Simptome ADHD: Cum stii daca ai un copil hiperactiv si cu deficit de atentie?

Simptome ADHD: Cum stii daca ai un copil hiperactiv si cu deficit de atentie?

Orice copil sănătos are foarte multă energie, mai ales dacă vorbim de o vârstă fragedă. Mai mult, orice copil poate avea ocazional deficit de atenție, lipsă de concentrare, impulsivitate, hiperactivitate, ceea ce îi face pe mulți părinți să spună că este un copil energic. Dar, cum facem diferența între un copil cu ADHD simptome și un copil obișnuit?

Conform specialiștilor, copilul cu ADHD prezintă aceste simptome și tipare de comportament mai frecvent şi mai sever decât alți copii de aceeași vârstă sau cu acelaşi nivel de dezvoltare. Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție ADHD reprezintă o tulburare de neurodezvoltare frecvent diagnosticată în randul copiilor. 

Sindromul ADHD face parte din tulburările emoționale și comportamentale care apar din copilărie și adolescență. Acesta boală, recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății, este una dintre afecțiunile cu cea mai mare rată de diagnostic greșit. 

Ce este ADHD la copii?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o afecțiune ce afectează milioane de copii din întreaga lume. Din păcate, este o tulburare care poate continua și la vârsta adultă. Definiția și criteriile de diagnostic ale sindromului ADHD au suferit numeroase modificări de-a lungul timpului, datorită schimbărilor apărute pentru înțelegerea acestei tulburări. Însă, fundamentul este reprezentat de un tipar persistent de neatenție şi/sau hiperactivitate-impulsivitate.

Sindromul ADHD este o tulburare care afectează circuitele frontale, mai simplu spus „sediul” funcțiilor executive (autocontrol, planificare etc). 

ADHD la copii este asociat cu o serie de factori de risc cum ar fi:

  • boli din timpul sarcinii sau dinainte de sarcină;

  • greutate mică la naștere;

  • expunere la alcool sau nicotină în perioada sarcinii;

  • stres experimentat de mamă;

  • tulburări metabolice ale mamei;

  • lovituri la cap, meningită sau encefalită. 

  • abandonul maternal precoce și cu instituționalizarea. 

Sindromul ADHD trebuie perceput ca o problemă medicală cu care copilul trebuie să învețe să trăiască și să se descurce, nu ca pe un comportament greșit. Este o tulburare care are la bază o serie de deficite la nivelul chimiei creierului.

sindromul ADHD

Simptome la copii: Cum se manifestă ADHD?

Când ne gândim la ADHD simptome, cei mai mulți ne imaginăm un copil excesiv de hiperactiv, care se cațără peste tot, vorbește neîntrebat, nu respectă regulile și opune rezistență la orice formă de disciplinare (fie de tip recompensă, fie de tip pedeapsă). Pe scurt, este un vulcan de energie care erupe frecvent și epuizează atât familia, cât și cadrele didactice implicate în educația sa.

Simptomele ADHD la copii încep să apară încă de la vârsta de 3 ani. În general, ele sunt sunt lipsa puterii de concentrare, impulsivitatea, lipsa capacității de autoreglare, hiperactivitatea și pot avea grade diferite de intensitate.

 

Este important de știut că există două tipuri de ADHD la copii, dar de multe ori copilul poate prezenta toate cele trei elemente descriptive ale acestei tulburări: hiperactivitate, impulsivitate și neatenție, cu grade variabile de severitate.

  • ADHD cu deficit de atenție - mai frecvent în cazul fetelor. La copilul cu deficit de atenție se observă dificultăți de concentrare, deficit de atenție mare, în special în sarcinile care implică un efort mental susținut (sarcinile școlare), dificultăți de organizare și planificare a activităților simple de zi cu zi. Se remarcă superficialitate și neglijența în privința bunurilor personale și activităților de realizat, dificultăți în a înțelege instrucțiuni verbale complexe, în a rămâne la subiect în timpul unei conversații și dificultăți în a povesti coerent o întâmplare. 

  • ADHD în care predomină hiperactivitatea și impulsivitatea - mai frecvent în cazul băieților. La copiii cu această tulburare se observă o activitate motorie excesivă, o stare permanentă de agitație, vorbit excesiv, lipsa răbdării și incapacitatea de a amâna recompensa, nevoia de a primi pe loc ceea ce copilul își dorește, adoptarea unor comportamente riscante fără o anticipare corectă a consecințelor sau a pericolului.

simptome ADHD

Pe lângă aceste aspecte negative, copilul cu ADHD are anumite trăsături pozitive și calități aparte. Copiii care prezintă simptome ADHD pot fi incredibil de creativi și imaginativi, sunt flexibili pentru că iau în considerare mai multe opțiuni deodată, sunt plini de entuziasm și spontani, iar dacă sunt motivați de ceea ce fac se străduiesc foarte mult să reușească.

Cum recunoști corect ADHD la copii?

Faptul că un copil este, la un moment dat, hiperactiv, impulsiv sau neatent nu înseamnă că acesta suferă de ADHD. Un astfel de copil hiperactiv este de multe ori consecința stilului nostru de viață modern cu oportunități de mișcare în aer liber și activități practice reduse, care nu oferă modalități adecvate pentru consumul de energie. 

Statul în casă în fața televizorului sau tabletei, dar și statul în bancă la școală ore în șir îi fac pe micuții noștri din copii veseli, sănătoși și energici, să devină „copii problemă”, cu consecințe atât în viața de familie, cât și în mediul școlar.

Medicul psihiatru sau neurolog este în măsură să stabilească diagnosticul ADHD, în general după vârsta de 6 – 7 ani. Deficitul de atenție, hiperactivitatea și durata mică de concentrare sunt adesea specifice copilului mic (în special băieților), fiind o etapă normală în dezvoltare.

ADHD la copii

Pentru a se pune un diagnostic corect, în primul rând este necesar ca simptomele ADHD să fie vizibile în aproape toate contextele de viață ale copilului. Copilul cu ADHD se manifestă în același mod atât acasă cât și la gradiniță, școală sau la locul de joacă. De asemenea, acestea trebuie să aibă un tipar aproximativ identic, indiferent de persoana cu care interacționează copilul. 

Un copil hiperactiv nu înseamnă un copil cu ADHD. Manifestările trebuie să fie prezente timp de minimum 6 luni pentru a ridica suspiciunea de hiperactivitate. În plus, simptomele ADHD ar trebui să aibă o intensitate moderată spre severă și să fie excluse alte cauze ce pot determina un astfel de comportament din partea copilului. 

Un diagnostic corect ADHD la copii înseamnă urmărirea comportamentului acestuia pe o perioadă mai lungă de timp și în contexte variate. Specialiștii pot recomanda o intervenție comportamentală minimă înainte de a trage orice concluzie.

Tratarea ADHD la copii presupune o abordare pluridisciplinară (medic, psiholog și terapeut) și implicarea tuturor persoanelor semnificative din viața copilului: părinți, bunici, bone și cadre didactice. 

Chiar dacă, în prezent, ADHD la copii nu poate fi vindecat, depistarea timpurie a acestuia, alături de un plan de tratament și educație, poate ajuta un copil să-și gestioneze simptomele și să aibă o viață normală adaptată societății în care trăiește.


Sperăm că ai găsit informațiile utile, iar pe blogul Empria.ro poți găsi și alte articole despre creșterea sănătoasă și în siguranță a copiilor.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!