Transpiratia rece la copii: De ce transpira copiii pe timpul noptii?

Transpiratia rece la copii: De ce transpira copiii pe timpul noptii?

Transpirația pe timp de noapte este un fapt destul de comun la bebeluși și copii mici. Este un lucru obișnuit faptul că cei mici transpiră mai mult decât adulții în timpul nopții. Transpirațiile nocturne pot apărea la copiii de orice vârstă și s-ar putea să apară ocazional sau în mod frecvent. Uneori sunt legate de anumite probleme de sănătate, alteori se întâmplă fără niciun motiv aparent. 

 

Pe parcursul procesului de creștere, copilul trece prin diferite stadii de dezvoltare, iar unele dintre acestea își pun amprenta inclusiv asupra modului în care corpul gestionează temperatura corpului. Un studiu din 2012, care a analizat 6.381 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani, a constatat că aproape 12% aveau transpirații nocturne. 

 

Simptomele transpirației nocturne la copii

 

Transpirația rece la copii poate însemna o mulțime de lucruri, nu neapărat legate de o problemă de sănătate. Ceea ce trebuie observat în primul rând este modul de manifestare a transpirației:


Transpirația rece la copii locală. Aceasta înseamnă multă transpirație într-o singură zonă. Acesta ar putea fi doar scalpul sau întregul cap, față și gât. S-ar putea să descoperi că perna copilului tău este udă în timp ce patul este uscat. Copiii mai mari pot avea transpirație doar la axile în timp ce dorm.

Transpirația rece la copii generală. Aceasta înseamnă transpirația întregului corp. Cearșafurile și perna copilului sunt umezite de transpirație, iar hainele sunt foarte ude.
 

Pe lângă transpirație, copilul poate prezenta și alte simptome precum:

 
  • fața sau corpul înroșit;
  • mâinile sau corpul cald;
  • frisoane sau piele rece (datorită umezirii în transpirație);
  • stare proastă, copilul e morocănos sau se trezește plângând deranjat că este ud; 
  • somnolență în timpul zilei deoarece somnul de noapte a fost perturbat de transpirație prea mare.
 

Ce este transpirația rece?

 

Transpirația rece este un simptom al stresului care apare brusc, fie că este de ordin fiziologic sau psihologic. Denumirea medicală folosită pentru a denumi transpirațiile reci este cea de diaforeză.

transpiratii reci la copii

O persoană are în medie de la 2 până la 4 milioane de glande sudoripare, care se împart în două grupe: glande sudoripare ecrine, respectiv glande sudoripare apocrine. Pe de o parte, primele ajută la răcirea corpului, iar pe de altă parte, căldura poate declanșa uneori glandele sudoripare apocrine, acestea fiind de obicei activate de stres și de modificări hormonale, motiv pentru care ele joacă un rol semnificativ în transpirațile reci.

 

De ce transpira copiii noaptea? Cauzele transpirației nocturne la copii

 

Transpirația rece la copii poate avea mai multe cauze. În primul rând, copiii încep să transpire mai mult în timpul somnului, la o jumătate de oră după ce au adormit, iar acest proces durează aproximativ două ore. Cei mici petrec mai mult timp în cea mai adâncă fază a somnului. În plus, sistemul de reglare a temperaturii corpului la copii nu este complet dezvoltat, iar acest lucru favorizează transpirația, care se manifestă în special la nivelul cefei.

 

Transpirația capului în timpul somnului este cel mai des întâlnit simptom în cazul copiilor de toate vârstele, preponderent la bebeluși. Transpiraţia rece la copii la nivelul capului, în timpul somnului, este obişnuită, deși cauza rămâne adesea necunoscută. Transpiraţia rece la copii, la nivelul capului, poate fi încadrată în hiperhidroza idiopatică sau hiperhidroza de diverse cauze (metabolică, endocrină, medicamentoasă etc).

 
 

Alte cauze care ar putea să favorizeze apariția transpirației la copii sunt:

 
  • Temperatură ridicată în cameră
 

Transpirațiile nocturne sunt frecvente la copiii de toate vârstele. Sunt frecvente în special la bebeluși și copii de vârste mici. Acoperirea copilului cu pilotă sau dormitul într-o cameră prea caldă poate înrăutăți transpirația nocturnă. Cei mici nu știu, momentan, cum să se dezvelească atunci când le este cald sau din cauza faptului că sunt foarte obosiți rămân acoperiți și transpiră abundent.

 

O regulă generală foarte importantă, bebelușii sub 1 an nu ar trebui să aibă în pătuț pilote, pături sau alte articole textile deoarece există riscul de sufocare. 

