Copilul nu vorbeste. Ce inseamna intarzierea in dezvoltarea limbajului si cand e o problema?

Copilul nu vorbeste. Ce inseamna intarzierea in dezvoltarea limbajului si cand e o problema?

Orice părinte devine neliniștit în situația în care copilul nu vorbește la timp. Dacă există frați mai mari, comparația devine inevitabilă și e percepută ca o problemă de întârziere în dezvoltarea limbajului

Primele cuvinte pe care le spune un bebeluș, la fel ca și primii săi pași, creează momente magice pentru părinți și fac din orice zi obișnuită o zi memorabilă, un prilej de bucurie în familie. Nu același lucru se întâmplă când cel mic pare să fie în urma celorlalți copii de vârsta lui și nu vorbește. 

Copiii se pot dezvolta diferit, unii ating repere în momente diferite și mulți factori pot influența când începe un copil să vorbească sau cât de clar vorbește un copil.


 

Repere de vorbire în dezvoltarea limbajului la copii

 

Conform statisticilor, între 15 - 25% dintre copii se confruntă cu probleme de comunicare. Există situații în care copilul nu vorbește la timp (între 18-30 de luni), dar care poate avea o bună înțelegere a limbajului, răspunde la ceea ce i se cere, dezvoltă abilități de joc, abilități motorii, abilități de gândire și abilități sociale. Acest grup de copii poate fi foarte derutant, deoarece deși au toate elementele de bază ale limbajului vorbit, nu vorbesc sau vorbesc foarte puțin.

 

În general, băieții tind să vorbească mai târziu decât fetele. Pe de altă parte, gemenii, absorbiți de legătura profundă pe care o au cu sora / fratele lor, nu dau atenție celor din jur și nu manifestă necesitatea de a vorbi cu adulții. 

 

În același timp, s-a dovedit că există o oarecare întârziere în dezvoltarea limbajului la copiii care au frați mai mari sau care li se raspunde mult mai devreme cerințelor, manifestate prin diverse semne sau sunete. În acest caz, familia sau frații vorbesc și chiar fac lucrurile în locul lor, și atunci nefiind stimulați, ei evită să vorbească.

 

Totuși, specialiștii consideră că până la 12 luni copiii trebuie să fi spus cuvinte simple precum „mama”, „dada”, „baba” și să înteleagă instrucțiuni simple de genul „Dă-mi jucăria” sau deschide gura când îi spui „papa”. Practic, se consideră întârziere în dezvoltarea limbajului, atunci când copiii folosesc mai puțin de 10 cuvinte pâna în jurul vârstei de 18-20 luni sau maxim 50 cuvinte până la 21-30 luni.
 

 
 

De la ce varsta vorbesc copiii?

 

Iată, câteva repere generale în dezvoltarea limbajului la copii și dacă se poate vorbi de întârziere în dezvoltarea limbajului:

 

Dezvoltarea limbajului - perioada 12 până la 18 luni

 

La această vârstă, copiii au o gamă largă de sunete de vorbire, dar majoritatea substantivelor esențiale, în viziunea unui copil, pentru viața de zi cu zi sunt, de obicei, primele cuvinte pe care le stăpânesc.

 

În afară de aceste cuvinte cheie, vorbirea copilului la 12 luni se va limita în mare parte la sunete și onomatopee. În următoarele șase luni, totuși, ar trebui să sesizezi la copilul tău că începe să dezvolte o comunicare mai avansată, cum ar fi: 

 
  • Încearcă să-ți copieze cuvintele, chiar dacă nu le pronunță corect;
  • Imită repetând o conversație reală;
  • Folosește în mod spontan cuvinte;
  • Folosește o combinație de gesturi și sunete vocalizate pentru a comunica.
 

Deși este important să acorzi atenție cuvintelor sau sunetelor pe care copilul tău le scoate, ia în considerare și dacă acesta poate urma sau nu instrucțiuni simple care implică un singur pas de rezolvare (de exemplu „ridică mingea roșie”, în general lucruri pe care le știe).

 

intarziere in dezvoltarea limbajului

Dezvoltarea limbajului - perioada 18 până la 24 de luni

 

În această perioadă de dezvoltare, continuă să existe o gamă largă de abilități verbale normale, iar personalitatea și circumstanțele joacă un rol important. Totuși, în medie, până când copilul tău împlinește vârsta de doi ani, te poți aștepta la următoarele repere: 

 
  • Vocabularul se îmbogățește periodic cu cuvinte noi;

  • Copilul poate forma fraze din două cuvinte, chiar dacă nu vor fi neapărat corecte gramatical;

  • Folosește cuvinte pentru a identifica imaginile dintr-o carte sau din ceea ce vede în jurul lui;

  • Poate numi părți ale corpului și ale animalelor și le asociază cu sunetele specifice („muuu”, „miau”, ”ham ham”).

