Imunitatea copiilor. Cand se formeaza sistemul imunitar la copii?

Imunitatea copiilor. Cand se formeaza sistemul imunitar la copii?

Sistemul imunitar are rolul de a proteja organismul de agenți patogeni sau germeni precum bacterii, virusuri, ciuperci și toxine din mediul extern. Imunitatea la copii se formează încă din viața intrauterină, când fătul primește anticorpi de la mamă prin placentă. Ulterior, sistemul imunitar al bebelușului este întărit și protejat de majoritatea bolilor infecțioase datorită laptelui matern. 

 

Sistemul imunitar al copilului se dezvoltă pe tot parcursul copilăriei, până la maturitate, însă primii trei ani de viață sunt cei mai importanți în progresul lui. Atunci sistemul imunitar învață să se lupte cu diferite boli, motiv pentru care parintii trebuie sa acorde o atentie crescuta mentinerii unui nivel ridicat de imunitate la copii. Rolul sistemului imunitar este acela de a proteja copilul de infecții, așadar, de a-l ajuta să rămână sănătos.

 

Când se formează sistemul imunitar la copii?

 

Sitemul imunitar al copilului, la fel ca și al adultului, este compus dintr-o mulțime de celule, țesuturi, organe și alte molecule răspândite în tot corpul. Mai exact, timus, splină, sistem limfatic, măduva osoasă, celule albe, anticorpi și hormoni.

 

La naștere, dintr-un mediu steril nou-născutul intră într-un mediu exterior cu diferiți agenți patogeni care îi pot pune sănătatea în pericol. În această situație, intră în acțiune sistemul imunitar înnăscut al copilului. Odată cu trecerea timpului, cu expunerea la diferite infecții comune, se formează sistemul imunitar dobândit. 

 
 
  • Sistemul imunitar înnăscut 

 

Sistemul imunitar înnăscut este activ de la naștere, datorită anticorpilor pe care fătul i-a primit prin intermediul placentei de la mamă, însă nu este matur și suficient de puternic. Imunitatea la copii se dezvoltă pe măsură ce organismul învață să lupte împotriva agenților patogeni. 

Celulele sistemului imunitar înconjoară și acoperă germenii, care sunt distruși în interiorul acestor celule numite fagocite.

sistem imunitar copii

 

Perioada cuprinsă între 3 și 6 luni este critică în dezvoltarea bebelușului deoarece este momentul când organismul are cel mai scăzut nivel de anticorpi, pe fondul diminuării anticorpilor materni și al unui nivel încă nedezvoltat al propriei producții de anticorpi.

 
  • Sistemul imunitar dobândit 

 

Sistemul imunitar dobândit produce anticorpi pentru a proteja corpul de agenți patogeni. Anticorpii sunt dezvoltați de celulele limfocite B după ce organismul a fost expus la germeni din mediul extern. După prima expunere, organismul celui mic recunoaște agentul patogen cu care a intrat în contact, dobândind astfel instrumente de apărare. 

În timp, acest proces conduce la obținerea unei memorii imunologice, o caracteristică a răspunsului imun dobândit. Sistemul imunitar dobândit se dezvoltă până la vârsta de 11-12 ani fiind construit prin contactul cu diverși agenți patogeni și prin vaccinarea copilului.

 

Creșterea imunității la copii: 5 moduri de a întări sistemul imunitar

 

Un copil rezistent la boli infecțioase precum răceala și gripa este un copil cu un sistem imunitar puternic. Imunitatea la copii devine puternică în momentul în care sistemul imunitar este ‘’antrenat’’. Acesta se dezvoltă treptat și se adaptează la mediul în care trăiește copilul, dar și la stilul de viață pe care părinții îl adoptă. 

