Frica de zgomote la caini: Cum sa il protejezi

Frica de zgomote la caini: Cum sa il protejezi

Probabil nu ai auzit de anxietatea la zgomot a câinilor, dar cu siguranță ai văzut micile patrupede speriate și stresat de zgomotele puternice, cum sunt tunetele, artificiile sau claxoanele. Frica de zgomote este extrem de reală, așadar dacă ești posesorul unui câine sau intenționezi să îți cumperi un prieten necuvântător, este bine să știi că există soluții pentru a le face viața mai ușoară.

Este foarte normal ca zgomotele să ne creeze disconfort, iar cele puternice sperie atât oamenii cât și animalele de companie, auzul câinilor fiind un simț foarte dezvoltat. Practic, bubuiturile și pocniturile care nouă oamenilor ni se par normale, pentru un câine sunt exagerat de puternice, acesta putând ajunge să sufere de o afecțiune denumită în mod obișnuit „anxietate de zgomot a câinelui”. Anxietatea de zgomot este o problemă la câini care duce de obicei la probleme comportamentale, cum ar fi evitarea, plânsul, lătratul fără noimă, tremurul, gâfâitul, salivarea și chiar încercările de a fugi de la domiciliul lui.

Cele mai frecvente cauze ale acestui tip de anxietate la câini sunt focurile de artificii sau claxoanele, furtunile cu tunete și zgomotele legate de diferite aparate. Auzul câinilor este foarte fin și zgomotele îi derutează neputându-le poate plasa sau localiza de unde vin. Cu toate acestea, câinii pot dezvolta acest tip de anxietate debilitantă, indiferent de cât de neimportant poate fi sunetul. Milioane de câini suferă de un anumit grad de anxietate de zgomot și poate fi o problemă reală pentru proprietarii lor.

 

Ce este anxietatea de zgomot la câini?

 

Există o mare diferență între un câine care este speriat de un zgomot puternic și se sperie pe moment și o fobie reală de zgomot care se prelungește pe termen lung. O fobie este o reacție exagerată la ceva de care un alt animal ar putea fi speriat, dar se recuperează rapid.

Un câine cu fobie de zgomot poate începe să capteze semnale asociate cu zgomotul, cum ar fi ploaia care indică tunete sau chiar o schimbare a presiunii barometrice, adică presiunea aerului din atmosferă. Sau pot chiar să înceapă să asocieze unele dintre comportamentele stăpânului cu zgomotele. Ca rezultat, ei pot deveni temători cu mult înainte de a auzi sunetul de care sunt de fapt speriați. Fobiile de zgomot pot fi extrem de stresante pentru câini și le afectează foarte mult viața și comportamentul.

 

Ce cauzează fobia de zgomot la câini?

 

Fobia de zgomot este o problemă care poate apărea încă din primii ani de viață, dacă puii nu au fost expuși la stimuli zgomotoși. de aceea, socializarea pentru căței este foarte importantă, obișnuința cu mediul exterior este un alt proces important. Perioada de creștere este cea în care un cățeluș se obișnuiește cu lucrurile din mediul său, inclusiv cu sunetele de zi cu zi, cum ar fi aspiratoarele, mașinile de tuns iarba și sirenele ambulanței.

Dacă un cățeluș nu este expus la aceste sunete de timpuriu, este mult mai probabil ca odată cu creșterea să se teamă de ele. Un cățeluș care a fost crescut într-o casă destul de zgomotoasă și plină de viață va fi mai puțin probabil să dezvolte o fobie de zgomot decât unul care a crescut într-un mediu liniștit.

Câinii pot deveni, de asemenea, sensibili la sunete mai târziu în viață, de exemplu, dacă încep să-și piardă vederea sau să dezvolte anumite afecțiuni. Dacă apar astfel de semne îngrijorătoare ar putea să fie cazul să faci o vizită la veterinar.

 

catel simpatic care scoate capul de sub asternuturi

Care sunt semnele că un câine are fobie de zgomot?

