Enterocolita apare atât la adulți, cât și la copii, dar sugarii și bebelușii prematuri sunt cel mai frecvent afectați. Enterocolita se manifestă mai ales în timpul sezonului cald când alimentele se pot altera mai ușor, bacteriile fiind una dintre cauzele principale ale enterocolitei.
Cauzele enterocolitei
Enterocolita la copii poate fi cauzată de o varietate de agenți infectioși, inclusiv bacterii, viruși, ciuperci și paraziți. Poate fi adesea cauzată de consumul de alimente contaminate:
- Agenții bacterieni: Salmonella, E.coli și Shigella;
- Agenții virali: rotavirusuri, enterovirusuri și adenovirusuri;
- Agenții paraziți care pot provoca giardiază și dizenterie amebică.
De asemenea, enterocolita mai poate fi cauzată, mai ales la adulți, de o afecțiune autoimună, cum ar fi boala Crohn; medicamente, inclusiv ibuprofen, naproxen sodiu, și cocaină, reacții în urma radioterapiei; boala celiacă, imunitate scăzută.
Tipuri de enterocolită: Cât durează enterocolita la copii?
Există mai multe clasificări ale enterocolitei, fiecare tip având propriile manifestări. Pentru a ști cât timp este contagioasă enterocolita, ar trebui să știi cu ce formă de boală ai de-a face.
După tipul de manifestare enterocolita poate fi acută sau cronică. După localizare poate fi enterită care afectează intestinul subțire sau colită care afectează colonul.
După agentul declanșator, aceasta se imparte în:
-
enterocolită virală ale cărei simptome se manifestă între 2 – 7 zile;
-
enterocolită cauzată de agenți fungici (Candida) datorită consumului de medicamente;
-
enterocolită parazitară care este foarte contagioasă în colectivitățile de copii, iar manifestările bolii pot persista câteva săptămâni și enterocolita virală.
Enterocolita virală poate fi mai agresivă, fiind cauzată de bacterii:
-
Salmonella - Este cea mai periculoasă sursă pentru enterocolita la copii, deoarece micutii pot intra în contact cu bacteria atunci când consumă alimente contaminate. Simptomele încep să se manifeste în 5-7 zile de la data contaminării.
-
Shigella – Bacteria poate fi luată când copilul intră în contact cu o persoană infectată. Apare foarte des în colectivele de copii (cămine, grădinițe, școli). Simptomele enterocolitei apar după 7 zile de la contaminare.
-
Escherichia coli (E.coli) – Este o bacterie cu un debut foarte agresiv. În general, contaminarea se face de la alimente (carne, lactate nepasteurizate) care nu au fost procesate termic suficient, de la alte persoane infectate sau prin atingerea unor surse de apă contaminate. Simptomele enterocolitei încep să se manifeste în 3-5 zile de la infectare.
Mai pot exista și alte tipuri de enterocolită, precum:
-
enterocolita necrozantă care apare la sugarii și copiii născuți prematur. Simptomele enterocolitei la copii de acest tip sunt: burtica umflată și roșie, lipsa poftei de mâncare, constipație, diaree, vomă de culoare verde (de la bilă), ritm cardiac lent, hipotensiune. Inflamația se manifestă prin moartea țesuturilor din mucoasa intestinului, iar în cazurile severe se poate ajunge la lichid în cavitatea abdominală sau chiar la peritonită.
În general, un risc mai mare de a dezvolta enterocolită la copii există la copiii cu un sistem imunitar insuficient dezvoltat, cei care urmează diverse tratamente sau cei care au urmat un tratament prelungit cu antibiotice.
Simptome enterocolită la copii
Cel mai adesea semnele și simptomele pentru enterocolita la copii nu sunt aceleași la toți, dar în general includ:
-
Diaree – este simptomul cel mai frecvente întâlnit;
-
Greață și vărsături;
-
Crampe abdominale și dureri;
-
Durere, sângerare, sau mucus în materiile fecale;
-
Febră (semn că sistemul imunitar se luptă cu boala);
-
Oboseală, stare generală de rău;
-
Abdomen umflat;
-
Pierderea poftei de mâncare.
Ce complicații pot apărea?
Dacă simptomele sunt severe, atunci copilul prezintă un risc crescut de deshidratare, care îi poate pune viața în pericol. În special sugarii și copiii mici sunt mai vulnerabili la deshidratare. Deci, ar trebui să contactezi imediat un medic în cazul următoarelor simptome:
-
Deshidratare – mai puține scutece ude, buze uscate, lipsa lacrimilor, pielea uscată;
-
Diaree care nu dispare în 3-4 zile;
-
Febră peste 38 grade;
-
Dureri de stomac;
-
Sânge în scaune.
Cât durează enterocolita la copii
În afara unui grad mare de disconfort, enterocolita la copii și bebeluși este o afecțiune care dacă este lăsată netratată sau este tratată prea târziu poate duce la complicații. Tratată la timp, în mod normal, simptomele se ameliorează în decurs de o săptămână.
Cel mai frecvent tip de enterocolita la copii este reprezentat de cel viral, acesta afectând în special bebelușii și copiii de până la vârsta de trei ani. Cel mai frecvent virus întâlnit este rotavirusul, infecția cu rotavirus putând fi luată de la cineva bolnav sau prin intermediul unui obiect contaminat. Există și alte virusuri care pot fi implicate, precum enterovirusurile sau adenovirusurile.
În mod normal, dacă afecțiunea este una, nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți și poate fi tratată acasă cu o dietă pe bază de lichide, odihnă și medicamente specifice prescrise de medic pentru ameliorarea simptomelor. De cele mai multe ori, enterocolita virală nu durează mai mult de trei zile.
Măsuri pentru a preveni enterocolita la copii
Cele mai importante măsuri utile pentru a preveni aceasta afecțiune, sunt legate de igienă:
-
Menține întotdeauna o igienă personală adecvată;
-
Spală-te întotdeauna pe mâini după ce utilizezi toaleta sau înainte de masă și învață-l și pe cel mic să facă la fel;
-
Spală-te pe mâini înainte de a consuma sau pregăti alimente sau băuturi;
-
Pentru prevenirea profilactică, utilizează probiotice care conțin bacterii potențial benefice la copiii cu enterocolită necrozantă;
-
Păstrează copiii curați și schimbă scutecele frecvent și aruncă-le în mod corespunzător;
-
Menține copilul hidratat, consumați mai ales apă filtrată sau purificată și dacă mergeți în vacanță nu beți apă din râuri și fântâni în aer liber;
-
Prepară alimentele procesându-le termic corespunzător;
-
Utilizează ustensile curate pentru a mânca sau a manipula alimente;
-
Verifică data de expirare a alimentelor, mai ales în sezonul cald.
Este important de reținut, că în caz de enterocolită la bebeluși dacă apar complicații trebuie mers la doctor cât mai repede pentru a se determina cauza și metoda optimă de tratament. Tratamentul enterocolitei la copii mici sau sugari poate fi stabilit doar de către medicul specialist în urma unui diagnostic și a unor analize specifice.
Sperăm că ai găsit informațiile utile, iar pe blogul Empria.ro poți găsi produse și articole despre creșterea sănătoasă și în siguranță a bebelușilor și copiilor.