Salturi mentale la bebelusi: Ce sunt si cum se manifesta?

Salturi mentale la bebelusi: Ce sunt si cum se manifesta?

Dacă ești proaspătă mămică și ai început să socializezi cu alte mămici de bebeluși mai mari, probabil ai auzit expresia salturi mentale sau pusee de creștere. Și cu siguranță, ai auzit de stările neplăcute prin care trec bebelușii în această perioadă. 

 

În primul rând, vrem să lămurim diferența dintre salturi mentale și pusee de creștere. Acestea nu înseamnă același lucru. Saltul mental se referă la dezvoltarea cognitivă, emoțională și intelectuală a copilului. Puseul de creștere marchează diferite etape de dezvoltare fizică a micuțului tau. Într-adevăr, uneori, aceste perioade se pot suprapune, iar modul de manifestare al copilului să fie similar în ambele perioade. 

 


Ce înseamnă salturi mentale

 

Saltul mental este o perioadă de dezvoltare cognitivă accelerată, în care bebelușul învață lucruri noi. Aceste salturi mentale au loc din cauza modificărilor creierului și ale sistemului nervos. În perioada salturilor mentale, vei putea observa ca micuțul tău răspunde la noi stimuli și își lărgește nivelurile senzoriale și perceptuale de conștientizare.

 

La fiecare salt mental, bebelușul învață să-și folosească simțurile și percepția în moduri noi, ceea ce îi oferă un impuls în folosirea unor noi abilități. În această perioadă, creierul face asocieri noi. Acest lucru are ca efect un sentiment de nesiguranță care îi dă stări de neliniște și poate deveni mai agitat și mai mârâit. De asemenea, stările de agitație și plâns, pot coincide cu modificări ale poftei de mâncare și somn întrerupt, ceea ce îți poate părea că cel mic regresează în loc să progreseze. Totodată, în această perioadă, copilul va fi mult mai dependent de mamă și își va dori să petreacă mult mai mult timp în brațele acesteia.

 

Această manifestare poate fi în concordanță cu ceea ce multe mame numesc „pusee de creștere”, atunci când bebelușul își schimbă brusc atitudinea și obiceiurile timp de câteva zile.

 

Felul în care copilul tău vede lumea înconjurătoare se schimbă brusc, lucrurile nu mai sunt percepute la fel. În perioada saltului mental, copilul nu se simte în zona lui de confort, motiv pentru care îi este greu să gestioneze aceea ce simte. Salturile mentale reprezintă, de fapt, asimilarea și integrarea acestor schimbări din creier – transformarea lor în noua realitate și în noi abilități extraordinare.

pusee de crestere

 

Câte salturi mentale există?

 

Specialiștii în puericultură au observat că bebelușul trec prin 10 stadii diferite prin care descoperă lumea, începând cu săptămâna 5 de viață și terminând cu săptămâna 76. 

Iată care sunt aceste salturi mentale care anunță noi schimbări. Cu ajutorul lor vei înțelege prin ce trece bebelușul tău în fiecare perioadă și cum se manifestă acesta când trece de la un stadiu la altul:

 

Saltul 1. Apariția senzațiilor – Săptămânile 4 - 5

 

Bebelușul începe brusc să fie atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui. Nu va mai dormi atât de mult și va privi cu atenție, va observa, se va conecta și va răspunde la diferite simțuri, va fi mai alert în perioadele de veghe și va zâmbi în mod conștient. Mamele observă că bebelușul începe să răspundă mult mai ușor la stimuli fizici, de la sunete la atingeri.

 
 

Saltul 2. Conștientizarea modelelor – Săptămânile 7 - 9 

 

Bebelușul începe să observe cu și mai multă atenție mediul din jur și să conștientizeze tipare și lucruri familiare, inclusiv oameni, acțiuni și zgomote repetate. De exemplu va zâmbi imediat la vorbele tale sau va reacționa la sunetele jucăriilor preferate.

 

Saltul 3. Tranziții ușoare – Săptămânile 11 - 12

 

Bebelușul învață acum cum să-și folosească simțurile pentru a înțelege ordinea și constantele din mediul său. De exemplu, vei observa că mișcările bebelușului nu mai sunt atât de robotice și începe să se joace cu corzile vocale. Poate să urmărească lucrurile cu privirea, își întoarce corpul, se răstoarnă ca să se îndrepte către obiectul care îi atrage atenția.

