Povești unice de An Bisect: Cum să marchezi timpul cu familie și joacă

Povești unice de An Bisect: Cum să marchezi timpul cu familie și joacă

Odată la patru ani, calendarul ne face cu ochiul și ne oferă un cadou neașteptat: o zi în plus. Pe 29 februarie, timpul parcă își ia răgaz, oferindu-ne momentul perfect pentru a reflecta la frumusețea și importanța fiecărei clipe petrecute alături de cei dragi. La Empria, credem că fiecare zi - și cu atât mai mult o zi atât de rară - este o oportunitate de a crea amintiri de neuitat. Dar ce are atât de special un an bisect și cum sărbătoresc diferite culturi această zi extra? Haide să explorăm împreună și să descoperim cum produsele noastre pentru copii pot îmbogăți aceste momente.
 

Curiozități și Tradiții de An Bisect Din Jurul Lumii

Anii bisecți sunt plini de superstiții, tradiții și povești fascinante. De exemplu, în Irlanda, ziua de 29 februarie este cunoscută ca fiind ziua în care femeile își pot cere partenerii în căsătorie. Această tradiție, care își are rădăcinile în legende vechi irlandeze, reprezintă o frumoasă inversare a rolurilor tradiționale și o celebrare a egalității și a iubirii. Se pare că partenerii acestora sunt obligați să accepte cererea, în caz contrar datorându-le domnițelor 12 perechi de mănuși de mătase.


barbat si femeie in costume traditionale
 

În Grecia, se crede că a te căsători într-un an bisect aduce ghinion ceea ce face ca până la 20% dintre cupluri să aleagă să nu se căsătorească într-un astfel de an. În contrast, multe alte culturi văd anul bisect ca un timp al schimbărilor pozitive și al noilor începuturi.

În România, anul bisect este înconjurat de mai puține superstiții specifice comparativ cu alte țări, dar acest lucru nu îl face mai puțin special. Românii, cunoscuți pentru ospitalitatea și dragostea lor față de familie, văd orice ocazie ca pe o șansă de a se reuni și de a-și petrece timpul împreună. Astfel, 29 februarie poate deveni un prilej perfect pentru a reînnoi legăturile de familie, pentru a depăna amintiri, pentru a râde și, desigur, pentru a mânca împreună.

Așa că, indiferent de superstiții, un lucru este cert: ziua suplimentară ne oferă tuturor ocazia de a ne opri din vâltoarea cotidiană și de a ne bucura mai mult de momentele petrecute cu familia.
 

Importanța Timpului în Familie

Într-o lume care pare să se miște din ce în ce mai repede, timpul petrecut în familie devine din ce în ce mai prețios. Jocurile și activitățile comune nu doar că întăresc legăturile, dar ajută și la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copiilor. De la produsele de siguranță și baby proofing care păzesc liniștea momentelor de joacă, la jocurile și jucăriile care stimulează imaginația și creativitatea, fiecare produs de la Empria este conceput pentru a face din fiecare clipă petrecută în familie o amintire de neuitat.

În plus, în spiritul unirii și al bucuriei, 29 februarie poate fi văzut ca un prilej de a face fapte bune, de a ajuta și de a dărui. Este o oportunitate de a ne aminti că, în cele din urmă, ceea ce contează cu adevărat este bunătatea, dragostea și timpul pe care îl petrecem împreună. Iar asta poate fi o lecție prețioasă pentru copiii noștri.

familie cu doi copii in parc la picnic pe paturica

Desigur, poți folosi acest prilej și pentru un pic de educație pentru cei mici, explicându-le ce face această zi specială. Informațiile necesare (pe înțelesul părinților) sunt acestea: Anii bisecți reprezintă o ajustare calendaristică menită să sincronizeze calendarul nostru cu perioada orbitală a Pământului în jurul Soarelui. Un an solar - timpul necesar pentru ca Pământul să completeze o orbită completă în jurul Soarelui - este de aproximativ 365,2425 zile.

Pentru a păstra alinierea calendarului nostru cu anul solar și cu schimbările anotimpurilor, se adaugă o zi suplimentară, 29 februarie, la fiecare patru ani. Această corecție este necesară deoarece, fără ea, calendarul nostru ar devia cu aproximativ un sfert de zi pe an, ducând la o diferență semnificativă după mai multe secole.

Anii bisecți sunt determinați de reguli (aproape) simple: orice an divizibil cu 4 este un an bisect, cu excepția anilor care sunt divizibili cu 100, dar nu și cu 400. Astfel, anul 2000 a fost bisect, în timp ce anul 1900 nu a fost, iar această metodă asigură că calendarul nostru rămâne în concordanță cu mișcările astrale pe termen lung.

Originea numelui "bisect" provine din latinescul "bisextus" sau "bissextus", care se traduce literal prin "de două ori al șaselea". Termenul face referire la practica din calendarul iulian, predecesorul calendarului gregorian, de a dubla ziua a șasea înainte de calendele lunii martie, adică 24 februarie.
În acest context, "bis" înseamnă "de două ori", iar "sextus" se referă la "a șasea zi". În calendarul iulian, ziua suplimentară era inserată ca o repetare a acestei zile, de aceea numele de "bisextus dies", adică "ziua de două ori a șasea".
Când calendarul gregorian a fost introdus pentru a corecta calculul anilor bisecți și pentru a restabili alinierea cu anotimpurile, termenul "bisect" a fost păstrat pentru a desemna anii care includ această zi suplimentară, chiar dacă ziua suplimentară a devenit 29 februarie.