 

Un câine cu fobie de zgomot poate deveni foarte stresat și poate saliva, gâfâi, tremura sau se va ascunde atunci când este expus la zgomote puternice. Ei pot să scâncească, să latre excesiv, să urineze brusc și incontrolabil.

 

Cum puteți ajuta un câine cu fobie de zgomot?

 

Dacă sunt severe, fobiile de zgomot pot afecta viața de zi cu zi a unui câine. Înainte ca problema să se agraveze, trebuie discutat cu medicul veterinar despre trimiterea la un specialist calificat în comportamentul animalelor de companie, care poate evalua situația și poate sfătui cu privire la cea mai bună abordare.

Un program de contra-condiționare și desensibilizare poate fi utilizat ca o modalitate structurată de introducere a zgomotelor la un nivel foarte scăzut. Atâta timp cât câinele nu reacționează, i se oferă recompense, astfel încât să înceapă să facă o asociere pozitivă cu sunetele. Este de remarcat că procesul de desensibilizare poate dura foarte mult timp și, dacă nu este făcut corect, poate înrăutăți situația.

Ca procesele de contracarare și desensibilizare să funcționeze, un câine trebuie să fie relaxat, iar medicamentele pot fi necesare inițial pentru a calma suficient un câine, astfel încât acesta să fie receptiv. Medicul veterinar și specialistul comportamental te pot sfătui ce este mai bine.

Iată câteva lucruri practice pe care le poți face acasă pentru a ușura anxietatea câinelui tău dacă pare să sufere de fobie de zgomot:

 
  • Poți folosi căști pentru câini în momentele în care știi că se va produce zgomot: Revelion, când câinele iese afară la plimbare sau când plouă. Acestea reduc zgomotul, deci se reduce drastic probabilitatea ca animalul de companie să sufere anxietate și frică. Este o modalitate extrem de eficientă de a preveni problema, mai degrabă decât să încerci să eviți sunetele care provoacă anxietatea.Designul acestor căști pentru câini este special pentru a se potrivi capului și a calma animalul de companie prin reducerea zgomotului cu 27dB. Sunt căști pentru câini extra-auriculare, făcute din materiale de calitate superioară, foarte moi, rezistente și ușoare, ce formează ca un cerc în jurul capului câinelui, peste urechi și sub bărbie, ajustabile pentru a se potrivi bine. Casca se poate alege după greutatea câinelui și mărimea urechilor, alegându-se după lungimea și lățimea acestora.

  • Fă-i câinelui o cușcă antifonată, unde câinele să se simtă în siguranță, unde este departe de ferestre, este întuneric și liniște. Dacă nu ai un loc ca acesta, găsește cea mai liniștită zonă din casă și folosește panouri antifonice care să reducă din zgomotul exterior.

  • Utilizează sunete controlate. Un behaviorist poate colabora cu tine pentru a crea un plan de desensibilizare folosind sunete controlate și un dispozitiv de distragere a atenției. Aici se aud sunete care, de obicei, provoacă un răspuns de nivel scăzut, dar ușor de gestionat, din partea câinelui tău, începând cu un volum redus, în timp ce îi distragi atenția fie cu o recompensă, fie cu o jucărie. Crește încet volumul sunetelor. În cazul în care câinele devine anxios, redu volumul și apoi încearcă din nou.

  • Administrează-i un tratament special. Există produse pe bază de plante, feromoni și nutraceutice pe care le poți cumpăra din farmacii veterinare care pot ajuta la calmarea unui câine anxios. De asemenea, poți încerca să conectezi un difuzor de feromoni lângă cușca animalului. Cel mai bine este să ceri acordul sfatul medicului veterinar.

Statisticile spun că mai mult de jumătate din câini dezvoltă fobie de zgomot în primul an de viață. Mai ales cei care trăiesc în medii extrem de aglomerate cum sunt orașele sau cei care călătoresc adesea cu stăpânii lor suferă de aceste probleme. Dacă ai un animal de companie care dă semne că suferă de această afecțiune, alege o metodă care să-i facă viața mai frumoasă!


Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!