Pisica si bebelușul: Cum sa-i mentii pe amandoi in siguranta

Pisica si bebelușul: Cum sa-i mentii pe amandoi in siguranta

Cu siguranță că viitorii părinți care au pisici se vom simți puțin stresați cu privire la întâlnirea viitorului bebeluș cu pisica pe care o adoră. Mai ales că în lumea animalelor de companie, pisicile sunt cunoscute ca fiind neastâmpărate, geloase, nestatornice și că își folosesc ghearele în mod neașteptat. Cum face să menținem pisica și bebelușul în deplină siguranță?

Nu te îngrijora! Nu ești singurul viitor părinte care vrea să știe cum să împace pisica și bebelușul pentru a conviețui fericiți împreună. Chiar dacă pisica ta pare docilă, iubitoare, care toarce și doarme cât e ziua de lungă, nu înseamnă că în momentul în care vei aduce nou-născutul acasă nu te poți aștepta la reacții surprinzătoare. Pe de altă parte, cercetările încurajează părinții să-i crească pe cei mici alături de un animal de companie, beneficile fiind mai ales de ordin psihologic și pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Totul însă depinde de cum îi vei acomoda pe amândoi.

Veștile bune sunt că pisicile și bebelușii pot trăi împreună fericiți, dar va fi nevoie de o pregătire pentru a ne asigura că totul merge bine și amândoi sunt în siguranță. La fel ca amenajarea casei și mai ales a camerei pentru sosirea noului copil, este important să îți pregătești din timp pisica pentru schimbările viitoare. 

Pregătirea te va salva pe tine și pisica ta de stres și probleme comportamentale nedorite, astfel încât întreaga familie și mai ales pisica și bebelușul să poată trăi în deplină armonie.

 

Cum să te pregătești înainte de sosirea bebelușului

 

La câte griji au noii părinți în așteptarea și după venirea copilului, poate părea copleșitor să mai aibă și grija animalului de casă care până atunci a fost vedetă de necontestat. Dar, un animal de companie în casă cu copii mici vine cu o anumită responsabilitate. De aceea, există mai multe elemente pe care le poți adăuga la lista de sarcini pentru ca relația dintre bebe și pisică să fie una frumoasă:

1. Ia măsuri de precauție pentru sănătate 

Orice proprietar de pisici este posibil să fi auzit de toxoplasmoză. Toxoplasmoza este un parazit care se poate răspândi de la pisici la oameni sau de la consumul de carne insuficient gătită sau lapte crud de capră. De asemenea, se poate răspândi de la mamă la copilul nenăscut, iar acest parazit poate provoca multe probleme de sănătate la un copil nenăscut, cum ar fi orbirea, surditatea sau hidrocefalia.

Pentru a preveni răspândirea acestui parazit de la pisică la om, sunt de evitat pisicile fără stăpân, iar pisica trebuie ținută în interior. Asigură-te că porți mănuși atunci când cureți litierele sau grădinărești în aer liber.

 

2. Fă schimbări treptate 

 

Pe măsură ce îți pregătești casa pentru noul copil, este important să petreci mult timp cu pisica ta, pregătind-o pentru viața cu un bebeluș. Acești pași sunt de urmat pentru a ajuta pisica și bebelușul să se adapteze fără probleme:

 
  • Pregătește-ți pisica de contactul cu copiii - Unele pisici adoră să fie mângâiate, în timp ce altele pur și simplu nu suportă acest lucru. Obișnuiește-ți pisica să fie atinsă mai des și devino mai atentă la ceea ce îi place și ce nu-i place. Fii pregătită să intervii atunci cand bebelușul devine mai mobil, pentru a evita ca acesta să nu o deranjeze sau să tragă de ea. Dacă supraveghezi întotdeauna pisica și bebelușul când interacționează, este puțin probabil să se întâmple accidente. 

  • Evită jocurile în care îți folosești direct mâinile - Dacă pisica ta este obișnuită să joace jocuri cu mâinile, oprește acest lucru cât mai curând posibil. Chiar și o pisică blândă poate răni un copil din greșeală, mai ales când acesta își folosește mâinile necontrolat în primele luni. Învață pisica că numai jucăriile sunt potrivite pentru joacă.

  • Obișnuiește-ți pisica cu sunetele bebelușului - În lunile premergătoare nașterii bebelușului, pregătește-ți pisica pentru sunetele scoase de un bebeluș ascultând înregistrări cu bebeluși care gânguresc și chiar țipă pe tot parcursul zilei. Începe în liniște și crește volumul pe măsură ce pisica se obișnuiește cu noile sunete. Pentru a evita stresarea pisicii, redarea sunetelor se va face treptat.

