Plagiocefalia este o afecțiune specifică bebelușilor care se manifestă printr-o anomalie a formei capului. Plagiocefalia pozițională nu afectează dezvoltarea creierului și, în multe cazuri, nu are nevoie de intervenție medicală și se rezolvă de la sine, doar prin urmarea câtorva reguli. Plagiocefalia congenitală este o malformație relativ rară, iar tratamentul implică intervenția chirurgicală pentru a corecta forma capului și a permite creșterea normală a creierului.
Ce este plagiocefalia
Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de sindromul capului plat si apare atunci când se dezvoltă o zonă plată pe spatele sau pe partea laterală a capului copilului. Pe scurt, aceasta afectiune reprezinta aplatizarea unei părți a capului la copii. Plagio înseamnă plat și cefalie înseamnă cap.
Afecțiunea poate face capul bebelușului să arate asimetric. Oasele craniului unui bebeluș nu se unesc și se întăresc complet la câteva luni după naștere. Oasele moi și flexibile permit trecerea mai ușoară prin canalul de naștere și oferă creierului copilului spațiu suficient pentru a crește.
De aceea, oasele moi vin cu dezavantajul că forma capului se poate modifica. O cauză comună a sindromului capului plat este dormitul în aceeași poziție, pe termen lung.
Câte tipuri de plagiocefalie există?
Așa cum menționam la începutul articolului, există două tipuri de plagiocefalie la bebeluși: pozițională și congenitală.
-
Plagiocefalia pozițională sau deformațională, este cel mai frecvent tip de sindrom de cap plat. Potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie, afectează până la 50% dintre bebeluși.
-
Plagiocefalia congenitală, cunoscută și sub numele de craniosinostoză, este un defect congenital rar. La bebelușii cu această afecțiune, spațiile fibroase dintre oasele craniului, cunoscute sub numele de suturi, se închid prematur. Acest lucru este observat la naștere, când medicul neonatolog constată deformarea capului copilului.
Cum depistezi plagiocefalia la bebelușul tău?
Cel mai bun mod de a observa semnele de plagiocefalie la bebeluși este în timpul băii, când părul copilului este ud și forma capului este cea mai vizibilă. De asemenea, alte semne care pot indica prezența acesteia sunt:
- O zonă aplatizată pe partea laterală sau în spatele capului. În loc să fie rotund, capul poate părea turtit într-o anumită zonă.
- Urechi poziționate asimetric. Aplatizarea capului poate face ca urechile să pară nealiniate.
- O zonă cheală într-o anumită parte a capului.
- Umflături osoase pe craniu.
- Lipsa unui punct moale (sau a fontanelei) pe creștetul capului.
Ce cauzează plagiocefalia pozițională și congenitală?
Există mai multe cauze posibile pentru plagiocefalia pozițională, printre cele mai frecvente amintim:
- Poziția de dormit
Culcarea bebelușului în aceeași poziție pe o perioadă mare de timp, fie pe spate sau cu capul îndreptat într-o singură parte, exercită o presiune constantă asupra acelorași părți ale craniului. Bebelușii sunt cei mai expuși riscului de apariție a acestei afecțiuni în primele patru luni de viață, înainte de a avea capacitatea de a se întoarce singuri.
De aceea, pentru a reduce riscul de cap turtit la bebelusi, pe timpul zilei când copilul este treaz ține-l în brațe sau poziționează-l pe burtă. Petreceți timp purtându-vă copilul, fie în brațe, fie într-un marsupiu în loc să-l lăsați într-o parte pentru perioade lungi de timp. De asemenea, o perna pentru formarea capului la bebelusi va fi de mare ajutor în primele luni de viață deoarece ajută la modelarea frumoasă a craniului.
-
Timp insuficient petrecut pe burtică
Aparitia fenomenului de cap turtit la bebeluși este posibil dacă nou-născutul petrece mult timp în pătuț, culcat pe spate. De aceea este important să pui bebelușul să stea pe burtă chiar dacă pare că nu-i place. Începe cu câteva secunde, apoi crește durata pe fiecare zi pentru a ajunge la câteva minute, mai multe sesiuni pe zi. Pe măsură ce copilul dezvoltă mai multă forță musculară și control al gâtului, puteți crește durata sesiunii. Timpul pe burtă poate ajuta bebelușul să-și dezvolte puterea și mușchii necesari pentru a se rostogoli, târî, ridica și, în cele din urmă, a merge.
-
Naștere multiplă
Când spațiul uterin este îngust, craniul unui bebeluș prezintă riscul mai mare decât în mod normal de a se comprima. Acest lucru poate duce la aparitia acestui tip de afecțiune.
