Crize de tantrum la copii – La ce varsta apar si cum se gestioneaza corect

Crize de tantrum la copii – La ce varsta apar si cum se gestioneaza corect

Primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a gestiona crizele de tantrum la copii este să le înțelegem cauza. Nu este întotdeauna atât de ușor pe cât pare, deoarece crizele de furie, așa numitele tantrumuri la copii, sunt generate de o mulțime de lucruri diferite: frică, frustrare, oboseală, suprastimulare etc. Un tantrum nu este o modalitate foarte clară de a comunica (chiar dacă e o metodă a copilului de a atrage atenția), părinții fiind adesea în impas despre cum să procedeze într-o astfel de situație cu privire la comportamentul copilului.

În primul rând, un părinte trebuie să privească tantrumul copilului ca pe o reacție firească la o situație pe care copilul nu o poate gestiona corect. O criză de furie transmite un mesaj despre  cum se simte copilul cu privire la o anumită situație, argumentând în modul cel mai natural că nu e de acord cu acel lucru. Când copilul are o criză de tantrum, el este copleșit de emoție. 

 

Fiecare copil se manifestă în felul caracteristic, dar în general dezlănțuirea emoțiilor sale într-o criză de tantrum are loc într-un mod dramatic. Plânsul, țipatul, lovirea cu piciorul în podea, încordarea pumnilor sau lovirea unui părinte - sunt manifestări frecvente cu care copilul încearcă să atragă atenția și să obțină ceea ce își dorește, sau să iasă dintr-o situație pe care nu a reușit să o evite.

 

La ce vârstă apar crizele de tantrum

 

Prima criză de tantrum, conform specialiștilor, apare în jurul vârstei de 2-3 ani, atunci când copiilor li se dezvoltă conștiința de sine. La această vârstă, copilul este suficient de mare să înțeleagă sensul lui “eu” și “dorințele mele”, însă prea mic pentru a ști cum să-și satisfacă aceste nevoi sau să înțeleagă că unele lucruri nu pot fi realizate. Astfel, criza de tantrum este rezultatul imposibilității de a găsi cuvintele potrivite pentru a îndeplini dorința sau nevoia avută.

criza de tantrum

 

Specialiștii în parenting sunt de părere că vârful de manifestare a crizelor de tantrum este în jurul vârstei de 3 ani, frecvența și intensitatea lor începând să scadă după vârsta de 4 ani. Majoritatea copiilor au crize de tantrum în anumite locuri sau în prezența anumitor persoane. De regulă, se petrec în public în prezența părinților, atunci când copilului i s-a refuzat ceva ce își dorește. Criza de tantrum încetează atunci când copilul obține ceea ce își dorește. 

 

Cauzele crizelor de tantrum

 

În general, principalele cauze care declanșează o criză de tantrum sunt legate de starea emoțională a copilului. De cele mai multe ori, copilul are o criză de tantrum atunci când nevoile emoționale nu îi sunt îndeplinite, când caută atenție, simte lipsa părinților și are nevoie de prezența lor. De asemenea, aceste stări pot fi provocate de faptul că micuțul e obosit, îi este foame sau nu se simte confortabil într-o anumită situație. 

 
 

În plus, tantrumurile la 2 ani sunt deseori rezultatul frustrării pe care copilul o simte încercând să înțeleagă ceea ce se petrece în jurul lui - schimbările prin care trece el sau familia sau neputința de a obține un lucru pe care și-l dorește. Frustrarea este o parte imposibil de evitat, însă pe măsură ce copilul crește învață care îi sunt limitele, începe să înțeleagă ce poate și ce nu, precum înțelege cum funcționează relațiile cu ceilalți. 

 

Cum procedezi când copilul are un tantrum

 

Întotdeauna, când un copil are o criză de furie, este important să îți păstrezi calmul. Nu complica problema cu propria ta frustrare sau furie. Amintește-ți că rolul tău este să-ți ajuți copilul să învețe să se calmeze. Tu ești adultul, așadar păstrează-ți calmul!

 

Ulterior, pentru a reacționa cât mai bine la crizele de tantrum ale copilului ține cont de anumite aspecte în funcție de situație, moment, factor declanșator:

 
  • Află cauza care a declanșat furia
 

Crizele de furie ar trebui tratate diferit, în funcție de motivul pentru care copilul tău este supărat. Uneori, poate fi necesar doar să îi oferi confort sau o perioadă de mângâiere, alteori trebuie să iei măsuri mai stricte. Dacă micuțul tău este obosit sau îi este foame, este timpul pentru un pui de somn sau o gustare. Alteori, cel mai bine este să ignori o criză de furie pentru că nu a obținut jucăria dorită, de exemplu, sau să-i distragi atenția cu o activitate nouă.

