Dezvoltarea motrică la bebeluși: Cum stimulezi motricitatea grosieră

Dezvoltarea motrică la bebeluși: Cum stimulezi motricitatea grosieră

Primii pași ai bebelușului sunt esențiali pentru dezvoltarea armonioasă și se încadrează în ceea ce medicii kinetoterapeuți denumesc motricitate grosieră. Ne vom familiariza cu acest concept în cele ce urmează, însă nu înainte de a ne lămuri ce înseamnă dezvoltarea motrică.

Simțul matern are capacitatea să intuiască orice, de la ce îl neliniștește pe cel mic și inclusiv până la când anume copilașul este pregătit să facă noi mișcări sau să adopte noi poziții (de stat în funduleț, de mers). 

Iar ce pot face părinții este să îi stimuleze și să îi ajute să își dezvolte capacitățile motrice și mobilitatea, mai ales să dea din mânuțe și din piciorușe. Motricitatea reprezintă, așadar, totalitatea funcțiilor musculare și nervoase care permit corpului să se miște în mod voluntar sau automat. Această capacitate se dezvoltă încă din primele zile de viață și ajută corpul să se dezvolte armonios.

În continuare, vom defini conceptul de motricitate grosieră, în ce perioadă se dezvoltă și cum anume o putem stimula. Încă de la foarte bun început, este esențial ca toți părinții să rețină că fiecare bebeluș se va dezvolta în ritmul lui și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare dacă acestea întârzie. Însă, trebuie să fim atenți ca eventualele probleme care persistă să nu se accentueze. În caz contrar, dacă nu se observă nicio ameliorare, va fi necesar consultul medicului.

Ce este motricitatea grosieră și care sunt semnalele că a început?

Motricitatea grosieră este cel de-al doilea stadiu de dezvoltare al unui bebeluș și este precedată de motricitatea fină. Dacă motricitatea fină este cea care se conturează prin joacă și se referă la coordoarea mușchilor mânuțelor și a degețelelor, motricitatea grosieră este cea care o urmează, treptat, prin activarea marilor grupe musculare și este „responsabilă” cu punerea în mișcare a întregului corp.

Motricitatea grosieră asigură deplasările și posturile corpului, fiind influențată atât de tonusul muscular, cât și de forța fiecărui copilaș. Printre mișcările de bază care anunță startul motricității grosiere, amintim mersul, rostogolirea, alergarea, coordonarea și menținerea echilibrului. 

De menționat este că nu vorbim neapărat de o vârstă fixă în care se dezvoltă motricitatea grosieră, fiecare copilaș va face noi mișcări pe măsură ce se simte pregătit pentru asta. Însă, în linii mari, este intervalul cuprins între un an și jumătate (18 de luni) și trei ani (36 de luni).  Dacă cei mici sunt pregătiți, noi nu va trebui să intervenim foarte mult să îi ajutăm, ci mai degrabă să îi încurajăm de fiecare dată când le observăm intenția.

Cum stimulezi motricitatea grosieră?

 

Ce mai putem face noi, părinții, sunt câteva exerciții și practici pe care le putem adopta, în acasă sau în aer liber, pentru exersarea musculaturii celor mici, pe care le vom detalia în cele ce urmează.

Există o serie de activitățile esențiale recomandate de medicii terapeuți, pe care este necesar să le desfășurăm prin repetări constante, oferindu-i astfel celui mic ocazia să-și întărească musculatura, să-și definească postura și stabilitatea, dar și să prevenim accidentările.

  • Antrenează-le mușchii cu plimbări. Plimbările le vor asigura și o digestie mai bună și un somn mai odihnitor, iar organismul va funcționa corect și complet.

  • Înviorarea de dimineață asigură o stare bună încă de la primele ore ale zilei, crește nivelul de energie, prin mișcări circulare ale capului și mâinilor, un set de genoflexiuni, forfecări, sărituri într-un picior, săritul corzii

  • Solicită-i ajutorul în activitățile casnice. Comunicând cu ei în permanență, despre cum și ce faceți, îi vei ajuta să dezvolte abilități de viață, dar și o disciplină după care se vor lăsa ghidați.

  • Luați mai rar liftul și urcați mai des pe scări. Urcatul scărilor și mersul pe deal le vor asigura un tonus bun, dar le va stârni pasiunea pentru drumeții la munte. 

  • Încurajează-i să meargă cu rolele sau cu bicicleta. Nu doar că le va asigura o bună funcționare a mușchilor respiratorii, dar micile întreceri din parc le vor dezvolta spiritul competitiv. Nu uitați să vă echipați corespunzător, protecția copilului e foarte importantă în astfel de activități.

  • Creează-i cadrul să-și dezvolte independența. Folosind premergătorul, poziția picioarelor nu va fi niciodată corectă și există inclusiv șansa de rostogolire și accidentare. Mai mult, în timpul formării acestor deprinderi de bază, este important ca cel mic să păstreze contactul cu solul. În acest caz, mult mai folositoare și benefice sunt antemergătorul și scaunul de bucătărie. 

Ca părinți, trebuie să avem o atenție sporită și să observăm dacă cel mic are o bună coordonare sau dacă, din contră, el se dezechilibrează, în momentele de joacă sau la băiță. Cu cât sesizăm mai devreme unele nereguli, cu atât putem preveni eventualele probleme la vârsta adultă. De asemenea, prin aceste acțiuni de stimulare a motricității grosiere, le vom alimenta încrederea în ei, dar și capacitatea de adaptare. Mai mult, este important să nu îi compari cu ceilalți copii.

Totodată, este foarte important și să nu grăbim procesul. Dezvoltarea este un proces continuu, drept pentru care este bine să nu ardem etapele și, mai ales, să nu grăbim trecerea la mersul în picioare, ci să îi încurajăm, pe cât posibil, să meargă de-a bușilea. Abilitățile necesare mersului în picioare se dezvoltă între 10 luni și 1 an. 

De ce este important ca fiecare etapă de dezvoltare motrică să se petreacă la timpul ei? Pentru că fiecare abilitate dobândită îi va influența pe cei mici să crească frumos și le va veni mult mai ușor și natural să se adapteze în colectivitate, pentru început la grădiniță și la școală. De exemplu, o motricitate grosieră insuficient dezvoltată, le va crea celor mici dificultăți în menținerea poziției în bancă, care derivă într-o capacitate redusă de a scrie corect și caligrafic, dar și de a-și menține atenția la activitățile din clasă.

Dragi părinți, sperăm că micul nostru ghid v-a venit în ajutor, iar acum știți mult mai precis ce înseamnă motricitatea grosieră, dar și începând cu ce vârstă să va dezvolta. De asemenea, sperăm că sunteți liniștiți mult mai liniștiți acum, când știți că fiecare bebe se dezvoltă în ritmul lor, iar vouă, părinților, vă revine sarcina să le oferiți șansa de a face primele mișcări prin anticiparea intențiilor și stimularea mișcărilor. 

Noi, la Empria, construim o comunitate de părinți informați înainte de toate, care crește de la an la an, asemenea puiului tău.

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!