Primii pasi la bebelus: Cand incepe copilul sa mearga cu adevarat

Primii pasi la bebelus: Cand incepe copilul sa mearga cu adevarat

Creșterea unui copil înseamnă să pășești alături de el într-un univers magic, iar unul din cele mai fericite momente este cel în care îți vei vedea bebelușul făcând primii pași. Dacă ai norocul să fii acolo la primii pași ai bebelușului, aceast moment va fi o împrejurare de care îți vei aminti pentru totdeauna și nu numai pentru că este înduioșător, dar este și o piatră de hotar pentru o nouă etapă în viața acestuia. 

Ca părinte, totul se schimbă când apare etapa mersului la bebeluși si aceștia devin aproape de neoprit din explorarea mediului înconjurător. Odată ce bebelușul învață cum să se ridice și să stea în picioare, este doar o chestiune de timp până când va face un mic pas înainte pentru a explora lumea care îl înconjoară.

 

La ce varsta merg copiii?

 

Primii pași ai bebelușului tău se pot întâmpla la câteva zile sau la câteva luni din momentul în care când învață să stea în picioare. Odată depășită această fază și după ce exersează să calce, mai este doar un pas pentru a merge. 

 

Dacă te întrebi la ce vârstă merg copiii, trebuie să știi că mulți bebeluși încep să facă primii pași în jurul vârstei de 12 luni, dar cei mai mulți încep să meargă în medie la 14 luni. Există și excepții când aceștia fac adesea câțiva pași timpurii la 9-10 luni sau după 18 luni.

 

Orice copil va învăța să meargă în ritmul său, însă pregătirea începe mult mai devreme. În primul an de viață, el va dobândi abilitățile și forța musculară necesare pentru a face lucruri pregătitoare pentru primii pași, precum rostogolirea, mersul de-a bușilea, tărârea, ridicarea în fund și ridicarea în picioare. 

 

Acesta este și motivul pentru care tot timpul de joacă și timpul pe care îl trăiește micuțul tău în primul an este atât de important. Sunt activități care încurajează dezvoltarea abilităților motorii, a încrederii și a independenței de care copilul va avea nevoie pentru a face lucruri importante precum mersul pe jos.

primii pasi ai bebelusului

 

Momentul în care năzdrăvanii fac primele încercări de a renunța la piesa de mobilier pe care au folosit-o pentru a rămâne în picioare, ar putea însemna că veți asista la câțiva dintre acei mici primi pași pentru mersul bebelușilor

 

Majoritatea copiilor nu fac pași independenți decât cu mult timp după prima aniversare (majoritatea copiilor merg bine la 12 până la 15 luni), dar dacă copilul nu începe să meargă până la 18 luni, consultați medicul pediatru.

 

Mersul la bebeluși – Primele semne

 

Iată câteva abilități și repere importante ale motricității brute care duc către primii pași ai bebelușului și care sunt toate momente de bucurie pe care le trăiesc părinții. Etapele nu sunt obligatorii și unii copii pot să sară peste unele dintre ele.

  • Rostogolirea - Bebelușul învăța cum să se rostogolească din față în spate și din spate în față undeva între 4 luni și 7 luni. Din acel moment trebuie să fii cu ochii pe bebelușul tău atunci când este lăsat pe pat, pentru că nu știi când ar putea începe să se rotească sau să se răstoarne pe neașteptate.

  •  

    Mersul de-a bușilea – Este important în această fază învețe să-și exerseze mișcarea mâinilor și picioarelor în același timp, chiar dacă pare că se târăște pe burtă. Va avea nevoie de aceste abilități când va veni vremea să meargă.

  • Târâtul - Acesta este momentul în care mersul bebelușilor începe cu adevărat să câștige o oarecare independență. Undeva între 7 și 10 luni, majoritatea bebelușilor încep să se târască. Există multe stiluri diferite de târât, unii bebeluși încep să se târască legănându-se pe mâini și pe genunchi.

  • Ridicatul în picioare – Este ultima etapă de învățare înainte de mers și înseamnă că bebelușul face pași în picioare și se ține de o piesă de mobilier sau de mână. Cu toate acestea, s-ar putea să nu știe cum să se întoarcă sau să ajungă înapoi. Dacă vezi că bebelușul tău are probleme, arată-i cum să îndoaie genunchii pentru a se așeza și ajută-l să se coboare. În cele din urmă, va înțelege. 

  • Primii pași la bebeluș - După ce stăpânește bine ridicatul și statul în picioare, bebelușul poate începe să facă niște pași uneori ținându-te de mână pentru ajutor sau mergând alături de mobilier. În această perioadă este bine să ai deja instalate protecții de mobilier pentru că există riscul de accidente. Se poate clătina și chiar să cadă înainte de a se ridica din nou, dar, de obicei, în câteva zile de la primii pași, bebelușul și-a îmbunătățit echilibrul și a câștigat încredere.

