Alergia la soare: Cum se manifesta si cum ii afecteaza pe copii

Alergia la soare: Cum se manifesta si cum ii afecteaza pe copii

Copiii și bebelușii sunt cei mai expuși alergiilor solare din cauza faptului că aceștia au pigmentul pielii mai puțin dezvoltat. Pielea copiilor și a bebelușilor este mult mai delicată decât cea a adulților ca urmare a faptului că stratul cornos, stratul exterior al epidermei, este mai subțire și, prin urmare, o barieră mai puțin eficientă împotriva soarelui. 

Drept consecință, pielea acestora absoarbe razele soarelui mult mai repede și le permite să ajungă în straturile interioare ceea ce are ca efect alergia la soare sau apariția dermatitei solare. 

Este adevărat că pielea copiilor produce deja melanocite, celule care produc melanină (pigmentul care protejează pielea). Cu toate acestea, ele nu sunt complet dezvoltate, prin urmare, pielea lor are mai puțină protecție naturală împotriva soarelui. 

De altfel, tot producția de melanină scăzută este și explicația pentru care copiii cu pielea deschisă la culoare, părul roșu sau pistruii sunt mai predispuși să sufere de alergie de la soare sau arsuri solare.
 

Cum se manifestă alergia solară la copii

 

Alergia la soare la copii este o reacție la radiațiile ultraviolete care apare la scurt timp după expunerea la soare. Se manifestă de obicei ca roșeață, erupție, prurit la nivelul zonelor fotoexpuse, după câteva minute sau chiar ore de la expunere.

 

Erupția poate îmbrăca diverse forme de la papule și plăci la papulo-vezicule. Simptomele apar cel mai des în jurul gâtului, suprafața exterioară și interioară a brațelor și picioarelor. De asemenea, unii copii pot avea simptome în plus precum frisoane, dureri de cap, greață și senzație generală de disconfort. 

 

Pentru a evita aceste reacții, trebuie să iei în considerare anumite măsuri de precauție și sfaturi. Și, desigur, dacă observi reacții alergice la soare la copilul tău, ar trebui să consulți imediat un specialist.

 

În plus, este de asemenea important de reținut că alergiile solare apar mai ales la copiii cu sensibilitate crescută și eventual cu imunitate scăzută.

alergie la soare copii

 

Cele mai frecvente alergii solare la copii

 

Cea mai întâlnită formă de alergie la soare copii este erupția polimorfă la lumină, iar mai rare sunt urticaria solară și prurigo actinic. Întotdeauna factorul declanșator este radiația de tip UVA.

 
  • Erupția polimorfă la lumină
 

Erupția polimorfă la lumină (EPL) sau prurigo-ul estival are loc de obicei la una sau două zile după expunerea intensă la soare. Aceasta poate provoca simptome care variază de la puncte roșii mici la pete umplute cu lichid, eczeme sau chiar leziuni. Zonele afectate sunt, de obicei, fața, gâtul, brațele și mâinile care au fost expuse direct la soare. 

 

La copii, afecțiunea începe de obicei cu pete roșii și mâncărime accentuată. Leziunile dispar de obicei spontan după câteva săptămâni, atâta timp cât nu mai există expunere la soare. În cele mai multe cazuri, alergia la soare EPL se ameliorează în timp, pe măsură ce pielea se obișnuiește cu niveluri mai ridicate de radiații UV. 

 
 
  • Prurigo actinic 
 

Se manifestă în special la copii și adulții tineri, zonele afectate fiind reprezentate de extremitatea cefalică (urechi și gât), membrele superioare și genunchi. Leziunile apar sub formă de macule și papule pe fond eritematos, intens pruriginoase prezentând tendința de extindere la nivelul tegumentelor neprotejate de îmbrăcăminte.

 
  • Fotosensibilitatea
 

În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă o reacție cum ar fi arsuri solare, umflare sau mâncărime intensă după expunerea limitată la soare, acesta poate fi un semn de fotosensibilitate. După cum indică și numele, alergia la soare implică o sensibilitate ridicată la lumina naturală.

 

Această afecțiune poate fi detectată și la copiii care dezvoltă o erupție cutanată sau cruste în zona corpului în care a avut loc expunerea la soare. În orice caz, cel mai bine este ca un specialist să-ți consulte copilul cât mai curând posibil.

alergie soare copii

 
  • Urticarie solară
 

Alergia la soare se poate manifesta si sub forma de dermatita solară. Aceasta ca rezultat al unei reacții inflamatoare, care se caracterizează prin mâncărime și roșeață. În general, apare la aproximativ 30 de minute sau mai puțin după expunerea la soare. După câteva ore, pielea revine la normal, ceea ce constituie unul din aspectele care o diferențiază de arsurile solare. 

 
  • Fotodermatita

 

În cele din urmă, fotodermatita apare atunci când razele ultraviolete reacționează cu anumite substanțe chimice la soare. Aceste produse chimice pot proveni din alimente comune, cum ar fi morcovii, pătrunjelul sau țelina.

 

În plus, erupția cutanată apare de obicei la 24 de ore după expunere și poate dura săptămâni sau chiar luni pentru a se vindeca complet. Poate apărea ca o erupție cutanată asociată cu mâncărime sau chiar sub formă de blistere.

 

Sfaturi pentru protejarea copiilor de soare

 

Alergia la soare și mai ales formele severe de alergie de la soare pot crea probleme unui copil mic, dar pot în același timp, strica vara întregii familii. Pentru a preveni aceste manifestări când mergeți în vacanță cu bebe este bine ca micuții să fie cât mai bine protejați și să fie respectate câteva reguli:

 
  • Copiii trebuie să fie protejați de contactul direct cu soarele pe perioada 11 dimineața - 4 după-amiaza.

  • Acoperă pielea copiilor cu îmbrăcăminte de protecție, nu uita de pălării. De asemenea, foarte util în vacanța cu bebe este un cort de plajă cu protecție UV

  • Utilizează un produs de protecție solară cu un factor SPF ridicat (SPF minim 30) pentru a le proteja pielea delicată. Reaplică crema la fiecare 2 ore în cazul unei expuneri prelungite la soare, sau chiar mai des dacă cei mici intră des în apă.

  • Reține că nivelurile UV pot fi încă ridicate chiar și în zilele înnorate, deci respectă constant regulile.

  • După expunerea la soare, aplică pe pielea curată a copiilor o loțiune calmantă și hidratantă.

În concluzie, pentru a evita alergia la soare a copiilor, nu uita să adopți o atitudine sănătoasă în ceea ce privește cantitatea de soare la care este expusă pielea copilului tău. De asemenea, utilizează produse care să îi protejeze pielea de soare. În cazul apariției alergiei solare, aplică o cremă specială recomandată de medicul dermatolog pentru a reduce suferința micuțului și să faci bubițele de la soare să dispară.

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!