Primele simptome de sarcina: La ce trebuie sa te astepti

Primele simptome de sarcina: La ce trebuie sa te astepti

Cu toate că testele de sarcină și ultrasunetele sunt singura modalitate sigură de a ști dacă ești gravidă, există și alte semne și simptome sarcină, cum ar fi grețurile de dimineață, oboseala nemotivată, durerile de spate, schimbările de apetit și multe altele, care s-ar putea să te facă să bănuiești – sau să speri – că ești însărcinată. Mai mult, pe lângă schimbări fiziologice, sarcina poate aduce și schimbări emoționale semnificative, existând, astfel, multe semne care anunță sarcina.

Înțelegerea acestor simptome de sarcină este esențială pentru că odată ce afli că ești însărcinată este bine să știi că există anumite restricții și recomandări. Pe de altă parte, aceste prime simptome este posibil să apară în interval de o săptămâna de la concepție. Există totuși și gravide  care nu au niciun fel de simptom pe o perioadă de câteva săptămâni. 

 

Deși poate suna ciudat, prima săptămână de sarcină se bazează pe data ultimei perioade menstruale. Ultima menstruație este considerată prima săptămâna de sarcină, chiar dacă nu erai încă însărcinată, întrucât majoritatea gravidelor nu cunosc data clară a concepției.

 

Semne și simptome clasice de sarcină

 

Dacă ești gravidă, este posibil să observi indicatori timpurii comuni, dar primele semne de sarcină pot fi subtile și pot varia de la femeie la femeie.

  • Amenoree

Unul dintre primele și cele mai sigure simptome sarcină este absența menstruației, mai ales pentru femeile care au un ciclu menstrual lunar regulat. Dacă ești în anii fertili și a trecut o săptămână sau mai mult fără începerea unui ciclu menstrual așteptat, este posibil să fii gravidă.

Practic, după implantare, corpul tău începe să producă hormonul gonadotropină corionică umană (hCG), care ajută la menținerea sarcinii. De asemenea, le spune ovarelor să nu mai elibereze ovule mature în fiecare lună. Dacă ai de obicei ciclu menstrual neregulat, este bine să faci un test de sarcină pentru a confirma. Un test de sarcină detectează nivelurile de hCG în urină și arată dacă ești gravidă. 

  • Crampe și sângerare de implantare

Aproximativ 10 până la 14 zile (săptămâna 4) după concepție, este posibil să manifești sângerări de implantare, care pot fi confundate cu o menstruație ușoară. Cunoscut sub numele de „sângerare de implantare”, aceasta apare când oul fertilizat se atașează de mucoasa uterină (la aproximativ 10-14 zile după concepție) și este momentul zero al sarcinii. Dacă apare, se va întâmpla de obicei în jurul perioadei în care trebuie să vină menstruație, însă nu toate femeile o au.

  • Oboseală

Oboseala este printre simptome sarcină timpurii. Nimeni nu știe sigur ce cauzează somnolența în primul trimestru de sarcină. Cu toate acestea, o creștere rapidă a nivelului hormonului progesteron în timpul sarcinii timpurii ar putea contribui la oboseală. Primele săptămâni de sarcină te pot face să te simți epuizată, de aceea încearcă să dormi suficient dacă poți. Păstrarea dormitorului răcoros te poate ajuta, de asemenea, să dormi mai bine.

  • Greață matinală cu sau fără vărsături 

Deși se numesc grețuri matinale, aceste prime simptome de sarcină pot apărea oricând în timpul zilei sau al nopții, începând adesea la una sau două luni dupa ce ai rămas însărcinată. Unele femei simt greață mai devreme, iar altele nu o experimentează niciodată. Multe persoane se confruntă cu grețuri de dimineață ușoare până la severe în timpul primului trimestru de sarcină, dar de multe ori situația devine mai puțin dificilă pe masură ce intri în al doilea trimestru de sarcină. 

Nu este clară cauza, dar hormonii de sarcină joacă probabil un rol. Păstrează un pachet de biscuiți sărați lângă pat și mănâncă câțiva înainte de a te trezi pentru a ajuta la rezolvarea grețurilor de dimineață.

femeie uimita care citeste un test de sarcina

  • Sâni sensibili, umflați

Alte simptome sarcină timpurii includ modificările hormonale care ar putea face sânii sensibili și dureroși. Modificările sânilor pot apărea între săptămânile 4 și 6, dar și mai târziu. Disconfortul va scădea probabil după câteva săptămâni, pe măsură ce corpul se adaptează la modificările hormonale. Un sutien de maternitate confortabil, de susținere, poate ajuta la ameliorarea sensibilității sânilor, iar tampoanele de sân care se potrivesc în sutien pot reduce frecarea și durerea mamelonului.

  • Urinare frecventă și incontinență 

În timpul sarcinii, corpul tău crește cantitatea de sânge pe care o pompează. Acest lucru face ca rinichii să proceseze mai mult lichid decât de obicei, ceea ce duce la mai mult lichid în vezica urinară. Hormonii joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea vezicii urinare. În timpul sarcinii, este posibil să alergi la baie mai frecvent sau să ai scurgeri accidentale. Bea aproximativ 300 mililitri de lichide suplimentare în fiecare zi.

  • Balonare și constipație

Balonarea poate fi printre acele simptome de sarcină care apar în timpul sarcinii timpurii din cauza modificărilor hormonale, care pot, de asemenea, să încetinească sistemul digestiv. Te-ai putea simți constipat și blocat ca rezultat, iar constipația poate crește, senzația de balonare abdominală. Ca să eviți constipația, ar trebui să consumi foarte multe lichide și să mănânci fibre.

  • Modificări ale stării de spirit

Nivelurile de estrogen și progesteron cresc în timpul sarcinii și te pot face mai emoțională sau mai reactivă decât de obicei. Schimbările de dispoziție sunt frecvente în timpul sarcinii și pot provoca sentimente de: depresie, iritabilitate, anxietate, euforie.

  • Schimbări de temperatură

Când ești gravidă, este posibil să ai o temperatură bazală a corpului mai ridicată. Temperatura de bază poate crește mai ușor cu exerciții fizice sau pe vreme caldă. În acest timp, asigură-te că bei mai multă apă și faci exerciții fizice cu prudență.

 
 

Alte semne și simptome de sarcină

 

Corpul tău va trece prin schimbări semnificative la începutul sarcinii, dar multe modificări corporale și simptome sarcină pe care le experimentezi în primul trimestru vor începe să se estompeze odată ce ajungi la al doilea trimestru. Alte semne și simptome sarcină mai puțin evidente ale sarcinii pe care le-ați putea experimenta în timpul primului trimestru includ:

  • Hipertensiune arterială și amețeli
  • Creșterea frecvenței cardiace
  • Creștere vizibilă în greutate
  • Gustul si mirosul schimbat
  • Sensibilitatea la miros și aversiunile alimentare 

Dacă crezi că ai putea fi gravidă, un prim pas bun este să faci un test de sarcină la domiciliu. Testele sunt disponibile pe scară largă fără prescripție medicală în farmacii și alte magazine. Dacă primești un rezultat pozitiv, apelează la un medic pentru o programare. Acesta va efectua o examinare și un test suplimentar pentru a confirma sarcina. Poți începe apoi un program prenatal pentru a-ți proteja sănătatea ta, dar și a fătului.


Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!