 
  • Factori genetici 
 

Dacă tu sau cineva din familie suferă de aceeași problemă, atunci factorul genetic joacă un rol important. Copilul poate avea aceleași gene care fac glandele sudoripare să funcționeze mai mult.

transpiratia capului copii

 
  • Infecții respiratorii
 

Transpirațiile nocturne ale copilului pot fi provocate de o răceală. Răceala comună este de obicei o infecție virală inofensivă, dar care se manifestă în anumite moduri, iar transpirația poate fi unul dintre simptome. Transpirația rece la copii, pe timpul noptii, ar putea fi, de asemenea, legată de alte afecțiuni ale aparatului respirator. Cel mai probabil, acestea au de-a face cu nasul, gâtul și plămânii. 

Bineînețeles că nu toți copiii cu aceste afecțiuni de sănătate vor avea transpirații nocturne. Dar cercetările medicale, au descoperit că mare parte dintre copiii care au transpirat noaptea au mai multe șanse să aibă alte probleme de sănătate, cum ar fi alergiile, astmul, apnee de somn, hiperactivitate etc. 

 
  • Modificări hormonale

 

Copiii mai mari pot avea transpirații nocturne reci din cauza modificărilor hormonale. Pubertatea poate începe încă de la 8 ani la fete și 9 ani la băieți. Această schimbare poate declanșa transpirație generală sau doar transpirația nocturnă pentru început. 

Dacă observați un miros de transpirație la copil, cauza transpirațiilor nocturne ar putea fi pubertatea care începe să se manifeste.

 
  • Cancer
 

Am lăsat la final această cauză, care este mai puțin frecventă, dar nu înseamnă că trebuie trecută cu vederea. Limfomul sau cancerul limfatic poate provoca simptome precum transpirații nocturne. Însă, întotdeauna acest va fi corelat cu alte simptome precum: febră, apetit scăzut, greață, vărsături, pierdere în greutate, probleme de respirație. 

 
  • Cauze necunoscute
 

Ai oprit încălzirea, temperatura din cameră este sub 21 de grade, copilul poartă haine subțiri, dar tot transpiră în timpul somnului? Uneori, transpirațiile nocturne la copii apar fără niciun motiv. Corpurile lor mici nu au învățat încă cum să echilibreze temperatura corpului la fel de bine cum fac corpurile adulților. Acest lucru poate produce transpirație pe timp de noapte fără niciun motiv.

transpiratii nocturne copii

 

Metode prin care ajuti copilul sa transpire mai puțin pe timpul nopții

 

Cel mai probabil, copilul nu are nevoie de niciun tratament pentru ccea ce înseamnă transpirații reci în timpul somnului. Transpirația ocazională și chiar regulată în timpul somnului este normală pentru mulți copii, în special pentru băieți.

 

Există însă câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni transpirațiile nocturne la copii

 
  • Verifică temperatura camerei. Temperatura optimă a camerei în care doarme copilul ar trebui să fie între 19 și 21 de grade Celsius. 

  • Alege o saltea de pat / pătuț de calitate. Confortul din timpul somnului își poate pune amprenta semnificativ asupra calității somnului. Dacă ai eliminat toate cauzele medicale pentru care copilul poate transpira, atunci alegerea unei saltele de pat / pătuț din materiale de calitate, poate contribui la somnul liniștit al copilului. Materialele din care sunt făcute lenjeria patului şi salteaua pot provoca transpiraţie în exces. Pentru a înlătura această cauză alege produse şi accesorii pentru pat din fibre naturale, care permit aerisirea. În plus, este necesar să aibă protecții și apărători laterale pentru pat care să-l mențină în siguranță atunci când se răsucește și mișcă din picioare.

  • Alege cu grijă pijamalele. Copilul trebuie să fie îmbrăcat în pijamale largi, din materiale care lasă pielea să respire, dar suficient de călduroase astfel încât să nu fie nevoie să se învelească. 

  • Hidratare optimă în timpul zilei. Copilul trebuie să se hidrateze bine pentru a compensa apa pierdută din organism prin transpirație, în timpul somnului.

 

De asemenea, consultați medicul pediatru dacă transpirația copilului începe să miroasă diferit sau dacă copilul este deranjat de transpirația nocturnă și îi afectează calitatea somnului. 

Pentru că suntem permanent preocupați de starea de bine a copiilor, te așteptăm pe Buy4Baby.ro să vezi gama noastră de protecții pat copii care pun siguranța și sănătatea pe primul loc.






 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!