 

Saltul 4. Evenimente – Săptămânile 14 - 19

 

Bebelușul conștientizează acum că el poate produce diferite evenimente care duc la anumite rezultate. Începe să aplaude, să apuce lucrurile cu mâna și să le miște, să țipe pentru a-ți urmări reacția. Va duce des obiectele la gură, reacționează atunci când îi spui pe nume, va reacționa la activități mai complexe care au cauză și efect (de exemplu jocul Cucu-Bau, când îți acoperi ochii).

salt mental

 

Saltul 5. Relațiile – Săptămânile 22 - 26 

 

La aproximativ 6 luni de viață, bebelușul trece într-o altă etapă a dezvoltării sale, așadar va fi o nouă etapă de salturi mentale. Începe să înțeleagă mai multe despre separare și apropiere. Începe să înțeleagă că doar pentru că nu poți vedea ceva, nu înseamnă că dispare, astfel va căuta obiecte ascunse sau chiar el va acoperi sau arunca lucruri pentru a vedea ce se întâmplă. De asemenea, observă distanța dintre lucruri și poziția lor în relație cu alte obiecte: un obiect peste alt obiect etc. Este momentul în care începe să se târască sau să meargă de-a bușilea pentru a ajunge la ceea ce îl interesează.

 

Saltul 6. Categorii – Săptămânile 33 - 37

 

Bebelușul tău va începe să înțeleagă cum pot fi grupate lucrurile în categorii și va înțelege proprietăți distinctive, cum ar fi formele și culorile de bază. Este atras de jocurile care includ multă interacțiune socială, imitație și cântece, exprimându-și nevoile și emoțiile de bază prin semne. În acest moment, bebelușul începe să imite sunetele din jur (învață cum fac animalele, mașina etc) și chiar să silabisească (ma-ma, ta-ta, ba-ba etc).

 

Saltul 7. Secvențe – Săptămânile 41 - 46 

 

Bebelușul tău se apropie de vârsta de 1 an, astfel că acum e capabil să înțeleagă o serie de lucruri, deci nu va fi departe de un nou salt mental. De acum înțelege cum o serie de pași de bază pot duce la ceva care se întâmplă.  

Bebelușul înțelege necesitatea respectării unei ordini pentru a ajunge la scopul dorit. Aceasta poate include vorbirea la telefon, puzzle-uri simple din două piese, pași în îmbrăcare și dezbrăcare și răspunsul la întrebări simple: Vrei să mănânci măr? Vrei mingea? 

 

Saltul 8. Programe – Săptămânile 50 - 54 

 

Acest salt mental este cel destinat înțelegerii programelor, secvențelor. În această perioada, micuțul tău va începe să înțeleagă că pentru a ieși afară trebuie să te îmbraci și încalți, pentru a mânca trebuie să te așezi la masă, pentru a elimina mizeria de pe mâini trebuie să te speli etc. El începe să înțeleagă că o secvență poate urma o acțiune individuală și invers și capacitatea sa de a juca un rol într-un program. Acum bebelușul poate să vadă o serie întreagă de acțiuni ca un tot unitar, ca un program complet. 

ce inseamna salturi mentale

 

Saltul 9. Principii  - Săptămânile 59 - 61 

 

La vârsta de 1 an și 2-3 luni, copilul începe să se gândească la metodele prin care poate să îndeplinească anumite scopuri și să înțeleagă că alegerile sale au consecințe. Astfel, va începe să imite comportamentul celor din jur și să joace diferite roluri pe care le vede în viața de zi cu zi. 

Vei observa că devine încăpățânat, uneori chiar agresiv, când nu obține ce își dorește sau dimpotrivă drăguț și amabil. Această reacție este normală în perioadele cu salturi mentale. Începe să folosească frecvent „da” și „nu”, și poate începe să facă diferența între „al meu” și „al tău”.

 

Saltul 10. Sisteme – Săptămânile 70 - 76 

 

Bebelușul începe să înțeleagă cum să-și modifice comportamentul pentru a se potrivi cu anumite circumstanțe. Vei observa că înțelege concepte precum împărtășirea, conversația, timpul și testarea limitelor. Tot acum copilul face diferența clară între sisteme (familia lui față de familia unui prieten, casa lui și casa vecinilor etc).

 

După 1 an și jumătate, vei observa că devine fascinat de toate vietățile pe care le întâlnește și realizează că oamenii sunt diferiți. Conștiința se dezvoltă tot mai mult, la fel și capacitatea copilului de a absorbi informațiile. Tot acum încearcă să testeze cât mai multe limite.

 

Cât durează salturile mentale

 

Un salt mental poate dura câteva săptămâni, dar perioada furtunoasă, cea mai intensă durează în medie 4-5 zile. Unele salturi mentale trec neobservate, altele (cum ar fi cel de 6 luni și de la 1 an) se manifestă mai puternic. Partea bună este că imediat după această perioadă agitată, vei observa noile abilități ale copilului tău.

 

Iată cum poți recunoaște că micuțul tău trece printr-un salt mental:

 
  • este irascibil și plângăcios

  • este mai dependent de mamă

  • nu doarme bine noaptea

  • adoarme foarte greu

  • mănâncă mai puțin decât de obicei

 

Primii pași în meseria de părinte nu sunt ușori, de aceea sperăm că articolele noastre îți sunt de ajutor. Te așteptăm de fiecare dată când ai o nelămurire pe blogul Buy4Baby.ro pentru a afla cât mai multe informații utile despre creșterea sănătoasă și în siguranță a copiilor.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!