În fiecare noapte, un ”hoț” tăcut fură somnul copiilor de toate vârstele. Acesta vine pe furiș și le creează tulburări de somn la copii. Probabil că așa ar suna povestea de seară pe care o spunem copiilor, dar din nefericire este o realitate cu care se confruntă mulți părinți. Este vorba de sindromul picioarelor neliniștite la copii sau boala Willis Ekbom care afectează aproximativ 6% dintre copiii și adolescenții din întreaga lume.
Această tulburare de somn provoacă dureri de picioare și un impuls puternic de a-și mișca membrele inferioare. Din păcate, mulți părinți nu știu că este o problemă de somn frecventă la copii, nu o tulburare de comportament sau o formă de răsfăț. Această dorință de mișcare poate fi însoțită de alte senzații incomode resimțite în interiorul picioarelor, care sunt greu de descris de către copii. Senzația de disconfort și nevoia de a se mișca sunt într-un fel stimulare de odihnă și sunt ameliorate temporar prin mers sau mișcarea picioarelor.
Ce este sindromul Ekbom sau sindromul picioarelor neliniștite la copii?
Sindromul Ekbom, cunoscut mai des sub denumirea de sindromul picioarelor neliniștite la copii, constituie o afecțiune senzitiv-motorie neurologică descrisă printr-o nevoie acută de a mișca membrele inferioare. Aceste simptome se agravează în repaus, sunt ameliorate prin mișcare și apar cel mai frecvent seara și/sau în cursul nopții.
Sindromul Ekbom este o afecțiune a sistemului nervos. Pentru că manifestările apar de obicei seara sau noaptea, boala Willis Ekbom intră în categoria tulburărilor de somn la copii.
Cum se manifestă sindromul picioarelor neliniștite la copii?
Copiii care suferă de sindromul Ekbom sau sindromul picioarelor neliniștite se plâng de o senzație de disconfort la nivelul picioarelor, de aici și dorința de a-și mișca picioarele pentru a scăpa de acea senzație neplăcută. Din descrierile copiilor, aceștia resimt furnicături, amorțeală, înțepături sau arsuri la nivelul picioarelor. Senzațiile sunt mai accentuate în repaus, mai ales în poziția culcat sau în șezut.
Sindromul Ekbom apare sub forma unor episoade periodice de mișcări repetitive ale membrelor care apar în timpul somnului. Mișcările periodice ale membrelor în somn sunt smucituri scurte ale piciorului, de obicei la fiecare 20 până la 40 de secunde. Ele pot fi identificate în timpul unui studiu de somn cunoscut sub numele de polisomnografie.
Există părinți care vor interpreta simptomele sindromului Ekbom ca dureri de creștere. Adesea această tulburare poate fi asociată cu durerile de creștere specifice în copilărie, ceea ce face diagnosticul și mai greu de stabilit. Într-adevăr, durerile de creștere sunt mult mai frecvente decât sindromul picioarelor neliniştite la copii.
Ce cauzează sindromul picioarelor neliniștite la copii
Cauza exactă a sindromului picioarelor neliniştite la copii variază de la caz la caz. În cele mai multe situații, cauza nu este cunoscută. La anumiți copii, sindromul Ekbom poate fi legat de un nivel scăzut de fier sau uneori este asociat cu diabet, boli ale rinichilor sau anumite afecțiuni neurologice. S-a observat că sindromul picioarelor neliniștite este mult mai frecvent întâlnit la copiii cu ADHD.
De asemenea, există specialiști care consideră că sindromul picioarelor neliniștite la copii este determinat de un dezechilibru al dopaminei de la nivelul creierului. În anumite cazuri, această tulburare este moștenită genetic, deci dacă un părinte a suferit de această afecțiune în copilărie este probabil ca unul dintre copii să sufere de această boală.
Măsuri de prevenire a sindromului Ekbom
Medicii pediatri speră că mai mulți părinți vor recunoaște sindromul picioarelor neliniștite la copii și vor lua măsuri pentru a ajuta pe cei mici să se liniștească, deoarece somnul de calitate este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă.
Pentru a ameliora disconfortul din timpul somnului, un copil va avea acest impuls copleșitor de a merge, a alerga, a-și întinde picioarele, a-și mișca picioarele. Tocmai de aceea, un copil cu sindromul Ekbom poate avea nevoie de un timp mai lung decât în mod normal pentru a adormi, în plus se va răsuci și mișca de foarte multe ori pe tot parcursul nopții. Din această cauză, copilul va avea nevoie de un pat suficient de mare în care să se întindă corespunzător. În plus, este necesar să aibă protecții și apărători laterale pentru pat care să-l mențină în siguranță atunci când se răsucește și mișcă din picioare.
De asemenea, de ajutor în toate tipurile de tulburări de somn la copii sunt măsurile care combat oboseala excesivă, deoarece nerespectându-le simptomele se pot agrava. Pentru a ajuta copilul să aibă un somn profund și odihnitor este bine să țineți cont de aceste sfaturi:
-
Mențineți o oră de culcare adecvată și o rutină consecventă.
-
Asigurați-vă că spațiul de dormit al copilului este liniștit, răcoros și întunecat.
-
Solicitați medicului pediatru evaluarea nivelului de fier din organism (feritină). Cercetările arată o legătură puternică între deficitul de fier și sindromul picioarelor neliniștite.
-
Încercați o perioadă să reduceți activitatea fizică a copilului pentru a observa dacă apar schimbări (prea multă activitate poate agrava simptomele).
-
Înainte de culcare faceți copilului o baie caldă sau un masaj al picioarelor.
Până la 50% dintre copii se vor confrunta cu o problemă de somn în copilărie. Identificarea timpurie a problemelor de somn poate preveni consecințele negative, cum ar fi somnolența în timpul zilei, iritabilitatea, problemele de comportament, dificultățile de învățare și mai târziu performanța școlară.
Pentru că suntem permanent preocupați de starea de bine a copiilor, te așteptăm pe Buy4Baby.ro să vezi gama noastră de protecții pat copii care pun siguranța și sănătatea pe primul loc.