 
  • Păstrează-ți calmul 
 

Dacă se întâmplă o criză de tantrum pentru a atrage atenția părinților, una dintre cele mai bune modalități de a reduce acest comportament este să-l ignori. Dacă apare o criză de furie după ce copilului tău i se refuză ceva, păstrează-ți calmul, explică-i copilului de ce nu poate avea ceea ce își dorește. Treci la o altă activitate cu copilul în timp ce-i dai voie, totodată, să plângă, fără însă să strice ceva în jurul lui.

criza de furie

 
  • Nu lăsa copilul singur când are un tantrum
 

Dacă o criză de furie are loc după ce copilului tău i se spune să facă ceva ce nu vrea să facă, cel mai bine este să ignori criza de furie. Indiferent de locul unde copilul se manifestă, asigură-te că stai lângă copil până se calmează. Fiind într-un moment de criză, copilul poate să aibă reacții care să-i facă rău lui sau celor din jur.

 

Copiii care riscă să se rănească pe ei înșiși sau pe alții în timpul unei crize de furie ar trebui duși într-un loc liniștit și sigur pentru a se calma. Acest lucru este valabil și pentru crizele de furie din locurile publice.

 
  • Nu-i permite copilului să facă rău
 

În multe cazuri, când copilul face crize de tantrum are tendința de a face rău celor din jur, de a arunca sau lovi cu diferite lucruri care îi sunt la îndemână. Dacă este implicată o problemă de siguranță și un copil mic repetă comportamentul interzis după ce i s-a spus să se oprească, folosește o pauză sau ține copilul ferm timp de câteva minute. Nu ceda niciodată când vine vorba de problemele de siguranță. Cel mai probabil copilul se va zbate și va plânge câteva minute, după care se va liniști și se va comporta ca și când nimic nu s-a întâmplat.

 
  • Fii consecvent/ă

 

Nu răsplătiți criza de furie a copilului cedând. Părintele trebuie să fie consecvent, să aibă multă răbdare, să-i explice întotdeauna motivele pentru care nu i se permite un anumit lucru. În cazul cedați, acest lucru îi va dovedi micuțului că accesul de furie a fost eficient.

 

Cum se pot evita crizele de tantrum?

 

Tantrumurile la 2 ani pot fi prevenite într-o anumită măsură, mai ales când ajungi să știi ce anume le declanșează. Încearcă să previi crizele de furie, ori de câte ori este posibil. Iată câteva idei care pot ajuta:

 
  • Acordă-i atenție și apreciază-l pentru ce face. Chiar dacă vorbim de un copil mic, spune-i copilului că s-a descurcat bine în diferite situații. Laudă-l când a făcut ceva bine și felicită-l pentru comportamentul pozitiv.

 
  • Oferă-i copilului control asupra vieții sale. Oferă-i opțiuni minore, cum ar fi „Vrei suc de portocale sau suc de mere?” sau „Vrei să te speli pe dinți înainte sau după baie?” ”Vrei să porți bluza roz sau pe cea albă?” Dacă îl vei întreba „Vrei să te speli pe dinți acum?” — inevitabil răspunsul va fi „nu”.

 
  • Distrage-i atenția copilului când își dorește ceva ce nu e permis. Profită de durata scurtă de atenție a micuțului tău și oferă-i altceva în loc de ceea ce nu poate avea. Începe o nouă activitate pentru a o înlocui pe cea frustrantă sau interzisă. Sau pur și simplu schimbă mediul. Du copilul afară sau înăuntru sau mută-te într-o altă cameră.

 
  • Ajută copilul să învețe noi abilități pentru a reuși. Copiii se frustrează foarte mult atunci când își propun ceva și nu reușesc. Tocmai de aceea în momentul în care observi că își dorește ceva, ajută-l să facă acel lucru. Ajutați copiii să învețe să facă lucruri. 

 
  • Cunoaște limitele copilului. Dacă știi că micuțul este obosit, nu este cel mai bun moment să mergi la cumpărături sau să mergeți în vizită la cineva. În aceste cazuri, probabilitatea să aibă o criză de tantrum este foarte mare.

 

Crizele de tantrum reprezintă o etapă normală în dezvoltarea copilului și nu trebuie văzute ca fiind un aspect negativ. Încercați pe cât posibil să-l susțineți, explicați-i cu blândețe ce îi este permis și ce nu, și, mai ales, fiți consecvenți atunci când luați o măsură.

 

Primii pași în meseria de părinte nu sunt ușori, de aceea sperăm că articolele noastre îți sunt de ajutor. Te așteptăm de fiecare dată când ai o nelămurire pe blogul Buy4Baby.ro pentru a afla cât mai multe informații utile despre creșterea sănătoasă și în siguranță a copiilor. 

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!