Mersul pe varfuri la copii. De ce bebe merge pe varfuri?

Mersul pe varfuri la copii. De ce bebe merge pe varfuri?

Mersul, ritmul și postura corpului pot dezvălui informații despre sănătatea unei persoane adulte, dar mai ales despre starea de sanatate si dezvoltarea unui copil. Mersul copilului poate dezvălui informații despre o posibilă afecțiune iar un părinte trebuie să fie atent la orice semnale. 

Mersul pe vârfuri la copii este un tip de mers în care copilul merge pe degetele de la picioare și nu există niciun contact al călcâiului cu solul. Este o problemă frecventă la copiii mici care au 3 ani și chiar mai mici, așadar dacă bebe merge pe vârfuri probabil că nu trebuie să îți faci imediat griji. Dar, mersul pe vârfuri la copiii de 3 ani și mai mari poate să nu fie normal și ar putea fi asociat cu o imaturitate neurologică sau o afecțiune medicală.

Din fericire, peste 90% dintre aceste cazuri pot fi tratate cu opțiuni de tratament și nu este necesară intervenția chirurgicală

De ce merg copiii pe vârfuri?

Mersul pe vârfuri la copii înseamnă mersul copiilor pe vârfurile degetelor, fără a susține greutatea pe călcâie și fără a călca pe toată talpa. Poate fi un lucru obișnuit, atunci când copiii învață să facă primii pași, iar de multe ori dacă continuă să meargă pe vârfuri o perioadă de timp, o fac adesea pur și simplu din obișnuință. 

La primii pași pe propriile piciorușe, copiii merg pe vârfurile degetelor până când prind mai mult curaj și merg pe toată talpa. Bebe merge pe vârfuri pentru că învață acum să-și țină echilibrul și de cele mai multe ori se ține de obiectele de mobilier înalte, la care poate ajunge mai bine pe vârfuri. 

Acest lucru în sine, de obicei, nu este ceva de care trebuie să te îngrijorezi atâta timp cât copilul tău se dezvoltă și crește normal, dar mersul pe vârfuri la copii după vârsta de 3 ani poate să nu fie normal putând fi provocat și de alte cauze și ar trebui analizat de un medic specialist.

Printre cauzele cele mai frecvente pentru care apare mersul pe vârfuri la copii sunt:

  • Tendonul lui Ahile este prea scurt și apar dificultăți în încercarea de a atinge solul cu călcâiul.

  • Tulburări din spectrul autismului, dar nu există neapărat o legătură directă.

  • Spasticitate musculară asociată cu paralizie cerebrală. Paralizia cerebrală poate apărea în perioada de viață intrauterină sau se poate declanșa la naștere. Aceasta determină tulburări de deplasare, de postură și tonus muscular.

  • Distrofie musculară - acest diagnostic apare de obicei înainte ca micuțul să atingă vârsta de a merge. Mai poate fi suspectat de distrofie mai ales dacă inițial mergea bine, iar apoi mersul a început să se deterioreze.

mersul pe varfuri la copii

Mersul pe vârfuri la copii: semne, simptome și diagnostic

Ca la orice problemă de sănătate a copilului, ar trebui să fii îngrijorat dacă în afara faptului că bebe merge pe vârfuri în cea mai mare parte a timpului, mai există simptome precum:

  • Copilul are mușchii rigizi, iar dacă încerci să faci mișcarea de flexie-extensie la nivelul gleznei nu reușești să o faci complet când este în repaus.

  • Mersul este necoordonat.

  • Copilul merge ciudat, se împiedică sau are un mers clătinat.

  • Pare să dezvolte lent anumite abilități, cum ar fi ridicarea obiectelor mici folosindu-și degetul mare și arătătorul.

  • Pare că nu poate suporta greutatea corpului pe talpa plată.

  • Își pierde abilitățile motorii pe care le-a avut deja.

Cel mai bine pentru un răspuns corect la întrebarea de ce merg copiii pe vârfuri și mai ales de ce merge și al tău, este bine să îți duci copilul la un medic specialist pediatru. Acesta va analiza istoricul medical al copilului tău și apoi va efectua o examinare, pentru care ar trebui să fii pregătit să răspunzi la următoarele întrebări:

  • Când a început să meargă copilul tău?

  • De cât timp bebe merge pe vârfuri?

  • Este mersul pe vârfuri o achiziție nouă?

  • Poate copilul tău să meargă și pe călcâie?

  • Există un istoric familial de mers pe vârfuri?

  • Copilul suferă de anumite probleme medicale?

  • Copilul s-a născut prematur?

Pe lângă faptul că medicul adresează aceste întrebări, va urmări copilul mergând, apoi va efectua un examen fizic pentru a determina gama de mișcare și pentru a măsura tonusul muscular. Se poate efectua, de asemenea, un test de electromiografie (EMG) pentru a măsura răspunsurile în mușchiul afectat. În cele din urmă, dacă sunt suspectate afecțiuni precum autismul sau paralizia cerebrală, medicul poate recomanda teste neurologice.

bebe merge pe varfuri

Tratarea mersului pe vârfuri la copii

Un tip de mers pe vârfuri este denumit habitual sau idiosincrazic. Mersul pe vârfuri idiopatic apare la un sugar când își face primii pasi. Pentru acest mers idiopatic la copii mici se preferă supravegherea. Acești copii nu necesită tratament și în general își depășesc obiceiul, adoptând în timp mersul normal al adulților.

Cu toate acestea, dacă medicul specialist pediatru determină existența unei probleme fizice care cauzează mersul pe vârfuri la copii, tratamentul se poate extinde de la simpla observare, la intervenții chirurgicale mai complicate care pot implica alungirea tendoanelor membrului inferior.

  • Exerciții de kinetoterapie pentru întărirea și întinderea mușchilor de la gambe și picioare.

  • Bretele pentru picioare sau o atelă pentru a corecta mersul.

  • Orteze personalizate care sunt dispozitive care încap într-un pantof normal, permit mersul aproape normal și previn flexia plantară în timp ce permite dorsiflexia. Aceste orteze vor fi purtate o perioadă de timp. 

  • O altă soluție pot fi aparatele gipsate pentru a întări tendonul, dar contractura poate reveni rapid dacă pacientul nu va purta o orteză.

 

Copiii cu mers pe vârfuri idiopatic care au încetat spontan mersul sau care după tratament rămân pe călcâi pentru o perioadă de peste un an pot fi considerați vindecați. Dacă tratamentul noninvaziv nu funcționează, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală, dar numai ca ultimă soluție. De obicei, acest lucru se întâmplă numai dacă există o problemă cu tendonul lui Ahile sau cu mușchii gambei.

Este important, ca părinte, să înțelegi că nu trebuie să-ți forțezi copilul să meargă când este încă foarte mic. Toate lucrurile trebuie făcute la timpul lor. Nu are nici un rost să insiști mai devreme de 8 luni, iar atunci când micuțul tău reușește să meargă, ia-l ușor, bucurați-vă împreună de fiecare pas, fă pauze dese ori de câte ori se simte nevoia. 

Și mai ales nu-i pune prematur încălțăminte în picioare.  Este mai sănătos pentru copii să învețe să meargă desculți, mai ales că acest lucru va ajuta la dezvoltarea corectă a mușchilor labei piciorului.

Sperăm că ai găsit informațiile utile, iar pe blogul Empria.ro poți găsi și alte articole despre creșterea sănătoasă și în siguranță a copiilor.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!