Mai vrei o explicație în plus, de data asta legată de motivul pentru care februarie este cea mai scurtă zi a anului? Ei bine, februarie are de obicei doar 28 de zile din cauza modului în care au fost organizate calendarul roman și, mai târziu, ajustările făcute de calendarul gregorian. În vechiul calendar roman, anul începea în martie și se încheia în decembrie, lăsând lunile ianuarie și februarie ca o perioadă de timp fără nume, destinată curățirii rituale.

Când calendarul a fost reorganizat pentru a include toate lunile, februarie a rămas cu mai puține zile. Motivul pentru care februarie a fost aleasă să aibă mai puține zile decât restul lunilor este legat de superstițiile romane privind numerele pare, pe care le considerau nefaste.
Deși iulius (Iulie) și augustus (August) au fost ulterior prelungite pentru a onora pe Iulius Cezar și pe Augustus, februarie a rămas cea mai scurtă lună pentru a menține lungimea totală a anului la 365 de zile, cu o zi suplimentară adăugată o dată la patru ani în anul bisect pentru a ajusta calendarul la ciclul solar.


calendar data de 29 bifata

Probabil te gândești cum să îi explici copilului ce înseamnă an bisect, în condițiile în care informațiile anterioare pot fi destul de greoaie pentru un copil?
 

Pentru un copil de 3 ani, ai putea spune ceva de genul: "Știi cum numărăm zilele până la ziua ta de naștere? Ei bine, uneori anul are o zi magică în plus, numită 29 februarie. Este ca și cum am avea o zi extra de joacă sau o surpriză specială de la calendar. Ne ajută să ne asigurăm că toate anotimpurile vin la timp, exact ca într-o poveste cu soare, ploaie și zăpadă. Așa că, în anul bisect, avem o zi în plus pentru a zâmbi, a juca și a face lucruri fericite împreună!"

Pentru un copil de 7 ani, ai putea spune: "Imaginează-ți că fiecare an este ca un puzzle mare cu 365 de piese, care reprezintă fiecare zi. Dar Pământul, pentru a se învârti complet în jurul Soarelui, are nevoie de puțin mai mult timp decât cele 365 de piese. Așa că, la fiecare patru ani, adăugăm o piesă extra la puzzle. Acea piesă extra este ziua de 29 februarie și face ca anul să fie numit an bisect. E ca și cum natura ne dă o zi în plus pentru a ne bucura de jocuri, aventuri și pentru a petrece mai mult timp cu familia și prietenii. Ziua aceea specială ne ajută să ne asigurăm că anotimpurile și sărbătorile noastre favorite vin exact când trebuie!"

mama cu copii in bucatarie gatind impreuna

Produsele Empria: Aliatul Tău în Crearea Amintirilor

Pe 29 februarie, îți propunem să creezi amintiri de neuitat alături de cei mici. Fie că este vorba de explorarea lumii prin gusturi noi, susținute de produsele noastre de diversificare bebelusi, sau de descoperirea naturii cu ajutorul colecției noastre de protecții de exterior, fiecare produs Empria.ro este aici pentru a face din această zi extra un prilej de sărbătoare și bucurie.
Un mod special în care vă puteți petrece o parte a acestei zi este să vă cunoașteți mai bine, să învățați mai multe unii despre alții. Pentru asta îți propunem jocurile educative cu întrebări de la The Funny Brand, precum “Cât de bine ne cunoaștem în familie”, “Emoții și Sentimente” și altele din colecția pe care v-o punem la dispoziție.

Să ne imaginăm o zi de 29 februarie petrecută explorând împreună curiozitățile lumii, de la siguranța propriei case. Este o oportunitate rară de a învăța, de a râde și de a iubi, neamintindu-ne că cele mai prețioase cadouri sunt momentele petrecute împreună.
"Anii trec, dar amintirile rămân" - spune o veche zicală. Și ce modalitate mai bună de a marca un an bisect, decât prin crearea unor amintiri împreună cu cei dragi? La Empria, suntem mândri să fim parte din aceste momente, oferindu-vă produsele care transformă fiecare zi într-o ocazie specială. Haideți să profităm de ziua în plus a acestui an bisect și să o transformăm într-un prilej de bucurie și uniune.

Să facem din 29 februarie o zi de neuitat!

Prin produsele noastre de la Empria.ro, dorim să susținem aceste momente de unire și să contribuim la crearea unor amintiri fericite. Fie că este vorba despre un kit de baby proofing care asigură siguranța micuților în timpul acestor întâlniri, sau despre jocuri și jucării care aduc zâmbete și veselie, fiecare articol din oferta noastră este gândit să aducă mai aproape familiile românești și să le înfrumusețeze fiecare clipă petrecută împreună.

Astfel, 29 februarie devine mai mult decât o zi în plus în calendar; este o ocazie de a celebra tradițiile, cultura și valorile care ne unesc. Să profităm de această zi rară pentru a ne îmbogăți viețile cu amintiri prețioase, să râdem, să iubim și, mai ales, să fim împreună.

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!