Erupția dentară la bebeluși, la fel ca și colicile, reprezintă o etapă perfect normală în viața unui copil, dar într-adevăr este destul de supărătoare. Deși fiecare bebeluș reacționează diferit, apariția dinților poate produce dureri și inflamații ale gingiilor. Un părinte trebuie să recunoască simptomele erupției dentare pentru a ști cum să amelioreze durerea și să liniștească bebelușul.
Apariția dinților: Când erup primii dinți?
Primii dinți la bebeluși încep să apară în jurul vârstei de 6 luni, însă nu este o dată fixă. La unii bebeluși, primul dinte poate să apară mult mai devreme, în jurul vârstei de 3-4 luni sau chiar mai târziu, după vârsta de 1 an. De asemenea, la unii bebeluși, dinții pot să erupă pe rând, unul câte unul, în timp ce la alții apar în perechi.
Apariția dinților este influențată și de prezența sau lipsa vitaminei D, iar primii dinți ai bebelușului care își fac apariția sunt: incisivii mediani inferiori și incisivii mediani superiori. Ulterior, își fac apariția incisivii laterali, premolarii și molarii, până când toți cei 20 de dinți (10 pe maxilarul inferior și 10 pe maxilarul superior) cresc în totalitate.
Dinții de lapte nu apar rapid, erupția lor evoluează treptat, iar până ajung să iasă efectiv și să străpungă gingia trece o perioadă care poate să-i dea periodic stări de agitație bebelușului. Erupția dentară durează în general până în jurul vârstei de 2-3 ani. Acești dinți sunt temporari de aceea se mai numesc și dinți de lapte. Căderea dinților de lapte începe să se producă în jurul vârstei de 6-7 ani.
Dacă vreți să păstrați ca amintire dinții de lapte ai copilului, buricul și prima șuviță de păr, o cutie din lemn gravată în limba română este exact ceea ce aveți nevoie. Fiecare dintisor are propriul loc inscripționat în această cutie păstrare dinți de lapte.
Părinții trebuie să știe că erupția dentară a bebelușilor variază în funcție de mai mulți factori. Există situații când dinții bebelușului pot apărea mai devreme față de restul copiilor, sau din contră, mai târziu. Nu este un motiv de îngrijorare, trebuie să înțelegeți că fiecare bebeluș este diferit.
Ce e bine de știut este faptul că există o serie de factori care pot influența apariția dinților la bebeluși:
-
Greutatea la naștere. S-a observat că bebelușii cu greutate mare la naștere prezintă apariția timpurie a incisivilor (la 3-5 luni), dar nu influențează erupția molarilor;
-
Genul. Există studii care arată că primii dinți apar mai devreme la băieți în comparație cu fetițele;
-
Momentul nașterii. În cazul nașterilor premature, erupția primilor dințișori are loc mai târziu.
-
Vârsta mamei. S-a observat că în cazul în care mama este mai tânără, erupția dinților la bebeluși are loc mai devreme;
Febra de la dințișori? Simptome când ies dinții la bebeluși
Cu siguranță ca proaspăt părinte te întrebi ce simptome are bebe când îi ies dinții? Probabil ai discutat cu medicul pediatru și cu alți părinți care au trecut prin acest moment și ai aflat că febra cauzată de erupția dinților este un simptom normal. În acest caz, este recomandat să ai în casă un medicament antitermic special pentru bebeluși.
Febra de la dințișori nu este un motiv de panică, însă este bine să evaluezi corect motivul, astfel încât creșterea temperaturii să nu fie cauza unei infecții respiratorii. Tocmai de aceea, diagnosticarea erupției dentare la bebeluși se stabilește prin observarea cu atenție a mai multor simptome.
Astfel, un părinte trebuie să recunoască simptomele apariției dinților la bebeluși, dar trebuie să înțeleagă că ele se manifestă în mod diferit de la un bebe la altul. Iată așadar ce trebuie să observi:
-
Bebe salivează mai abundent ca de obicei, chiar ajunge să își ude costumașul în zona gâtului (salivația la vârstă mică, sub 3 luni, este normală deoarece bebe nu a învățat încă să-și înghită bine saliva);
-
Bebe duce mânuțele la gură, încearcă să muște;
-
Este mai agitat și mai nervos aparent fără motiv;
-
Nu are poftă de mâncare;
-
Somnul lui devine mai agitat și se trezește brusc plângând;
-
Face febră (moderată);
-
Gingiile sunt inflamate, înroșite și dureroase la atingere;
-
Scaunele sunt mai moi decât de obicei, dar nu apoase.
Remedii pentru ameliorarea durerilor de dinți
Pentru că erupția dentară vine la pachet în mod special cu dureri, bebelușul poate avea crize de plâns, dar de asemenea poate refuza să doarmă sau să mănânce atunci când îi erupe un dințișor.
Când părintele remarcă acest semne poate să acționeze în ajutorul lui cu câteva metode de ameliorare a durerii și liniștire:
-
Jucării de dentitie. Cu siguranță ai observat în magazinele cu produse pentru bebeluși jucării de dentiție, sub forma unor inele din silicon. Aceste jucării pot calma temporar durerile gingivale. Există și jucării de dentiție special create pentru a fi introduse în congelator. Efectul rece creat de gelul din interior calmează gingiile inflamate ale bebelușului.
-
Gel gingival. Aceste geluri speciale sunt folosite pentru a masa gingiile bebelușului, însă este recomandat să consulți medicul pediatru înainte de a le folosi. În general, aceste geluri conțin analgezic, au efect antiinflamator și antipiretic (combate febra), dar reduc și inflamația gingiilor. Nu folosi niciodată geluri care nu sunt special concepute pentru bebeluși când vine vorba de masarea gingiilor inflamate.
-
Masaj gingival. În afară de jucăriile de dentiție cu care bebelușul se masează singur prin introducerea lor în guriță, îl poți ajuta masându-i gingiile ușor cu degetul.
-
Medicamente. Dacă remediile naturale nu funcționează, iar simptomele bebelușului sunt supărătoare, medicul pediatru poate recomanda anumite medicamente care conțin o substanță analgezică.
-
Alimente tari și reci. Dacă bebelușul are peste 6 luni și consumă deja alimente solide, alimentele mai tari precum coaja de pâine, bucățile de fructe reci de la frigider (măr sau pară) sau iaurtul poate să-l ajute în calmarea inflamației gingivale.
-
Apă și lichide. Pentru că bebelușul salivează abundent și probabil apetitul este scăzut, hidratarea cu apă, lapte, supă este importantă în această perioadă.
-
Mângâieri și cuvinte frumoase. Orice ființă reacționează imediat la mângâiere și cuvinte frumoase, la fel și bebelușii agitați se vor liniști dacă sunt ținuți în brațe și mângâiați. Nu este o etapă ușoară, dar este trecătoare, așadar încercați pe cât posibil să-i creați un confort cât mai mare.
Orice părinte e bine să știe că dinții de lapte sunt mult mai predispuși la carii decât dinții permanenți, motiv pentru care nu trebuie neglijată igiena orală. Chiar dacă dinții de lapte vor cădea la un moment dat, aceștia trebuie îngrijiți corect deoarece pot apărea carii sau chiar abcese dentare.
Primii pași în meseria de părinte nu sunt ușori, de aceea sperăm că articolele noastre îți sunt de ajutor. Te așteptăm de fiecare dată când ai o nelămurire pe blogul Buy4Baby.ro pentru a afla cât mai multe informații utile despre creșterea sănătoasă și în siguranță a copiilor.