Igiena orala la caini: Ce e bine sa stii si ce produse sa folosesti

Igiena orala la caini: Ce e bine sa stii si ce produse sa folosesti

După deparazitare, vaccinare și alimentație corespunzătoare, igiena orală la câini este o parte importantă pentru sănătatea prietenilor noștri patrupezi. Animalele de companie pot avea probleme dentare asemănătoare cu cele ale oamenilor, dacă nu sunt îngrijiți corespunzător. 

Astfel, s-a constatat că unele dintre cele mai comune afecțiuni la câinii de peste 3 ani sunt legate de îngrijirea dentară. Igiena orală zilnică (periaj dentar, apă de gură de uz veterinar, clorhexidină în apa de băut și hrană specială pentru întreținerea sănătății orale), precum și metodele de prevenție (consult stomatologic o dată la 6 luni, detartraj și periaj profesional anual), sunt cele care ajută la menținerea sănătoasă a dințiilor și gingiilor cățelului tău.

 

Semnele problemelor dentare la câini

 

Igiena orală la câini nerespectată sau neglijată poate duce la probleme dentare severe precum: 

  • Acumularea pe dinți a unor depuneri maro – gălbui, acestea fiind primele semne ale tartrului;
  • Gingii roșii pe alocuri inflamate;
  • Sângerări gingivale - se pot observa pete de sânge în bolul de mâncare sau în apă;
  • Halena – repirație urât mirositoare;
  • Retragerea gingiei și expunerea exagerată a dinților;
  • Irascibilitate și lipsa apetitului - câinele poate refuza mâncarea preferând mâncarea umedă.
 

Cele mai comune probleme orale ale câinilor

 

Dentiția câinilor este foarte asemănătoare cu dentiția umană, iar dinții câinilor sunt expuși la același gen de probleme ale dentiției. Totuși, spre deosebire de noi, la câini cele mai frecvente afecțiuni ale cavității bucale sunt bolile periodontale și nu cariile.

 
  • Gingivita - Inflamarea gingiilor câinelui este efectul resturilor de mâncare rămase printre dinți. În timp, se va observa sângerarea gingiilor sau dificultatea în masticație.
  • Spargerea dinților – Lipsa de igienă orală la câini va duce la spargerea dinților patrupedului în urma masticării unui obiect dur sau în urma unei lovituri. După ce va stabili gravitatea problemei, medicul veterinar poate recomanda scoaterea dintelui pentru a stopa declanșarea unei posibile infecții.
  • Periodontita – Este cea mai gravă afecțiune orală care afectează atât țesuturile, cât și oasele, și are ca parte finală posibilitatea pierderii dinților.
 
 

Sfaturi pentru igiena orală a câinilor

 

Iată cele mai bune modalități pentru igienă orală la câini, în scopul menținerii dinților și gurii câinelui cât mai curate posibil și eliminării respirației urât mirositoare.

  • Periajul dinților câinilor

Periajul dinților câinelui poate părea o acțiune irelevantă, dar este o modalitate excelentă de a preveni acumularea tartrului. Nu trebuie să speli dinții câinelui chiar zi de zi, deși cu cât mai des, cu atât mai bine. 

Unii câini se bucură cu adevărat de periajul dinților, deoarece pasta de dinți canină este de obicei aromată pentru a se potrivi papilelor gustative ale unui câine. Puiul, carnea de vită și untul de arahide sunt cele mai populare arome din pasta de dinți pentru câini. În cazul în care câinele are o alergie alimentară, ai grijă atunci când alegi aroma de pastă de dinți pe care să o utilizezi.

Periajul dinților câinelui este similar cu periajul propriilor dinți. Doar uzi periuța de dinți și aplici un strat de pastă de dinți pe periuța de dinți, apoi perii dinții câinelui. În cazul în care câinele nu te va lăsa să îi speli interiorul dinților, este în regulă. Nu trebuie să clătești pasta de dinți din gură după ce ai terminat periajul.

Pentru igiena orală la câini folosește periuța tip degetar marca Empria. Periuța este realizată din silicon foarte moale și este foarte ușor de folosit prin aplicarea pe deget. Permite curățarea dinților animalelor de companie în mod eficient. Produsul este recomandat pentru animalele de orice talie, acolo unde este permis accesul prin inserarea degetului în zona bucală.

Încearcă să speli dinții câinelui 2 - 3 zile pe săptămână, dar dacă ai timp și câinele participă, spălarea zilnică a dinților ar fi și mai bună!
maini de veterinar care arata dintii sanatosi ai unui caine

  • Adăugă pulbere dentară la mesele câinelui

Dacă ești îngrijorat de igiena orală la câini dar câinele tău te poate mușca nu mai încerca să-i cureți dinții prin periaj. În schimb, încearcă alte opțiuni precum o pulbere dentară aromată, ușor de aplicat pe partea superioară a hranei câinelui tău. Acesta conține un probiotic care ajută la promovarea bacteriilor sănătoase în gura câinelui și ucide simultan bacteriile care construiesc plăci.

  • Încearcă un aditiv pentru apa dentară

Există mai mulți aditivi de apă diferiți disponibili pentru câini și toți funcționează aproximativ la fel. Aceste soluții orale sunt lipsite de gust. Pe baza instrucțiunilor de pe sticlă, vei adăuga zilnic o anumită cantitate de aditiv de apă în vasul de apă al câinelui. Soluția ajută la împrospătarea respirației câinelui și ucide bacteriile care construiesc plăci în gura câinelui.

  • Întreabă veterinarul despre suplimente dentare 

Pentru câinii care se opun celorlalte opțiuni sau sunt foarte predispuși la boala parodontală, câteva companii de hrană pentru câini fac suplimente dentare pe bază de prescripție medicală care s-au dovedit clinic că ajută la reducerea bolilor dentare.

  • Oferă-i câinelui recompense dentare

Când alegi tratamente dentare sau produse de ros pentru câinele tău, asigură-te că aceste produse ajută la controlul acumulării tartrului. Aceste mestecări reduc acumularea plăcii și tartrului și creează o barieră protectoare pe suprafața dinților unui câine, ceea ce face mai greu pentru bacterii să se lipească și să formeze tartru.

  • Mai multă hrană uscată

Este dovedit științific că hrana uscată este mai bună pentru igiena orală la câini reducând riscul de apariție al unor boli dentare. Duritatea crescută a crochetelor îndepărtează placa bacteriană și previne apariția tartrului.

  • Jucăriile

În același mod ca și oasele sau hrana uscată, jucăriile acționează mecanic prin reducerea plăcii bacteriene, împiedicarea depunerii tartrului și stimularea vascularizației gingivale. În plus, îmbină igiena orală la câini cu distracția.

  • Du câinele pentru curățări dentare regulate

Indiferent cât de multă îngrijire dentară la domiciliu îi oferi câinelui tău, tartrul se va acumula în timp pe dinții acestuia, la fel ca și pe dinții tăi. E nevoie din când în când de un dentist pentru a curăța dinții periodic. Unii câini au nevoie de curățare dentară anual, iar alții la câțiva ani. Depinde de rasa câinelui și de îngrijirea dentară pe care o primesc acasă.

Igiena orală la câini este o zonă importantă de îngrijire a animalelor pe care, de multe ori, o lăsăm cu ușurință în urmă. În cazul în care câinele tău este o rasă predispusă la boli dentare (ogari și fiecare câine de rasă mică) sau a avut probleme de sănătate dentară în trecut, este important să-i oferi mai mult de un tip de îngrijire dentară la domiciliu, pe lângă curățările dentare regulate de la cabinetul veterinar.

 

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!