-
Naștere prematură
Bebelușii născuți prematur au oase mai moi decât cei născuți la termen. De asemenea, este mai probabil să aibă nevoie de timp petrecut la terapie intensivă într-un incubator, unde își petrec mult timp întinși pe spate. Plagiocefalia pozițională este mai frecventă la copiii prematuri decât la copiii născuți la termen.
-
Naștere dificilă
Folosirea forcepsului sau a unui instrument de aspirare exercită presiune asupra craniului și a oaselor maleabile ale fătului, ceea ce ar putea duce la aparitia fenomenului de cap turtit la bebelusi.
-
Torticolis muscular
Aceasta este o afecțiune în care mușchii gâtului unui sugar sunt rigizi. Este adesea cauzată de spațiul limitat din uter sau de o poziție incomodă. Spațiul redus în uter sau înfășat într-o poziție rigidă îngreunează mișcările copilului să-și răsucească gâtul și să-și miște capul.
Se crede că plagiocefalia congenitală apare întâmplător în timpul dezvoltării fetale. Dacă în familie au existat alți membri cu plagiocefalie congenitală este probabil ca bebelușul să sufere de ea, deoarece face parte din tulburările moștenite. Potrivit unei recenzii publicate în Jurnalul Indian de Genetică Umană, peste 180 de sindroame, inclusiv sindromul Apert și sindromul Crouzon, pot fi asociate cu această afecțiune.
Plagiocefalia poate duce la complicații?
Plagiocefalia pozițională este considerată mai mult o problemă estetică decât una medicală. În majoritatea cazurilor, nu afectează dezvoltarea sau creșterea normală a creierului. În cele mai multe cazuri, forma capului la bebeluși se îmbunătățește pe măsură ce copilul crește și petrece mai mult timp stând în șezut și stând în picioare. Orice modificări de durată ale craniului sunt în general ușoare și pot fi camuflate de păr.
Operația este de obicei necesară la un copil cu plagiocefalie congenitală, atunci când suturile din craniu s-au închis prematur. Chirurgia poate ajuta la ameliorarea presiunii din craniu și poate permite creierului să crească normal.
Chirurgia poate reduce, de asemenea, riscul de complicații precum acestea:
-
întârzieri de dezvoltare
-
orbire
-
convulsii
-
alte probleme medicale
Semnele de plagiocefalie la bebeluși pot deveni evidente pentru părinți atunci când copiii lor au aproximativ 6 până la 8 săptămâni, iar mulți medici pediatri examinează copilul pentru deformări ale craniului la fiecare control în primul an de viață.
Este indicat să-i spuneți medicului dacă observați orice nereguli la capul copilului, inclusiv:
-
zone plate
-
o parte a capului care pare înclinată
-
ochi și urechi nealiniate
-
lipsa unui punct moale pe craniu
-
creste dure pe cap
Cu cât afecțiunea este diagnosticată mai devreme și se iau măsuri pentru a o reduce, cu atât sunt mai mari șansele ca afecțiunea să fie rezolvată.
Cum poți preveni plagiocefalia la bebelușul tău?
Nu toate cazurile de plagiocefalie pot fi prevenite, ca de exemplu nașterea dificilă, dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul copilului de a dezvolta anumite tipuri de plagiocefalie pozițională:
-
Folosiți o pernă pentru formarea capului la bebeluși. Foarte folositoare în special pentru perioada somnului s-au dovedit a fi pernuțele special concepute pentru plagiocefalie. Acest tip de perna pentru formarea capului la bebelusi este confecționat la interior din spumă cu memorie și cu un centru concav, excelent pentru a menține capul bebelușului în poziția corectă în timp ce forma specială a pernei și materialul din interior au rolul de a distribui presiunea capului bebelușului în mod uniform.
-
Schimbați în mod constant poziția de somn a bebelușului. O zi puneți capul bebelușului spre stânga, cealaltă spre dreapta și așa mai departe. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care medicul bebelușului vă recomandă altfel, adormiți întotdeauna copilul pe spate.
-
Puneti bebelușul pe burtă supravegheat. Începeti cu trei până la cinci minute pe sesiune, de două până la trei ori pe zi, imediat ce vă aduceți copilul acasă de la spital sau după câteva zile de la naștere.
-
Țineți copilul în brațe sau în marsupiu. În timpul zilei, dacă puteți încercați să țineți bebeblușul și în alte poziții decât culcat în pătuț.
-
Schimbați pozițiile de hrănire. De exemplu, dacă hrăniți bebelușul cu biberonul în timp ce acesta este cuibărit pe brațul drept, data următoare puneți-l pe stânga.