaminele A, C, D și mineralele (zinc și siliciu);
  • Consumul de lichide, de preferat apă (cel puțin 6-8 pahare cu apă);
  • Masarea pielii deoarece ajută la îmbunătățirea circulației sangvine locale.
 

Ceea ce se cunoaște cu siguranță este că prevenirea acestor vergeturi în sarcină este mult mai plauzibilă decât tratarea acestora odată ce s-au format. Aplicarea corectă a produselor de hidratare și adoptarea unui stil de viață sănătos poate face o mare diferență în reducerea vergeturilor.



 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!