Cu toate ca majoritatea incidentelor sunt minore, nu trebuie sa ignoram semnele care ar putea reprezenta aparitia unor probleme reale aparute in urma accidentarii. Mai ales in primii ani de viata ai copilului, cand anumite zone ale corpului lor sunt mai expuse si mai sensibile. Printre acestea se numara si cazul in care il vezi pe bebe lovit la fontanela.
Nu trebuie sa te panichezi si sa disperi, insa nici nu trebuie sa tratezi evenimentul cu superficialitate. Paza buna trece primejdia rea, iar un parinte informat este un parinte pregatit sa faca fata cu bine tuturor nastrusniciilor celor mici.
Ce este fontanela si care este rolul ei?
Fontanela este o membrana foarte dura, fibroasa si densa, care protejeaza creierul bebelusului si face legatura intre exteriorul capului acestuia si creierul sau. Fontanela poate pulsa (miscare ce se poate observa atunci cand bebe este linistit), fiind o reactie normala si reprezentand pulsatia sangelui prin vene la fiecare bataie a inimii. Cu toate ca par sensibile, fontanelele sunt mult mai rezistente decat ai putea crede.In primul an de viata si, apoi, in copilarie, fontanela permite creierului sa creasca rapid si il protejeaza de socurile minore precum cele ce pot aparea in momentul in care bebe invata sa-si tina capul, sa se rostogoleasca sau sa stea in picioare.
Fontanelele trebuie tratate cu multa atentie din partea parintilor, deoarece ele ofera indicii importante despre starea de sanatate a copilului. Spre exemplu, fontanela se poate bomba usor, ceea ce este normal in cazul in care este vorba despre o situatie temporara sau daca bebelusul plange. Insa daca bombarea fontanelei este persistenta, trebuie consultat medicul pediatru, intrucat asta ar putea fi primul semn ca presiunea intracraniana este prea mare.
Un alt fenomen indicat de starea fontanelei este daca bebelusul este hranit si hidratat corespunzator. Daca fontanela se scufunda, acesta este semnul ca bebe este malnutrit si deshidratat.
Bebe lovit la fontanela. Cum reactionezi si ce ai de facut?
Fontanela este considerata un loc sensibil si orice lovitura pe care micutul tau o sufera in aceasta zona iti da emotii. O mare parte dintre loviturile acestea nu necesita ingrijiri medicale si este mai mare panica si sperietura suferita de parinti decat gravitatea loviturii. Cu toate acestea, loviturile in zona fontanelei nu trebuie ignorate si trebuie urmarite semne care ar putea indica probleme serioase. In cazul in care, in urma loviturii, in zona fontanelei apar contuzii, plagi sau fracturi ale oaselor craniului, cu sau fara sangerare si hematoame, trebuie tratate cat mai repede posibil.
Daca lovitura a fost una serioasa, insa nu s-a soldat cu niciun semn vizibil, il urmaresti pe bebe cum evolueaza si programezi, totusi, o vizita la medicul pediatru pentru a te asigura ca totul este in regula.
Ce trebuie sa urmaresti dupa incident?
In cazul in care lovitura nu ti se pare ca a fost totusi una foarte puternica, nu o ignora. Timp de 48 de ore, urmareste semnele care ti-ar putea indica faptul ca cel mic a avut totusi un accident demn de luat in seama si ca trebuie mers la un consult specializat:
1. Copilul isi pierde cunostinta;
2. Bebe are convulsii;
3. Vomita;
4. Respira anormal sau ii bate inima neregulat;
5. Ii sangereaza nasul, ochii, urechile sau gurita;
6. Are vanatai in jurul ochilor sau urechilor.
Oricare dintre aceste simptome sau orice alta modificare in comportamentul sau starea generala a copilului merita luate in seama si tratate ca atare, asa ca nu ezita sa chemi ambulanta si sa ceri ajutor specializat.In plus, securizeaza-ti casa si toate zonele care ar putea reprezenta un pericol pentru siguranta bebelusului. Descopera oferta completa din magazinul nostru online, unde vei gasi produse cu ajutorul carora sa-l tii pe bebe in siguranta, oferindu-i, totodata, posibilitatea de a explora in liniste si de a descoperi in voie mediul inconjurator.
Citeste si: Bebe a cazut din pat. Ce faci? Cum poti preveni viitoarele accidente?