Bebe tresare in somn? Cand e cazul sa mergi la medic?

Bebe tresare in somn? Cand e cazul sa mergi la medic?
Nou-nascutii si bebelusii vin ”la pachet” cu o multime de necunoscute si temeri pentru proaspetii parinti. Insa, de cele mai multe ori, temerile sunt nefondate, iar necunoscutele sunt doar o parte a procesului natural de dezvoltare. O astfel de necunoscuta este si intrebarea ”De ce tresare bebe in somn?” si care, de cele mai multe ori, sperie foarte tare proaspetii parinti.

Parintii insa trebuie sa se linisteasca si sa stie ca bebe tresare in somn din motive naturale, care fac parte din dezvoltarea lui fireasca.



De ce bebe tresare in somn?

Tresarirea este un fenomen comun la bebelusii cu varsta de pana la 6 luni si nu reprezinta motive de ingrijorare. Exista mai multe situatii in care parintii de bebelusi pot observa aceste tresariri la micutii lor, insa, daca ele nu sunt insotite de alte simptome, nu exista motive de ingrijorare.

Iata cateva tipuri de tresariri si motivul care sta la baza acestora:


1. Reflexul Moro

Este reflexul de a tresari a bebelusului abia nascut. Reflexul Moro este absolut normal si extrem de comun in randul bebelusilor nou-nascuti. Micutii tresar, in special, la auzul unui zgomot mai puternic, care-i determina sa isi miste brusc capul si, uneori, sa-si arcuiasca spatele.

In unele cazuri, episoadele de tresarire sunt urmate si de o repriza de plans. De obicei, efectul Moro dispare treptate in primele 6 luni de viata. Nu este cazul sa te ingrijorezi, caci toti bebelusii au reflexe involuntare, cauzate de dezvoltarea insuficienta a sistemului nervos central.

Reflexul Moro poate duce la aparitia acestor tresariri chiar si atunci cand bebelusul tau doarme, in primele luni de viata. Nu de putine ori, proaspetii parinti sunt speriati si li se par infricosatoare aceste tresariri ale copilasilor lor, insa specialistii sustin ca acestea sunt chiar eficiente, deoarece contibuie la dezvoltarea muschilor copilului si a sistemului nervos central.

Miscarile involuntare sau compulsive ale bebelusilor sunt adesea expresii ale reflexului primitiv si nu sunt ingrijoratoare, pana la o anumita varsta sau la o anumita intensitate.


2. Reflexul Rooting

Mai este cunoscut si sub numele de ”reflex de supt” si este mai putin intens. Reflexul Rooting se manifesta prin ”vanatoarea” dupa sfarcul mamei, atunci cand bebelusului ii este foame. Acest tip de reflex este ignorat de cele mai multe ori de parinti, deoarece face parte din dezvoltarea normala a copilasilor.


3. Spasmele mioclonice

Acestea se manifesta adesea, la adulti, prin niste zvacniri bruste ale corpului atunci cand se pregatesc sa adoarma. La bebelusi insa, spasmele mioclonice pot aparea in timpul somnului sau chiar si atunci cand sunt in stare constienta. Ele se manifesta printr-un tremur brusc al corpului.

De cele mai multe ori, spasmele mioclonice sunt inofensive si nu reprezinta un indicator al unor probleme de sanatate, chiar daca apar si cand bebe nu doarme si este constient.


4. Visele si somnul REM

Bebelusii, ca si adultii, viseaza destul de mult. In stadiul de somn REM, primul care va tresari va fi chipul bebelusului. Astfel, din cauza visului, poti observa reactii precum:

- respiratie neregulata;
- sforait;
- scancit;
- tremur rapid la nivelul manutelor si al picioruselor.

 
Ceea ce trebuie sa stii este ca aceste reactii pot aparea chiar si atunci cand bebelusul viseaza frumos, nu sunt neaparat indicatori ai unui cosmar, asa cum cred majoritatea parintilor. Pe masura ce bebe va creste, in mod normal, aceste manifestari scad in intensitate si in frecventa aparitiei, iar somnul devine mai linistit.


Cand e cazul sa-ti faci probleme si sa mergi la medic, din cauza ca bebe tresare in somn?

Majoritatea situatiilor in care bebe tresare nu sunt ingrijoratoare, insa sunt si cazuri in care aceste tresariri nu trebuie ignorate, caci pot fi indicatori ai unor probleme grave de sanatate. Astfel, in cazul reflexului Moro, daca tresarirea nu dispare in primele 6 luni, ar trebui sa ceri sfatul unui medic, care sa evalueze starea generala de sanatate a copilului tau.

De asemenea, in cazul in care spasmele sunt insotite de lesin (urmate de o stare de inconstienta), trebuie sa soliciti parerea medicului. Tresaririle si lesinul pot fi un simptom al epilepsiei si trebuie investigate de urgenta la medic.

Iata cateva simptome care insotesc tresaririle la bebelusi si care ar trebui investigate:

- buzele si pieptul copilului incep sa se invineteasca;
- bebe nu reactioneaza cand vorbesti cu el sau incerci sa-l trezesti (este inconstient);
- tresaririle dureaza mult si nu se opresc dupa ce pui mana pe el si incerci sa-l calmezi;
- are o respiratie accelerata (depaseste 60 de respiratii/ minut);
- isi ”flutura” nasucul;
- face zgomote puternice, scoate un murmur accentuat in timpul somnului.

Citeste si: Dermatita atopica la bebelusi: De ce apare, cum se trateaza si cum poate fi prevenita
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!