Dinti demineralizati la copii: Cum se manifesta, din ce cauze si cum pot fi preveniti

Dinti demineralizati la copii: Cum se manifesta, din ce cauze si cum pot fi preveniti

Smalțul dinților este un adevărat super-erou deoarece se luptă cu o mulțime de ”răufăcători”. Este cea mai dură substanță din organism și protejează dinții de carii, alimente reci sau fierbinți și previne atacurile constante de acid. Dar, chiar și așa, smalțul dinților poate fi afectat de placa bacteriană care provoacă demineralizare la dinți și ulterior apariția cariilor.

 

Acizii produși de bacteriile din placa bacteriană pot produce un nivel scazut al pH-ului care, în timp, afectează smalțul dinților. Acest proces de demineralizare a dinților începe de la o pată alb-gălbuie, apoi trece la carii care afectează smalțul, dentina, și chiar infectarea nervului.

 

Placa bacteriană continuă să se acumuleze dacă dinții copilului nu sunt îngrijiți zilnic. Acizii din placă erodează în timp smalțul și îl lasă vulnerabil. Smalțul este aproape întotdeauna într-un schimb permanent de demineralizare (când pierde minerale din cauza bacteriilor și acizilor) și remineralizare (spălatul cu pasta de dinți cu fluor).

 

Când se produce demineralizarea la dinții copiilor

 

Demineralizarea dinților la copii este o problemă frecvent întâlnită atât în cazul dinților de lapte, cât și al celor permanenți. Aceasta poate duce la complicații precum displazia de smalț sau cariile dentare.

 

Cel mai ușor mod să observi dinți demineralizați la copii este să urmărești semnele care pot indica posibilitatea deteriorării smalțului dentar:

 
  • Apariția petelor alb-gălbui pe dinți. Petele galbene pe dinți la copii indică scăderea nivelului optim de fluor la nivelul structurii dinților. În stadiu avansat, petele de demineralizare capătă o culoare mai închisă.
  • Modificarea texturii zonelor afectate. Dintele afectat de acele pete alb gălbui va avea o textură aderentă, în contrast cu cea sticloasă a smalțului sănătos. Pe măsură ce demineralizarea  la dinții copiilor continuă, porozitatea va crește în zonele afectate ale dintelui, acesta căpătând un aspect cretos.
  • Sensibilitatea dinților afectați. Pentru că smalțul este afectat, demineralizarea dinților poate provoca sensibilitate la anumite alimente, mai ales la băuturile foarte reci sau foarte calde.
 

mama si fiica care se spala pe dinti cu periute de dinti roz si isi zambesc

Demineralizarea dinților la copii nu este, în sine, o afecțiune medicală, dar poate contribui la deteriorarea dinților și apariția cariilor. În cazul copiilor cu dinți de lapte macinați și demineralizați, igiena dentară precară, consumul de alimente contraindicate pentru sănătatea orală și amânarea consultului stomatologic pot duce la pierderea prematură a acestor dinți și pot afecta structura dinților permanenți.

 
 
 

5 cauze care produc demineralizarea dinților la copii

 

Probabil dacă ai căutat aceste informații, te întrebi cum să previi demineralizarea dinților la copii și să-l ajuți pe copil să aibă dinții puternici. Cum poți face acest lucru? Ei bine, obiceiurile bune de igienă orală și o dietă sănătoasă reprezintă cheia unor dinți sănătoși.

 

Iată astfel care sunt cele mai frecvente 5 cauze care duc la dinți demineralizați la copii:

 

1. Alimentele dulci

 

Zahărul și zaharurile din alimente reprezintă un factor de risc important pentru pierderea mineralelor din structura dinților. Dacă aceste produse sunt consumate frecvent vor rezulta eroziunile acide ale smalțului.

 

2. Băuturile acidulate și citricele

 

Acidul citric care se găsește în citrice și băuturi acidulate este o substanță puternică care deteriorează încet smalțul dinților. În doze mari, citricele se numără de fapt printre alimentele care sunt dăunătoare pentru dinții copiilor. Sucurile de fructe din comerț care au zahăr adăugat  agravează demineralizarea dinților la copii, deoarece expun dinții la acid și zahăr.

 

Bulele din băuturile carbogazoase provin din dioxid de carbon și, odată ajunse în gură, are loc o reacție chimică și gazele se transformă în acid carbonic, care erodează smalțul. Multe dintre băuturi conțin și citrice, ceea ce le face mai acide și dăunătoare.

baietel vesel la un control stomatologic

 

3. Alimente lipicioase

 

Fructele uscate, cum ar fi stafidele, smochinele sau caisele confiate, sunt foarte sănătoase și au substanțe nutritive, dar reprezintă un alt infractor surprinzător care poate avea un impact negativ asupra smalțului dentar al copiilor.

 

Fructele conțin zaharuri naturale care reacționează cu bacteriile din gură, creând acid. Dar, în formă uscată, fructele au tendința de a se lipi de dinți pentru perioade lungi de timp, crescând expunerea la acizii nocivi. De aceea, fructele proaspete, fibroase, sunt o alegere mai bună și unul dintre alimentele care întăresc dinții copiilor, deoarece conținutul mare de apă spală zaharurile și crește cantitatea de salivă. 

 

4. Laptele 

 

Multe alimente conțin carbohidrați și zaharuri, inclusiv laptele matern, formula de lapte praf și laptele de vacă și, deși acestea sunt necesare și sănătoase pentru bebeluși și copii mici. De exemplu, caria de biberon urmează evoluția cariilor obișnuite, pornind de la faza incipientă, reversibilă, de pată albă cretoasă (demineralizare) până la stadiile avansate ce pot duce la pierderea dinților. 

 

Motivul medical al apariției îl reprezintă interacțiunea bacteriilor, precum Streptococcus mutans, cu alimentele bogate în zaharuri sau carbohidrați precum laptele care fermentează și care produc acid lactic ce erodează suprafața dintelui, cauzând dinți demineralizați la copii.

 

5. Insuficiența salivară

 

Saliva este necesară pentru a curăța dinții și pentru a spăla particulele de alimente. Există copii care suferă de xerostomie (gură uscată) cauzată uneori de anumite medicamente. Cu toate acestea, saliva nu poate face totul singură, motiv pentru care consumul de apă este foarte important pentru curățarea dinților. Copilul trebuie să bea suficientă apă în fiecare zi pentru a stimula producția de salivă.

 

În cele mai multe cazuri, demineralizarea dinților la copii se tratează prin fluorizare locală și procesul de sigilare. Fenomenul de demineralizare poate să fie stopat sau chiar reversibil, dacă este depistat într-o fază incipientă, iar copilul nu suferă și de alte boli. 

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!