Activitati pentru bebelusi in functie de etapa de dezvoltare

Activitati pentru bebelusi in functie de etapa de dezvoltare

Primele 12 luni sunt cele mai importante din dezvoltarea copilului, mai ales că în această perioadă, achizițiile motorii și cognitive sunt unice în raport cu orice altă vârstă. Mare parte din dezvoltarea bebelușului se va produce natural și firesc, în timp ce îl îngrijești, hrănești, vorbești și interacționezi cu el în fiecare zi. 

Dar pentru ca povestea în care personajul principal este copilul tău să fie mai frumoasă, iar el să evolueze sănătos și corespunzător vârstei, este recomandat să integrezi în programul său diferite activități pentru bebeluși.  

Din gama activități bebeluși nu ar trebui să lipsească joculețe specifice precum cucu-bau, aruncatul și oferitul mingiilor, jucării cu sunete, cărți cu imagini, jocuri de rol cu jucărioare de pluș, care să le dezvolte abilitățile motorii, lingvistice, de gândire și bineînțeles să-i distreze.

 

Activități pentru bebeluși de la 0 la 2 luni

 

Între 0 și 2 luni, nu putem vorbi de activități în adevăratul sens al cuvântului. Bebelușul are parte de hrănire și somn și își manifestă reflexele înnăscute, dintre care cel mai conturat este reflexul suptului. Nou-născutul doarme cea mai mare parte a zilei, toate simțurile există și se dezvoltă rapid, iar comportamentul său este preponderent reflexiv.

 

În special prima lună trebuie tratată cu calm de părinți pentru că este o lună plină de necunoscut, atât pentru copii cât și pentru părinți. Bebelușul comunică prin plâns și recunoaște sunetele auzite în uter. Plânsul semnalează emoțiile negative, cele pozitive fiind mai greu de detectat. Este atras de forme și pete de culoare și reacționează mai mult la vocea mamei. 

 
 

Așadar, pentru a ajuta bebelușul să se acomodeze mai bine cu mediul în care trăiește și să facă față mai bine poți încerca: 

 
  • Activități pentru bebeluși senzoriale

 

La această vârstă, masajul ajută bebelușul să se calmeze și să se relaxeze, deoarece contribuie la dezvoltarea sistemului circulator. După fiecare baie, folosește un ulei natural, fără parfum, special creat pentru pielea sensibilă a bebelușilor sau comestibil (ulei din semințe de struguri sau măsline) și masează-i ușor picioarele, mâinile, spatele și burtica. Bebelușul va fi atent la aceste senzații tactile care îi produc plăcere.

activitati bebelusi

 
  • Activități bebeluși cu sunete și lumini

 

Bebelușii au vedere limitată în primele luni de viata, dar învață să recunoască și să se adapteze la contrastele dintre lumină și întuneric. Poți încerca activități pentru bebeluși liniștite și să te joci cu un carusel care să proiecteze imagini pe perete sau cu o lanternă pe peretele sau tavanul camerei. Vezi dacă este atras de luminile proiectate pe perete! Pe măsură ce crește, mișcarea va deveni din ce în ce mai definită urmărind fasciculul în mișcare, această abilitate numindu-se „urmărire vizuală”.

De asemenea, expunerea bebelușului la muzică și diferite sunete este benefică în dezvoltarea sistemului auditiv, cât și pentru relaxare. Mulți sugari învață să asocieze anumite sunete cu diferite situații: somn, alăptat sau prezența celor din jur.

 

Activități pentru bebeluși 3 - 4 luni

Odată cu vârsta de 3 luni bebelușul începe să dea primele semne de motricitate, este vârsta la care începe să aibă tabieturi și să fie foarte atent la ceea ce se întâmpă în jurul său. Vei observa diverse tentative, precum așezarea pe burtă sau mișcarea ușoară a membrelor. 

 

În această etapă, bebelușul combină mișcările diferitelor segmente ale corpului, reușind să le și coordoneze, bineînțeles, după mai multe încercări repetate. De asemenea, începe să facă distincția între zi și noapte și are deja preferințe de genul: jucăria sau păturica preferată. Pentru că își susține capul singur, va fi interesat de figuri noi și de obiectele din jurul lui, plus ca va avea o dorință mare de explorare.

 
  • Activități pentru bebeluși, orientate spre acțiune

 

Plasează mici jucării la nivelul ochilor copilului, precum un carusel pentru pătuț sau păturele speciale de activități care determină bebeușul să întindă mână după diferite obiecte.

activitati bebe

 
  • Activități pentru bebeluși care dezvoltă simțurile

 

Arată-i bebelușului un clopoțel (o jucărie zornăitoare) și apoi sună, astfel încât să poată auzi. Așteaptă până când se concentrează asupra soneriei și apoi ascunde-l încet la spate sau acoperă-l cu ceva. Apoi întreabă: „Unde s-a dus?” Scoate-l și sună-l din nou dintr-o altă locație. Așteaptă până când micul curios a observat din priviri unde e soneria. Această activitate stimulează conștientizarea auditivă a bebelușului.

 

Activități pentru bebeluși 5 - 6 luni

 

În această perioadă, bebelușii devin din ce în ce mai mobili, au mișcările mai coordonate, sunt fascinați de mâinile lor și descoperă lucruri băgându-le în gură des și privindu-le atent. Acum poate face cunoștință cu primele jucării de dentiție.

 

Se dezvoltă perceperea reliefului obiectelor, vederea ajunge treptat la parametrii maximi. Bebelușul întinde mâna după obiecte și le apucă, își ridică și întoarce capul. Mai mult, se poate întoarce pe burtă și ar putea să se deplaseze târâș sau pe coate. În plus, gângurește și recunoaște cuvinte familiare. Zâmbește și râde ca reacție la oameni și la imagini sau sunete neașteptate.

