Dermatita atopica la bebelusi: De ce apare, cum se trateaza si cum poate fi prevenita

Dermatita atopica la bebelusi: De ce apare, cum se trateaza si cum poate fi prevenita

Dermatita atopică este o afecțiune care provoacă înroșirea și uscarea pielii precum și pruritul (mâncărimea). Este cunoscută și sub numele de eczemă, dar există mai multe tipuri de eczeme, dermatita fiind cea mai des întâlnită formă. Pentru mulți oameni, „eczema” și „dermatita atopică” înseamnă același lucru, dar există anumite particularități pe care orice părinte este necesar să le cunoască.

 

Cum se manifestă dermatita atopică la bebeluși

 

Dermatita atopică la bebeluși se manifestă de cele mai multe ori prin inflamația pielii însoțită de roșeață, descuamarea și apariția crustelor. Gradul afectării diferă enorm, în funcție de sensibilitatea fiecărui copil. În unele cazuri, pielea bebelușului se poate umfla și chiar pot apărea mici leziuni din care se scurge lichid. 

 

Bebelușii mai mici de 1 an au de obicei erupție cutanată cu manifestare pe obraji, frunte sau scalp. Se poate extinde la genunchi, coate și trunchi (de obicei nu apare în zona scutecului, deci a nu se confunda cu eritemul fesier specific bebelușilor). 

 

Aceasta afectiune apare la bebelusi pe fond genetic și nu este contagioasă. 

 
 

Cum se diagnostichează dermatita atopică la bebeluși

 

Chiar dacă nu există un test sau o analiză specifică utilizată pentru a diagnostica dermatita atopică la bebeluși, medicul se va uita la erupția cutanată și va întreba părintele despre simptome, starea de sănătate a copilului și antecedente familiale. Dacă membrii familiei au avut vreo afecțiune atopică, acesta este un indiciu important deoarece dermatita se moștenește.

 

În urma constatărilor, medicul va exclude alte afecțiuni care pot provoca inflamații ale pielii. Acesta poate recomanda și alte consulturi, la un dermatolog sau alergolog. Orice informație este importantă, deoarece medicul vă poate recomanda scoaterea anumitor produse din alimentație cu potențial alergen (cum ar fi ouă, lapte de vacă, soia sau nuci). De asemenea, este posibil să fie nevoie să să schimbați detergentul de rufe sau produsele de îngrijire a pielii pentru o perioadă pentru a vedea dacă pielea bebelușului este afectată de ceva.

 

dermatita atopica la bebelusi


Conform cercetărilor, factorul ereditar joacă un rol predominant în declanșarea dermatitei atopice, bebelușii ai căror părinți prezintă alergii sunt cu 80% mai predispuși dezvoltării acestei afecțiuni.

 

Cât durează dermatita atopică la bebeluși

 

Această afecțiune apare la aproximativ 1 din 5 bebeluși, fiind una dintre cele mai comune boli ale copilăriei. În peste 50% dintre cazuri, dermatita atopică are debutul în primul an de viață, și în peste 85% dintre cazuri până la vârsta de 5 ani. Dermatita tinde să se vindece pe la vârsta de 5 ani, dar uneori poate continua chiar și la pubertate. Copiii peste 10 ani care prezintă acest tip de afectiune au, de obicei, și alte alergii asociate. 

 

În funcție de vârsta la care apare, aceasta a fost împărțită în două categorii: dermatita infantilă (apare la bebelusi), și dermatita copilăriei (apare la copii de peste 2 ani).

 
  • Dermatita inflantilă apare între 2 luni și 2 ani și este caracterizată de inflamarea pielii, uscarea excesivă, prurit și mici leziuni cu cruste.

  • Dermatita copilariei apare după vârsta de 2 ani și se poate manifesta până la 10 ani. Este caracterizată de papule uscate, eritem și edem și se manifestă cu precădere pe gât, coate, genunchi și încheieturile mâinilor.

 

Tratament dermatită atopică bebeluși

 

Dermatita necesită îngrijiri pe termen lung. De aceea, este foarte important ca dermatita atopică la bebeluși să fie diagnosticată din timp și tratamentul instalat imediat. Tratamentul dermatitei atopice trebuie urmat doar la recomandarea medicului pediatru sau dermatolog.

tratament dermatita atopica bebelusi

 

În primul rând, fiind vorba de bebeluși, tratamentul are ca scop controlarea pruritului, suprimarea inflamației și refacerea barierei cutanate. Acest tratament implică rehidratarea pielii prin înmuierea pielii prin băi cu apă călduță, aplicându-se apoi imediat creme hidratante pentru a menține umiditatea. Se vor folosi doar produse cosmetice special create pentru pielea sensibilă a bebelușilor.

 

Dermatita la bebeluși poate fi prevenită?

 

Trăsătura caracteristică a dermatitei atopice este faptul că pielea nu își îndeplinește corect funcția de protecție. În afara predispozițiilor ereditare, acest tip de dermatita poate fi cauzată și de influențele mediului exterior. 

 

Astfel, pentru a preveni dermatita la bebeluși, măsurile de prevenție sunt foarte importante:

 
  • Evitați praful și acarienii. Camera în care copilul își petrece timpul trebuie să fie bine aerisită, iar produsele din interior frecvent curățate de praf.

  • Nu folosiți țesături și lenjerie de pat din materiale sintetice. Bebelușii transpiră ușor și astfel apare iritația pielii. Alegeți produse de calitate din materiale naturale, cum ar fi bumbacul.

  • Evitați hainele strâmte deoarece nu fac decât să înrăutățească simptomele, mai ales mâncărimea. Acestea nu numai că agresează pielea, dar favorizează și transpirația. Îmbracă bebelușul în haine lejere, largi, care să nu se frece de piele la orice mișcare, deoarece se știe că bebelușii sunt foarte activi. 

  • Nu vă expuneți la soare între orele 11 și 16. Înainte de expunerea la soare, folosiți produse solare cu factor de protecție special create pentru bebeluși.

  • Produsele de igienă folosite trebuie să fie destinate bebelușilor ce sufera de acest tip de afectiune, la recomandarea medicului. 

 

Deși dermatita atopică la bebeluși nu este o afecțiune gravă ea poate crea disconfort micuților ceea ce afectează somnul sau buna dispoziție. Crearea unui mediu de viață cât mai sănătos și adoptarea unor măsuri de prevenire sunt importante în vindecarea eczemelor. 

 

Pentru că suntem permanent preocupați de starea de bine a copiilor, te așteptăm pe Buy4Baby.ro să vezi gama noastră de produse pentru camera bebelușului care pun siguranța și sănătatea pe primul loc.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!