Alergia la copii: Cum stii daca ai un copil alergic?

Alergia la copii: Cum stii daca ai un copil alergic?

Printre problemele frecvente cu care se confruntă copiii de toate vârstele, alergiile sunt în top. În afara faptului că sunt supărătoare, alergiile copiilor îi pot surprinde în cele mai nepotrivite momente. Copilul are reacții cauzate de fructele mult așteptate, cum sunt căpșunele, sau după o plimbare pe un câmp sau într-o livadă înflorită, și urmează senzații de mâncărime, erupții sau, mai grav, probleme respiratorii, care strică toată bucuria zilei. 

Mai mult, disconfortul generat de simptomele alergiei la copii poate duce la tulburări de somn, afectând astfel puterea de concentrare a copiilor la școală și socializarea cu prietenii și membrii familiei.

Experiența a arătat că alergiile pot apărea la orice vârstă și că nu există tratament care să le vindece complet, însă există măsuri care pot fi luate pentru a ameliora simptomele neplăcute. Dar pentru aceasta ar trebui să știi ce înseamnă alergia la copii, ce tip de alergie are copilul tău, cum se manifestă și bineînțeles cum poate fi prevenită.

Ce este alergia la copii

Alergia reprezintă o reacție de hipersensibilitate dobândită a organismului unei persoane la contactul fie cu anumite substanțe alergene, care în mod normal sunt inofensive (păr, praf, polen, ciocolată, pește, lapte), fie cu un produs medicamentos sau cu o anumită bacterie. 

Pot fi întâlnite reacții ale organismului dintre cele mai surprinzătoare, dar cele mai frecvente reacții alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor și al căilor respiratorii. Mai mult, aceste reacții variază de la moderat la letal. Alergia la copii poate să însemne sensibilitate la medicamente, factori de mediu sau alimente.

 

Cum știi dacă ai un copil alergic

Factorii ereditari au un rol major în stabilirea diagnosticului de alergie la copii. Un părinte sau un frate/o soră mare mare cu alergii înseamnă risc de 25% ca un copil să dezvolte alergii, iar acest risc crește cu fiecare membru al familiei care are alergii. Alergiile specifice și tipul de reacție nu sunt neapărat moștenite și nu este obligatoriu ca acel copil să fie alergic la aceiași factori ca părintele sau să reacționeze în același fel (urticare, strănut, dificultate în respirație). 

Copiii cu fond alergic pot dezvolta reacții la alte substanțe alergene. Astfel, se poate manifesta sub formă de rinite, urticarie, eczeme endogene, astm bronșic sau chiar edem și pot fi acute sau cronice, de intensitate mare sau atenuate.

alergie copii

Simptomele alergiei la copii nu rămân întotdeauna aceleași pe termen lung, însă în general se manifestă în felul următor:

  • Simptome la nivelul ochilor: mâncărime, ochi apoși, roșii sau inflamați.

  • Simptome la nivelul tractului respirator: nas înfundat, secreții nazale, mâncărime, strănut, inflamația buzelor/a limbii, mâncărimea buzelor, a limbii și/sau a gâtului, durere în gât, tuse sau tuse cu mucus, respirație șuierătoare (zgomotoasă), dificultate în respirație.

  • Simptome la nivelul pielii: eczeme (piele uscată, crăpată), urticarie (pete de mâncărime pe piele, erupție roșiatică).

  • Simptome la nivelul tractului gastro- intestinal: durere de stomac, diaree/constipație, greață sau vărsături.

  • Alte simptome: cefalee, senzație de neliniște, iritabilitate, oboseală.

 

Tipuri de alergii la copii

 

Există mai multe tipuri de alergii la copii și pentru a le putea depista și trata eficient, acestea pot fi recunoscute după mai multe criterii. În funcție de alergenul care provoacă reacția alergică, cele mai comune alergii la copii sunt:

  • Alergia la polen

Polenul e unul dintre cei mai frecvenți factori declanșatori ai alergiilor sezoniere. Alergia sezonieră la polen se mai numește febra fânului și apare în special primăvara, vara și toamna, când plantele eliberează particule de polen pentru a fertiliza alte plante din aceeași specie. Majoritatea polenului ce provoacă reacții alergice provine din copaci, buruieni și ierburi, ambrozia fiind cea mai cunoscută cauză de alergia la polen la copii

  • Alergia la mucegai

Sporii de mucegai din exterior cresc pe bușteni putreziți și frunze căzute, în compost și pe ierburi. Se răspândesc în aer pe vreme uscată, cu vânt sau atunci când umiditatea e ridicată, în zile cu ceață sau rouă. Mucegaiul poate trăi și în interior, în zone umede precum băi, bucătărie, subsol și poate cauza reacții alergice pe tot parcursul anului.

  • Alergia alimentară

Există multe alimente care uneori provoacă alergii unor anumite persoane. Statisticile arată ca peste 90% din alergiile alimentare sunt cauzate de următoarele 8 alimente: ouă, pește, fructe de mare, soia, nuci, arahide, lapte de vacă și grâu.

alergia la copii

  • Alergia la copii la praf

Alergia la praf e cauzată de acarieni, organisme minuscule ce trăiesc în saltea, perne și așternuturi. Acarienii de praf sunt de obicei inofensivi și se hrănesc cu pielea moartă a corpului uman. Totuși, la unele persoane, ei provoacă reacții alergice, precum mâncărime, strănut, nas înfundat și probleme de respirație.

