Tocofobia sau frica de nastere – Cum se manifesta si in ce mod poate fi combatuta

Tocofobia sau frica de nastere – Cum se manifesta si in ce mod poate fi combatuta

Venirea pe lume a unui copil declanșează tot felul de emoții: de la bucurie până la anxietate. Sunt firești aceste trăiri, însă pentru unele femei frica de naștere este puternică și le poate afecta semnificativ una dintre cele mai importante decizii din viața unei femei: aceea de a deveni mamă.

 

Această teamă profundă față de durerile contracțiilor, pierderea copilului ori întâmplări neplăcute în spital poartă denumirea medicală de tocofobie. Nu vorbim despre o simplă anxietate, cu care se confruntă peste 80% dintre femei, ci de simptome mult mai puternice. 

 

Citește în continuare cum se manifestă tocofobia, din ce cauze poate să apară și în ce mod poate fi combătută frica de naștere

 

Cum se manifestă tocofobia? 

 

Frica de naștere poate deveni o fobie, la fel cum este cea de păianjeni ori șerpi, și poate să apară atât la femeile care nu au copil, cât și la cele care au mai trecut prin experiența nașterii. Astfel poate fi împărțită în două categorii: primară și secundară. 

 

Tocofobia primară apare la femeile care nu au mai născut, iar cea secundară apare la femeile care au născut, dar care au avut o experiență neplăcută. Frica de naștere este atât de puternică, încât poate să întârzie aducerea pe lume a unui copil ori chiar să excludă acest eveniment din viața femeii. 

 

Pentru unele femei nu doar momentul nașterii este înspăimântător, ci și cele nouă luni pe care micuțul le petrece în uter.  Femeile care suferă de tocofobie se confruntă cu anxietate intensă, insomnie, tulburări alimentare, ritm cardiac crescut, atacuri de panică, transpirație și chiar crize de isterie. 

 

Momentele de agitație nu au aceeași frecvență la fiecare persoană, ci depinde totul de împrejurări. Spre exemplu, pot să apară dacă se deschide discuția despre sarcină, în timpul unei emisiuni TV ori al unui film cu această tematică. De asemenea, manifestările pot să apară și la simpla vedere pe stradă a unei femei gravide. 
femeie insarcinata sta pe pat coplesita de emotii

În sufletul unei femei care suferă de această fobie apar tot felul de temeri, una dintre cele mai puternice fiind frica de moarte la naștere, fie a fătului, fie a mamei. Totodată, gândul la schimbările care au loc pe perioada sarcinii, dar și posibile accidente pot fi provocatoare de panică. În unele cazuri, aceste gânduri pot măcina atât de mult, încât să apară și coșmaruri. 

 

Frica de naștere: care sunt cauzele? 

 

Specialiștii încă nu au descoperit o cauză exactă pentru care cineva dezvoltă o frică de naștere exagerată. Dar această fobie poate fi privită drept rezultatul unei acumulări de gânduri negative, experiențe neplăcute, noțiuni preconcepute despre naștere și frici. 

 

Cu toate acestea, sunt câțiva factori asociați cu riscul de a dezvolta o frică de naștere intensă:

 
  • Frica de interacțiunea cu spitalul. Femeile care se confruntă cu tocofobie primară pot avea teamă de tot ceea ce presupune sistemul medical: interacțiunea cu medicii, internarea în spital, procedurile medicale dureroase, etc. Toate acestea pot avea la bază fie o experiență anterioară neplăcută, fie ca este vorba despre femei care au nascut natural sau prin cezariana, fie neîncrederea în sistemul medical și în competența specialiștilor din domeniu. 
  • Traume personale din trecut. Încă un factor declanșator care poate fi asociat cu frica de naștere este o posibilă traumă din trecut. Experiențele sexuale traumatice din copilărie, adolescență ori întâmplate mai târziu pot împiedica o femeie să privească sarcina cu entuziasm. La acestea se pot adăuga și poveștile despre nașteri cu dureri intense sau chiar soldate cu deces în rândul persoanelor apropiate.
  • Experiența unei nașteri traumatice. Femeile care se confruntă cu tocofobie secundară au avut o naștere cu complicații (dureri mari, făt mort, etc). De asemenea, simptomele pot să apară și în urma unui avort spontan sau recomandat de medici în urma unor probleme de sănătate ale fătului ori mamei. 
  • Istoric de anxietate și depresie. Femeile aflate în această situație au un risc mai ridicat să dezvolte tocofobie. Există dovezi care sugerează că depresia prenatală poate crește riscul de apariție a acestei fobii.

femeie insarcinata sta in pat cu capul acoperit de perne

Tratamentul tocofobiei: cum poate fi combătută frica de naștere? 

 

Dacă te afli în această situație, ți se poate părea dificil să lupți cu toate gândurile care te macină pe interior, însă există destule speranțe că poți combate aceste stări. Există două metode principale cu ajutorul cărora frica de naștere poate fi învinsă: terapia și medicația. 

Este importantă găsirea unui terapeut care are experiență în tratarea acestei fobii. Terapia poate ajuta la gestionarea anxietății legate de nașterea copilului.

 

Mai întâi, se descoperă factorul declanșator, după care se analizează efectele pe care le are această fobie asupra activităților de zi cu zi. Pentru a putea depăși temerile trebuie înțelese mai bine. Tehnici precum terapie cognitiv-comportamentală, hipnoterapie și programare neurolingvistică pot ajuta o femeie să discute deschis despre ceea ce i se întâmplă și să depășească mai ușor simptomele fobiei. 

 

Medicamentele pentru anxietate sunt altă soluție pe care o poate lua în calcul medicul specialist. În cazul persoanelor care au astfel de probleme de sănătate, tratamentul este personalizat în funcție de simptome și de alte afecțiuni existente ori de prezența unei sarcini. Este important de luat în calcul că anumite medicamente pot fi dăunătoare pentru făt și că pot duce la complicații la naștere ori defecte congenitale. 

 

În principiu, medicația pentru anxietate variază de la inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) și inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO) până la benzodiazepine și beta-blocante, potrivit verywellfamily.com

 

Pentru a învinge frica de naștere, sunt importante și micile schimbări din stilul de viață. Înlocuirea gândurilor negative cu unele pozitive cu privire la experiența frumoasă de a aduce un copil pe lume. Interacțiunea cu persoane pozitive care au experiențe frumoase de viață poate insufla speranță. Meditația mindfulness, plimările în natură și sportul sunt alte metode prin care anxietatea poate fi combătută cu pași mici, dar siguri. 

 

Cu cât persoana în cauză este mai calmă, cu atât își poate controla mai bine anxietatea și atacurile de panică în sarcină. Fiecare progres, oricât de mic ar fi, este important și trebuie celebrat.

Tocofobia nu este ușor de învins, în doar câteva zile, însă treptat poate deveni doar o experiență care a fost depășită, o lecție de viață care poate fi prezentată ulterior și altor femei aflate în aceeași situație. 


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!