 
  • Activități pentru bebeluși orientate spre acțiune

 

Dacă bebe nu poate sta în funduleț, o saltea cu activități pentru bebe este alegerea ideală pentru această perioadă. Dacă a învățat să stea în funduleț, atunci plasează jucării în jurul său pe care să le ia și să le studieze sau antrenează-l la joacă cu ajutorul unui centru de activități pentru bebeluși.

 
  • Activități bebeluși care dezvoltă abilități de gândire

 

Ține bebelușul în brațe în fața oglinzii. Vorbește despre părțile corpului său și arată spre el: ochi, nas, gură, brațe etc. Apoi, îndepărtează-te de oglindă și întreabă: „Unde a plecat copilul?” Întoarce-te în fața oglinzii și spune: „Aici este copilul!” Jocurile de-a v-ați ascunselea sporesc sentimentul de conștientizare a corpului și cunoașterea că ei sunt separați de tine.

 
  • Activități bebeluși care dezvoltă simțurile

 

Adună mai multe obiecte diferite care scot zgomote distincte. Agită-le pe rând. Dacă întinde mâna să apuce unul dintre instrumente, lăsa-l să-l țină și să-l exploreze cu mâinile. Astfel de jocuri îmbunătățesc abilitățile de gândire ale bebelușilor și determină dezvoltarea mușchilor fini. De asemenea, te poți folosi de jucării muzicale cu butoane, la care bebelușul va înțelege că apăsând un anume buton va auzi un sunet, un cântecel.

activitati bebe 6 luni

 
  • Activități bebeluși care dezvoltă abilitățile lingvistice

 

Cântă-i melodii care au mișcări ale mâinii și ale degetelor care merg împreună cu versurile. Când bebelușul va putea să-și folosească mâinile și degetele, va începe să-ți copieze gesturile și mai târziu va cânta cu tine.

 

Activități pentru bebeluși 6 – 12 luni

 

După vârsta de 6 luni, bebelușul va deveni capabil să-și susțină greutatea corpului, menținându-și poziția în plan vertical. Mai mult copilul se va putea rostogoli pe spate, căpătând, în același timp, abilitatea de a apuca obiecte și de a le ține multă vreme în mână. Unele dintre cele mai importante deprinderi apar între 9 și 12 luni: capacitatea de a sta în picioare, lovitul, apucatul și primele încercări de a merge. Învață să coordoneze 2-3 mișcări separate, pentru a depăși un obstacol atunci când urmărește ceva.

 

Mai mult, bebelușul prezintă comportamente care imită și exersează comportamente de învățare. Acum recunoaște sunetele limbii materne, rostește sunete fără sens, imită sunetele limbii; încearcă să rostească primele cuvinte, folosește propoziții dintr-un singur cuvânt. În același timp, apar emoțiile elementare: bucurie, surprindere, tristețe și furie.

 

După 6 luni de viață, bebelușul are nevoie de un spațiu de joacă sigur și confortabil, așa că ar fi bine să te gândești la un țarc / centru activități bebe. Un astfel de țarc este practic, sigur pentru bebeluș și convenabil pentru mamă, care va avea puțin timp pentru ea în timp ce bebelușul este ocupat cu jucăriile în spațiul lui de joacă. 

 

Bebelușii vor fi fericiti să aibă un țarc de joacă în care se pot mișca în voie și, să își vadă mama ocupată în diverse activități lângă ei. Mai ales că acest țarc / centru activități bebe are spații prin care copilul poate privi în exterior iar mama poate supraveghea discret joaca bebelușului. 

tarc joaca bebelusi

  • Activități bebeluși orientate spre acțiune

 

Acum că bebe a început să se tărască și își petrece, eventual, cea mai mare parte a timpului într-un țarc / centru activități bebe, te poți juca cu el cu minge pe care o rostogolești și îl motivezi să se miște. Oferă-i o minge cu diferite culori și texturi. Lăsa bebelușul să o exploreze cu toate simțurile. În cele din urmă, el va învăța să-o ruleze, s-o arunce într-o cutie și să o scoată din nou.

 
  • Activități bebeluși care dezvoltă abilități de gândire

 

Între 6 și 12 luni, bebelușii încep să înțeleagă cum lucrează diferite obiecte împreună. Pentru a exersa această abilitate, oferă-i bebelușului tău jucării care se potrivesc împreună de genul cuburilor de construit sau puzzle-urilor din două piese.

 
  • Activități bebeluși care construiesc simțurile

 

Oferă-i bebelușului tău ocazia de a-și folosi simțul mirosului. Dacă tai o portocală, lasă-l să o miroase. La fel dacă folosești scorțișoara sau cuișoarele pentru o rețetă de gătit. Ai mai putea să îi și spui: „Miroși asta. Mirosim cu nasul”. Apoi poți arăta spre nas. Copiii procesează informațiile senzoriale în mod diferit. Unora s-ar putea să le placă, altora nu. Activități ca aceasta îl ajută pe bebeluș să conecteze informațiile senzoriale cu experiențele de zi cu zi.

 
  • Activități bebeluși care dezvoltă abilități lingvistice

 

Faceți fotografii cu prietenii și membrii familiei din viața bebelușului tău. Lipește pozele pe câte o fișă și acoper-o cu hârtie transparentă. Arată fotografiile micuțului tău și numește fiecare persoană. De-a lungul timpului, bebelușul va începe să arate, să zâmbească oamenilor din imagini. Activități de acest fel ajută la creșterea memoriei bebelușului tău și la dezvoltarea abilităților lingvistice.


Sperăm că ai găsit informațiile utile, iar pe blogul Buy4Baby.ro poți găsi și alte articole despre creșterea sănătoasă și în siguranță a copiilor.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!