Cum stimulezi lactatia? De ce trebuie sa tii cont si ce alimente sa mananci?

Cum stimulezi lactatia? De ce trebuie sa tii cont si ce alimente sa mananci?
Alaptarea este unica! Hranirea bebelusului la san nu este doar sanatoasa, ci reprezinta si o legatura speciala intre mama si bebelus. Desi toata sarcina te-ai pregatit atat mental, cat si fizic pentru acest moment, in clipa in care micutul vine pe lume, apar si fricile aferente si constanta intrebare: ”Oare am suficient lapte? Bebelusul meu mananca exact cat trebuie?”.

Primele zile, pana la instalarea lactatiei, sunt ca un carusel de emotii. Bunicile vin cu tot felul de sfaturi si remedii care sa te ajute la stimularea lactatiei, insa solutia este chiar la indemana ta.


Cum stimulezi lactatia si cand ai nevoie sa o faci?

Esti la inceput de drum si e normal sa ai o multime de intrebari, asa ca, daca te chinuie gandul ca nu ai avea suficient lapte pentru bebelus, atunci ar trebui sa vorbesti despre asta cu medicul tau.

Inainte insa incearca sa iti stimulezi lactatia prin metode naturale, astfel:


1. Alapteaza bebelusul regulat

Este important sa alaptezi bebelusul la aproximativ 2 ore si la fiecare 3 ore, in timpul noptii. Desi poate iti va parea obositor, acest lucru va contribui in mod esential la stimularea productiei de lapte. Totodata, te vei asigura ca micutul tau se hraneste suficient. Daca mana iti oboseste poti incerca si o perna de alaptat, pentru o pozitie mai comoda.


2. Hidrateaza-te

Este important sa te asiguri intotdeauna ca bei indeajuns de multa apa incat sa nu te deshidratezi, deoarece deshidratarea poate ingreuna productia unei cantitati suficiente de lapte.


3. Consuma alimente care iti pot stimula productia de lapte

Un regim alimentar echilibrat si variat este important atat pentru mentinerea unei stari generale de sanatate optime, cat si pentru alte aspecte. Alimentele pe care le consumi ajuta si la stimularea lactatiei. Astfel, incearca sa consumi cu aproximativ 300-500 de calorii mai mult pe zi decat consumai inainte de sarcina.


Alimente care stimuleaza lactatia

Dupa cum am mentionat si mai sus, alimentatia mamei este un factor cheie in stimularea lactatiei. Astfel, iti poti mari productia de lapte cu ajutorul urmatoarelor tipuri de alimente:


1. Fulgi de ovaz

Potrivit unor studii, reprezinta unul dintre cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia. Ovazul este si o sursa excelenta de substante nutritive atat pentru mamica, cat si pentru bebelus, deoarece contine fibre, fier, magneziu si zinc.


2. Drojdia de bere

Aceasta este o ciuperca pe care multi producatori o folosesc pentru a produce bere si produse de panificatie. In afara de aceste doua intrebuintari, drojdia de bere mai este consumata si pentru efectele sale probiotice si pentru efectele benefice pe care le are asupra starii de sanatate a intestinelor.
 

Drojdia de bere este o sursa bogata de proteine, vitamina B, fier si minerale, motiv pentru care se considera ca are proprietati galactogene, adica stimuleaza lactatia. In mod normal, este permis consumul acesteia pe perioada alaptarii.

Da, acestea sunt motivele din spatele mitului bunicilor noastre: ”Bea bere ca sa ai lapte pentru copil!”. Insa nu trebuie sa consumi bere, ci drojdie de bere si ar fi de preferat ca inainte sa consulti, totusi, medicul.


3. Semintele de schinduf

Acestea sunt folosite in mod frecvent in prepararea retetelor asiatice si ca remediu popular pentru stimularea lactatiei. Potrivit unui studiu realizat in 2011, in cazul in care consumi 3 cesti de ceai de schinduf pe zi, vei remarca o crestere semnificativa a productiei de lapte.

Cu toate astea, trebuie sa stii ca semintele de schinduf pot produce efecte secundare, precum diaree, agravarea simptomelor de astm si pot da un miros de artar laptelui matern, al urinei si al transpiratiei. De asemenea, inainte de a apela la aceasta metoda de stimulare a lactatiei, ar fi de preferat sa te consulti cu medicul tau.


4. Alte alimente recomandate pentru cresterea productiei de lapte sunt:

- usturoi;
- alimente bogate in proteine (carne slaba, oua, fasole, linte, tofu, nuci si seminte);
- peste;
- legume verzi (sfecla, papadie, napi, patrunjel, spanac, macris);
- seminte de susan.

Totodata, se recomanda evitarea consumului de produse pe baza de cofeina (cafea, ceai, ciocolata), lactate, ierburi (menta, cimbru), citrice, kiwi, prune si ananas.


Mulsul cu pompa stimuleaza lactatia?

Raspunsul este simplu: DA! Poti folosi mulsul cu pompa si astfel vei sustine si stimula productia de lapte. Incearca sa adaugi cateva sesiuni de pompare intre mesele bebelusului pentru a stimula productia de lapte. Pomparea laptelui intre mesele copilului este un artificiu care functioneaza, deoarece, prin acest proces, vei transmite corpului tau ca trebuie sa produca mai mult lapte. Daca intimitatea reprezinta o problema, poti sa te ajuti de un sal de alaptare.

Citeste si: Metode de adormit bebelusii testate si care chiar functioneaza
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!