De ce stranuta bebelusii? Cele trei ”S”- uri bebelusesti

De ce stranuta bebelusii? Cele trei ”S”- uri bebelusesti
Bebelusii sunt atat de mici si de fragili, insa vin pe lume cu un infinit de necunoscute pentru parintii la inceput de drum. Astfel, primele saptamani acasa cu cel mic sunt pline de descoperiri si anxietati, care ii solicita pe parinti din plin.

Una dintre cele mai mari frici este cea de boala, ca nu cumva sa faci ceva care ar putea provoca suferinta micii fiinte umane. Frica de viroze sau raceala este printre cele mai comune, iar atunci cand il auzi pe bebe stranutand deja incepi sa-ti faci cele mai negre scenarii. Insa nu ai de ce sa te ingrijorezi, caci stranutul la bebelusi este perfect normal si face parte dintre cele trei ”S”-uri bebelusesti.



Cele trei ”S”-uri bebelusesti

Daca nu ai participat inca la niciun curs de puericultura, cu siguranta nimeni nu si-a amintit sa-ti vorbeasca despre cele trei ”S”-uri care sperie parintii atunci cand apar. Astfel, cele 3 ”S”-uri bebelusesti complet inofensive, dar care sperie parintii sunt:

1. Sughit – este provocat de cele mai multe ori de dilatarea stomacului;

2. Stranut – este o manifestare perfect normala, menita sa-l protejeze pe cel mic si sa-l mentina sanatos;

3. Strabism – este cauzat de imaturitatea sistemului ocular si se estompeaza in jurul varstei de 6 luni sau mai tarziu.


Toate cele trei manifestari sunt perfect normale si se vor atenua in timp, pana in jurul varstei de 1 an. Acestea fac parte din adaptarea micutului la mediul inconjurator si la viata extrauterina.


De ce stranuta bebelusii?

Stranutul este un reflex neconditionat, care ne protejeaza de inhalare pe cale nazala a corpurilor solide si a microorganismelor straine, cu potential periculos. In cazul nou-nascutilor si al sugarilor, stranutul ale rolul de a indeparta particulele iritante – praf, par de animale, microparticule formate din materiale textile, parfumuri, gaze, fum de tigara – cu care micutii pot lua contact. Astfel, bebelusii stranuta pentru a impinge factorii iritanti catre exterior, afara din caile aeriene.

Totodata, prin intermediul stranutului, bebelusii reusesc sa-si elimine secretiile nazale, ce apar in mod normal la nivelul nasului. Cu ajutorul stranutului, bebelusii isi mentin nasul curat si eliberat.

Pe de alta parte, bebelusii stranuta inca de cand erau in burticile mamelor lor. Stranutul la bebelusi este un lucru foarte firesc si se intampla foarte des. Un alt motiv pentru care bebelusii pot stranuta este pentru a indeparta lichid amniotic din cavitatea nazala. Chiar si lumina puternica ii poate face pe cei mici sa stranute. Acest fenomen se explica prin faptul ca lumina stimuleaza reteaua nervoasa a nasului.

Faptul ca bebelusul stranuta des nu inseamna neaparat ca acesta este inceputul unei raceli. Mucoasa nazala este sensibila, insa narile sunt captusite tocmai pentru a ”incalzi” aerul prea rece ori pentru a stopa praful, care altfel ar putea patrunde in plamani.

Alte cauze ale stranutului la bebelusi mai pot fi aerul uscat sau laptele aspirat in nari, in timpul regurgitarii.
 



Cand sa te ingrijoreze stranutul la bebelusi?

Cu toate ca este firesc, stranutul la bebelusi nu trebuie ignorat. In cazul in care bebelusul stranuta continuu, pe parcursul mai multor zile si stranutul este insotit si de alte simptome (secretii nazale modificate, febra, tuse, respiratie dificila), cere sfatul medicului pediatru si asigura-te ca nu este vorba despre vreo viroza respiratorie.


Cum poti elimina factorii cauzatori?

1. Elimina praful din casa – pentru a elimina riscul depunerii consistente de praf, evita sa pui covoare, perdele si obiecte de plus in camera bebelusului. Acestea acumuleaza praf foarte repede si in cantitati mari. Praful provoaca adesea stranut continuu si poate provoca alergii grave micutilor;

2. Curata nasul copilului zilnic, cu ajutorul unei solutii saline;

3. Nu expune bebelusul la lumina intensa pentru ca ochii lui inca nu sunt pregatiti pentru un astfel de stres. Stranutul, ca raspuns la lumina, este singurul semn care iti poate indica disconfortul resimtit de bebe;

4. Aeriseste camera bebelusului de cel putin 2-3 ori pe zi. De preferat ar fi sa poti aerisi camera inainte de fiecare sesiune de somn a micutului. Atentie, insa, cat timp aerisesti camera, muta bebelusul intr-o alta incapere. Pe parcursul sezonului rece, aerisirea camerei poate dura doar cateva minute, deoarece aerul este prea rece si prea uscat.

Citeste si: Bebe a cazut din pat. Ce faci? Cum poti preveni viitoarele accidente?
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!