 

În această perioadă este încă important să observi cât de bine este capabil copilul tău să înțeleagă ceea ce spui. Îți răspunde atunci când pui întrebări? Poate să urmeze comenzi simple? Face corespondență între cuvânt și obiect?

 

Dezvoltarea limbajului - perioada 2 până la 3 ani

 

Între 2 și 3 ani este perioada când părinții observă o explozie în vorbirea și abilitățile verbale ale copiilor. Se spune adesea că vocabularul unui copil crește la 200 sau mai multe cuvinte în acest timp. Reperele de urmărit în acest an includ: 

 
  • Înțelege majoritatea lucrurilor care care i se spun și vorbește cât să se facă înțeles de adulții din afara familiei;

  • Combinarea a trei sau mai multe cuvinte în propoziții;

  • Începe să identifice culorile, formele și conceptele, cum ar fi mai mult sau mai puțin și mare vs mic;

  • Cântă versuri și cântece sau repetă povești din cărțile pe care le-ați citit des împreună;

  • Începe să-și exprime sentimentele cu cuvinte („Îmi este foame", „Bebe trist").

 

Numărul total de cuvinte pe care copilul le învață în această perioadă este mai puțin important decât o creștere constantă a numărului de cuvinte pe care încep să le folosească săptămână de săptămână.

 

Copilul nu vorbește: Când trebuie să te îngrijorezi?

 

Uneori, vorbirea întârziată sau vorbirea neclară poate semnala o întârziere în dezvoltare sau o problemă fizică. În aceste cazuri, este posibil să fie necesară stimularea centrului vorbirii, exercitii de logopedie sau chiar terapie logopedică. Primul pas este să determini dacă vorbirea copilului tău este într-adevăr necorespunzătoare pentru vârsta lui și dacă există vreo întârziere în dezvoltarea limbajului. Consultă medicul pediatru al copilului oricând ai o întrebare sau nelămurire.

 

Când vorbesc copiii? Semnele care îți spun că poți avea motive de îngrijorare:

 
  • Bebelușul nu răspunde la sunete sau nu vocalizează;

  • Între 12-24 de luni bebelușul nu foloseste gesturi, de exemplu nu răspunde la salutul din mâna la „pa-pa”; preferă gesturile în defavoarea verbalizarii; are dificultăți în a înțelege instrucțiuni verbale simple; nu poate imita sunete;

  • Peste 2 ani copilul imită doar vorbe sau acțiuni și nu formulează fraze în mod natural pentru a comunica; spune în mod repetat doar anumite sunete sau cuvinte; folosește limbajul oral doar pentru a comunica nevoile sale urgente; vorbește pe un ton ciudat și este mai dificil de înțeles decât ar trebui pentru vârsta lui; nu înțelege instrucțiuni simple. 

copilul nu vorbeste

 

La această vârstă, este încă normal ca adulții din afara familiei sau persoana care se ocupă de îngrijirea lui să nu poată înțelege copilul la fel de bine pe cât poți tu, ca părinte. În anul care vine, vorbirea copilului tău ar trebui să devină din ce în ce mai clară și chiar dacă există greșeli de pronunție nu ai motive de îngrijorare pentru vreo întârziere în dezvoltarea limbajului.

La 4 ani, copilul trebuie să fie înțeles în cea mai mare parte a timpului, chiar și de persoanele din afara familiei. La 5 ani copilul ar trebui să redea o situație sau povestea preferată folosind cuvintele proprii și să folosească mai mult de 5 cuvinte într-o propoziție.

Orice problemă legată de întârziere în dezvoltarea limbajului, în cazul unui copil dezvoltat normal poate fi cauzată de deficiențe fizice care pot împiedica copilul să formeze corect cuvintele. Alternativ, problemele de procesare pot împiedica sistemul de comunicare internă al copilului să transmită un mesaj între creier și gură. 

La fel problemele de auz sunt frecvent asociate cu lipsa vorbirii, de aceea copilul trebuie evaluat de un audiolog atunci când este suspect de întârziere în dezvoltarea limbajului. Infecțiile urechii, mai ales cele cronice, pot afecta auzul. Infecțiile ușoare care au primit tratament adecvat nu vor avea efecte asupra vorbirii.

Dacă ești îngrijorat de vorbirea copilului tău sau chiar, copilul nu vorbește încă, deși se apropie de vârsta de 3 ani, discută cu medicul pediatru despre cauzele întârzierilor de vorbire și despre modalitățile prin care poți sprijini dezvoltarea limbajului copilului. Tulburările de limbaj la copii nu trebuie ignorate, mai ales că ele pot fi corectate, în cazul în care se intervine la timp. Terapia logopedică, efectuarea de exerciții de logopedie duc la stimularea centrului vorbirii și, în consecință, la dezvoltarea limbajului expresiv al celor mici.

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!