 

Alimentația, condițiile de mediu, obiceiurile de viață, toate acestea își vor pune amprenta asupra dezvoltării copilului, atât la nivel fizic, cât și emoțional. Iată 5 moduri de a întări sistemul imunitar al copiilor încă de la naștere:

 

1. Alăptarea

 

Bebelusii primesc anticorpi în timpul sarcinii prin intermediul placentei și ulterior prin intermediul laptelui matern. Acesta conține imunoglobuline, lactoferină, seleniu, betacaroten și fibre probiotice, care ajută la maturarea sistemului imunitar. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, iar ulterior diversificarea treptată a alimentației. Laptele matern este recomandat să facă parte din alimentație până la vârsta de 2 ani pentru a susține imunitatea copiilor.

imunitatea la copii

 

Deși alăptarea este o decizie personală (care nu este întotdeauna posibilă), dacă ai posibilitatea de a alăpta exclusiv copilul timp de cel puțin șase luni, acest lucru îi va aduce mulțime beneficii. Există cercetări care arată că alăptarea copilului putea reduce alergiile, dar este și un moment de conectare emoțională între copil și mamă.

 

2. Vaccinarea copilului

 

În vaccinuri se găsesc cantități foarte mici de antigeni care ajută sistemul imunitar al copilului să recunoască bolile și să lupte împotriva lor. Antigenii sunt componente ale germenilor care determină sistemul imunitar să se activeze și să lupte împotriva bolilor. Primele vaccinări obligatorii au loc la 2 zile de la naștere, în maternitate, apoi la 2 și respectiv 5 luni. Urmează alte vaccinuri la 11 luni și 1 an, precum și la 5 și 6 ani.

 

3. Igiena mâinilor

 

80% dintre infecții se răspândesc prin atingere. De aceea, igiena mâinilor este o măsură importantă pe care copilul trebuie să o învețe de mic. Explică-i copilului de ce este important să se spele pe mâini după ce strănută, tușește și merge la baie. Spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde poate elimina bacteriile și virușii și poate reduce șansa de infecții pulmonare cu până la 45%, spun specialiștii.

 

4. Alimentație sănătoasă

 

O dietă sănătoasă este, de asemenea, esențială pentru imunitatea copiilor. Medicii nutriționiști recomandă încurajarea copiilor să consume legume și fructe tip ”curcubeu”, adică din cât mai multe culori: banane, mere, afine, zmeură, prune, precum și roșii, broccoli, castraveți, salată, morcovi sau conopidă.

 

Reducerea alimentelor procesate este important de urmat, iar alegerea adecvată a alimentelor proaspete îi va asigura copilului că primește suficiente vitamine, cum ar fi vitamina A, C, E și complexul B. Aceste vitamine sunt necesare pentru a menține sănătatea și un sistem imunitar puternic.

cresterea imunitatii copii

 

5. Somn și odihnă

 

Pentru creșterea imunității la copii, somnul are un rol foarte important. Cerințele de somn pentru fiecare noapte variază în funcție de vârstă:

 
  • Bebelușii între 0 și 3 luni au nevoie de 14 până la 17 ore de somn. Cei între 4 și 12 luni au nevoie de 12 până la 16 ore de somn.

  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani au nevoie de între 11 și 14 ore.

  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani ar trebui să aibă între 10 și 13 ore.

  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani ar trebui să aibă între 9 și 12 ore.

  • Adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani au nevoie de 8 până la 10 ore.

 

Somnul insuficient limitează capacitatea organismului de a produce proteine ​​numite citokine care ajută la combaterea infecțiilor și la reducerea inflamației.

 

Când ai un copil, sănătatea lui este cea mai importantă. Chiar dacă răcelile, căzăturile și vânătăile sunt frecvente în perioada copilăriei, cu siguranță vrei să aveți parte de ele cât mai puțin. Așadar, obiceiurile sănătoase pot servi drept suport în imunitatea copiilor asigurând un organism sănătos și puternic. Este important să încurajezi obiceiurile bune și să iei măsuri pentru a întărirea imunității la copii încă de la o vârstă fragedă.

 

Pentru că suntem permanent preocupați de starea de bine a copiilor, te așteptăm pe Buy4Baby.ro să vezi gama noastră de produse pentru camera bebelușului care pun siguranța și sănătatea pe primul loc.


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!