 

Alte semne pentru mersul bebelușilor sunt date de faptul că bebelușul începe să aibă echilibru mai bun și abilitatea de a sta în picioare mai mult timp (ceea ce înseamnă o putere mai mare).

mersul bebelușului

 

Pe măsură ce bebelușul tău începe să devină mai conștient de faptul că toată lumea din jurul lui merge, va dori să i se alăture. În timp vei observa că micuțul tău câștigă tot mai multă încredere în sine, că își dorește mai multă independență și control asupra mișcărilor sale și că este dornic să exploreze lumea din jur, inclusiv acele lucruri care sunt la îndemână doar dacă merge spre acestea. 

 

Mersul pe jos poate fi, de asemenea, iminent dacă copilul tău trece printr-o regresie a somnului . Acest eșec în rutina obișnuită de somn a copilului tău este adesea legat de noile abilități pe care le-a dobândit în timpul zilei. Deci, dacă se află într-o regresie a somnului la 12 luni, e clar că numai dorința de a merge ar putea împiedica un somn bun.

 

Cum încurajezi copilul să meargă

 

Copilul va învăța să meargă în ritmul său propriu și nu în cel al altor copii. Este bine să nu îți forțezi copilul, dar poți apela la câteva modalități pentru a-i da o mână de ajutor.

 
  • Lasă-l pe micuțul tău să se joace într-un țarc cu jucării sau cu un premergător staționar. Limitează-i timpul, pentru că deși nu pot exista riscuri de accidentare, aceste centre staționare nu îmbunătățesc abilitățile necesare pentru mers, chiar dacă copilul tău se poate ridica și se poate juca într-unul. Este important ca micuțul să-și dezvolte trunchiul și mușchii brațelor pentru a merge și nu doar mușchii picioarelor.

  • Oferă-i copilului tău un căruț sau o jucărie robustă de împingere cu o bară de care să se poate ține. Asigură-te că aceasta nu se va răsturna atunci când copilul tău folosește bara pentru a se ridica din poziția așezat. Acest tip de joc trebuie supravegheat îndeaproape.

  • Atârnă o jucărie preferată la îndemână și încurajează-ți copilul să meargă spre ea, dacă bebelușul tău este deja în picioare.

  • Ține copilul de mâini (pentru echilibru) în timp ce acesta stă în picioare și lăsă-l să exerseze să facă câțiva pași.

  • Oferă-i copilului tău oportunități de a se plimba în siguranță în timp ce se ține de piese stabile de mobilier alese dinainte.

  • Permite-i micuțului tău să petreacă mai mult timp mișcându-se în fiecare zi. Acest lucru ar putea însemna reducerea timpului petrecut în cărucioare, pătuțuri sau scaune de mașină în care micuțul este restricționat.

  • Joacă-te cu cel mic și în loc să te concentrezi pe linia de sosire, încurajează-i pașii în timp ce merge și bucurați-va împreună de victorie.

primii pasi bebelus

Primii pași la bebeluși: Crearea unui spațiu sigur

 

Atunci când copilul începe să meargă s-ar putea să devii îngrijorat, mai ales că mersul bebelușilor este însoțit de toate acele mici poticniri și căzături pe măsură ce acesta stăpânește treptat această nouă abilitate. 

 

Este bine ca în aceste cazuri să rămâi calm, să îmbrățișezi copilul și să-l încurajezi să-și continue aventura. Pentru mai multă siguranță, la primii pași ai bebelușului, fă o cercetare prin casa ta și analizeaz-o pentru a te asigura că este sigură pentru noul explorator.

 
  • Păstrează zona de explorare a bebelușului fără colțuri ascuțite ale mobilierului și pericole de împiedicare. Rulează covoarele și folosește protecții de mobilier. Transformă locuința în cel mai sigur și potrivit spațiu pentru dezvoltarea celor mici cu ajutorul unor echipamente de protecții de mobilier copii și bebeluși. Poți alege benzi și colțare de protecție mobilă, siguranțe pentru uși și sertare, apărătoare pentru colțuri, protecții pentru priză, blocatoare de clanțe.

  • Asigură cu grijă orice mobilier, cum ar fi rafturile de cărți și bufetele, astfel încât să nu se răstoarne dacă copilul trage de el în timp ce se ridică sau merge în explorare.

  • Evită folosirea premergătoarelor pentru copii cu roți, pentru că sunt nesigure, chiar periculoase în anumite contexte și pot reduce dorința copilului de a merge singur.

Pentru ca primii pași ai copilului să fie o experiență cât mai frumoasă, oferă-i un mediu sigur și lasă-l să învețe în propriul ritm. O casă sigură pentru copil, precum și încurajarea și susținerea, sunt ingredientele perfect pentru un bun start.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!