  • Alergia la copii cauzată de animalele de companie

Studiile arată că pisicile sunt de două ori mai susceptibile de a provoca o reacție alergică decât câinii. Mătreața de pe pielea animalelor de companie și saliva acestora sunt principalii vinovați pentru declanșarea alergiilor.

  • Alergia la copii la latex

Termenul de latex se referă la proteina din seva arborelui de cauciuc brazilian (Hevea brasiliensis). Contactul cu produsele din cauciuc natural realizate din acea seva poate provoca o reacție alergică. Există și alte materiale și obiecte care pot declanșa o reacție alergica, iar acestea sunt: biberoane, scutece, bijuterii din nichel, textile sintetice etc. Mai ales când vine vorba de alegerea produselor pentru nou-născuți, recomandarea specialiștilor este să alegi produse realizate din bumbac, fiind considerat un material non-alergic. 

  • Alergia la copii la  insecte

Unii copii dezvoltă reacții alergice la înțepăturile sau mușcăturile de insecte (albine, viespi, țânțari, muște, purici). Există însă și cazuri în care resturile de insecte (deșeurile lăsate de gândacii de bucătărie) pot provoca alergii. 

  • Alergia la copii la medicamente

Alergiile la medicamente sunt de obicei rare. Cele mai comune medicamente ce pot declanșa reacții alergice sunt antibioticele.

Cum se manifestă și cât durează o alergie la copii?

Cel mai des, alergia la copii se manifestă sub formă de rinită alergică la copii. Este un tip comun de alergie și se manifestă cu episoade de strănut și rinoree apărute în salve și obstrucție nazală, frecvent acompaniate de prurit (mâncărime) nazal, ocular sau la nivelul cerului gurii. Rinita alergică la copii presupune inflamarea mucoasei nazale și, din cauză că printre simptomele sale se numără nasul înfundat, strănutul și scurgerile nazale, este adesea confundată cu răceala. 

rinita alergica la copii

Spre deosebire de o răceală, alergia nu este cauzată de un virus, ci este un răspuns al sistemului imunitar la alergenii din aer liber sau din interior. Rinita alergică poate fi sezonieră și apare în timpul sezonului de primăvară și de toamnă fiind un răspuns la alergenii din aer liber, cum ar fi polenul; sau perenă putând să apară pe tot parcursul anului sau în orice moment al anului, ca răspuns la substanțele din interior, cum ar fi acarienii din praf și părul animalelor de companie.

Metode de prevenire a diverselor tipuri de alergii la copii

Alergiile nu se vindecă, dar pot fi prevenite, iar simptomele acestora se ameliorează prin administrarea de medicamente, dar doar la recomandarea medicului specialist. Substanțele active cel mai des folosite cu acest scop sunt antihistaminicele, teofilina și antagoniști ai receptorilor de leucotrienă (pentru astm), imunomodulatori (pentru dermatita atopică), cortizolul.

Totuși, cea mai eficientă metodă de prevenire pentru alergie la copii este evitarea expunerii copilului la alergeni. Chiar dacă nu se poate să stea departe de ei 100%, există câteva măsuri de protecție pe care le poți lua.

  • Urmărește nivelurile raportate de polen pe diverse aplicații meteo ori în mass-media și rămâi cu copilul în interior în zilele când nivelul polenului e mare. Este recomandat să stai în casă, pe cât posibil, și în zilele cu vânt deoarece polenul se răspândește ușor în acele zile.

  • Controlează praful din casă, în special în dormitorul copilului. Pentru a îndepărta acarienii, aspiră des, renunță la jucăriile din pluș, covoarele, perdelele și alte obiecte care atrag acarienii.

  • Folosește un dezumidificator în zonele umede ale casei și nu uita să-l cureți des.

  • La întoarcerea acasă, după ce copilul s-a jucat sau plimbat afară, este important să facă un duș, inclusiv pe cap. De asemenea, schimbă-i și hainele de exterior.

  • Călătorește în zone și în perioade din an în care polenul nu e foarte prezent, de exemplu în zone apropiate de mare.

  • În cazul unei alergii alimentare, ai grijă ca el să nu aibă acces la alimentele (lapte, nuci, etc) ce îi pot provoca reacții alergice. Dacă este mic, învață-l să înțeleagă de ce nu trebuie să le consume. În plus, anunță și rudele, prietenii apropiați, personalul de la grădiniță/școală să nu-i ofere copilului acele alimente.

În concluzie, aceste forme de alergie la copii pot varia de la forme ușoare la foarte severe, iar simptomele depind de tipul alergiei, vârsta copilului și mediul de viață. Încearcă să-l ferești, pe cât posibil, de alergenii care îi declanșează alergia.

Sperăm că ai găsit informațiile utile, iar pe blogul Empria.ro poți găsi și alte articole despre creșterea sănătoasă și în siguranță a copiilor.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!