  • Introdu mirosuri și obiecte pentru bebeluși în casa ta - Pisicile se bazează foarte mult pe miros, astfel încât un bebeluș și obiecte noi pentru bebeluși le pot ofensa simțurile. Adu pudre, șampoane și produse de bebeluș în casă pentru a ajuta pisica să se adapteze înainte de sosirea copilului. Plasarea produselor pentru bebeluși pe propria piele poate ajuta pisica să dezvolte asocieri pozitive cu noile mirosuri.

  • Schimbă rolurile îngrijitorului - Dacă pisica ta a fost întotdeauna mai mult a ta și te-ai ocupat de cea mai mare parte a îngrijirii sale zilnice, este înțelept să începi să predai unele îndatoriri partenerului tău. În acest fel, pisica ta nu ajunge să simtă că o respingi după venirea bebelușului și nu te mai ocupi de ea și că vina pentru schimbarea bruscă este a noului venit.

fetita care mangaie o pisica alba

3. Prima impresie contează

 

Chiar dacă la sosirea acasă de la spital va exista multă lume în jurul bebelușului și vor trebuie adoptate rutine noi, este important să îți faci timp pentru a-i prezenta unul altuia, pisica și bebelușul.

 
  • Rezervă un timp liniștit, doar tu, pisica și bebelușul, pentru a vă saluta pașnic - Oferă-i pisicii tale timp liniștit pentru a se reconecta cu tine și pentru a întâlni copilul. Eventual la întoarcerea acasă de la spital, joacă-te cu pisica ta fără copil pentru câteva minute. Astfel, pisica ta se va simți bine datorită afecțiunii tale, fără să simtă că este în competiție cu bebelușul. 

  • Dă-i pisicii un obiect de-al copilului pentru a-l investiga - Utilizează o pătură pentru copii sau o piesă de îmbrăcăminte într-un loc liniștit și sigur, unde pisicuța poate explora în liniște. Acest lucru va ajuta pisica să se obișnuiască cu mirosul bebelușului în ritm propriu. Astfel, în momentul în care vii acasă cu bebelușul, mirosul lui ar trebui să fie familiar pisicii tale.

  • Supraveghează pisica și bebelușul când sunt împreună - Pisicilor le place să se ghemuiască, dar acest lucru poate reprezenta un risc atunci când nou-născutul nu își poate mișca încă capul. Ține întotdeauna ușa închisă atunci când nu poți supraveghea atent pisica și bebelușul.

Cum menții în siguranță pisica și bebelușul

Pe măsură ce tu, pisica și bebelușul vă obișnuiți cu noua viață împreună, trebuie multă atenție la semnele de stres. Lucrurile importante de luat în considerare sunt:

 
 
  • Igiena - Cu un nou-născut în casă, este mai important ca niciodată să păstrezi pisica curată. Rămâi la curent cu prescripțiile preventive și menține regulat legătura cu medicul veterinar. Reține și că scutecele murdare pot încuraja pisica să creeze propria mizerie. Pune întotdeauna scutecele sau hainele murdare în recipientul corespunzător.

  • Siguranța - Chiar dacă pisica și bebelușul se obișnuiesc unul cu celălalt, nu ar trebui să-i lași singuri împreună. Pentru a preveni orice accidente, utilizează o ușă de protecție pentru a permite pisicii să vadă și să audă copilul fără a investiga nesupravegheată. Copiii mici pot fi deosebit de stresanți pentru pisici, așa că menține supravegherea pe măsură ce copilul crește. Continuă să-i oferi pisicii un loc liniștit și sigur, unde poate fi departe de copil, dacă este necesar.

  • Părul de pisică - A trăi cu animale care năpârlesc înseamnă că vei ajunge să ai părul lor peste tot, dar asta nu poate răni cu adevărat pe nimeni. Sigur că dacă micuțul mănâncă în mod intenționat păr de pisică, ar putea ingera suficient pentru a provoca un blocaj în tractul gastro-intestinal, dar acest lucru nu se va întâmpla din ingestia ocazională de păr de pisică de pe pătura copilului. Teoretic, copilul poate fi foarte alergic la părul de pisică iar ingerarea acestuia ar putea provoca o reacție și atunci trebuie luate măsuri.

  • Răbdarea - Poate dura ceva timp pentru ca pisica și bebelușul tău să devină prieteni. Ai răbdare atât cu pisicuța, cât și cu bebelușul și rămâi deschisă la ideea că pisica ta ar putea prefera să se îndepărteze de copil.

În concluzie, chiar dacă există o presiune socială puternică pentru ca viitorii părinți să-și ia rămas bun de la pisicuța lor iubită înainte ca un bebeluș să se alăture familiei, dacă iei în considerare problemele de siguranță și găsiți modalități de a respecta atât limitele pisicii, cât și pe cele ale bebelușului, pisica și bebelușul pot trăi fericiți până la adânci bătrâneți.


Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!