Cum ancorezi corect un dulap de perete in special cand ai copii

Cum ancorezi corect un dulap de perete in special cand ai copii

Mulți dintre noi înțelegem elementele de bază ale protejării caselor noastre și ne asigurăm că luăm măsurile de siguranță adecvate. Însă, puțini se gândesc la aspectele mai puțin vizibile. De exemplu, știai că foarte multe accidente casnice se produc din cauza răsturnării mobilei grele, neancorată corect de perete? Din păcate, aproximativ 80% dintre victimelor acestor accidente sunt copiii.

Un sistem eficient de ancorare dulap perete poate preveni răsturnarea mai ales atunci când copiii caută prin el și au tendința de a se cățăra pe el. Situația nu este specifică doar celor mici, dar ei sunt cei mai vulnerabili la accidente. 

Un sistem de ancorare dulap perete durează doar câteva minute și deși de multe ori este neglijat de adulți, acest lucru poate preveni accidente grave. Răsturnările sunt considerate a fi un pericol ascuns semnificativ în casă. Incidențele de răsturnare a mobilierului și a televizoarelor apar mai frecvent decât își dau seama mulți părinți. Pentru a reduce riscul de răsturnare și pentru a proteja copiii, părinții și îngrijitorii sunt sfătuiți să ancoreze corect mobilierul și televizorul de perete pentru a fi bine asigurate.

Cum funcționează sistemul de ancorare a mobilei

Sistemele de ancorare pentru mobilier, numite și truse de ancorare, se bazează în general pe suporturi legate prin curele sau prin sisteme de fixare cu șururburi. Un suport se înșurubează direct în piesa de mobilier; iar celălalt se fixează în perete. Cureaua sau cablul de conectare este de obicei fixat pe fiecare suport, apoi strâns cât mai bine. Sistemul trebuie să prevină răsturnarea dacă cineva va trage de obiectul prins.

Indiferent de sistemul de ancorare a unui dulap pe perete pe care îl folosești, este important să știi că acesta se înșurubează, atât pe partea de mobilier, cât și pe partea de perete. Va trebui să utilizezi tehnici de bază adecvate de găurire și blocare pentru a asigura o conexiune solidă pentru kitul de ancorare dulap perete. Găurirea unei găuri pilot permite o precizie mult mai bună pentru plasarea șurubului și face instalarea ulterioară a șurubului mai ușoară. 

Majoritatea instrucțiunilor de instalare vor specifica o dimensiune a burghiului pe care să-l folosești Dacă găurești o placă a unei piese de mobilier și îți faci griji că ieși pe cealaltă parte, înfășoară o bucată de bandă adezivă în jurul burghiului la adâncimea potrivită, astfel încât să știi când să oprești găurirea.

Foarte mare atenție, multe piese de mobilier au spatele subțire, în acest caz clema de prindere a kiturilor pentru ancorare dulap perete nu se fixează de placa de spate a mobilierului. Ea se fixează de blatul superior sau de plăcile laterale sau oricare alt component al structurii de rezistență a piesei de mobilier. 

Dacă mobilierul este confecționat din plăci aglomerate, instalează holșurubul peste straturile presate, nu în linie cu acestea. Dacă este posibil, în cazul plăcilor aglomerate folosește șurub cu piuliță și șaibe metalice de diametru mai mare decât gaura pentru a nu rupe placa. De asemenea, un șurub cu filet mai gros va avea o prindere mai bună decât un șurub cu filet fin.

Pentru prinderea în perete, trebuie să faci distincție despre felul acestuia și să folosești materialele potrivite. În pereții de zidărie sau cărămidă și de beton se pot folosi holșuruburi cu dibluri de plastic sau conexpanduri. Foarte mare atenție la prinderea în pereții de gips-carton, unde șuruburile de prindere trebuie să fie speciale pentru astfel de pereți.

dulap care se rastoarna peste o fata dar este bine ancorat in perete

 


Modele de kituri de ancorat mobilierul de perete

Există mai multe modele de kituri pentru ancorare dulap perete:

  • Un kit foarte sigur este cel care are o curea de sârmă de oțel, foarte rezistent, care are terminații ce-i permit să se încheie ca un inel. Acest inel de sârmă rezistă cu ușurință la 200 kg. De perete și de mobilier se vor fixa suporți metalici prin care este trecută cureaua de sârmă anti-răsturnare. Dacă este vorba de ancorare dulap perete mai înalt și nu foarte greu se poate instala kitul în partea superioară pe mijloc. În cazul în care piesa de mobilier este mai lată sau/și mai grea este bine să fie instalate ancore în fiecare laterală, pentru mai multă siguranță.
  • O altă variantă a acestui kit este cel în care cureaua de sârmă este mai scurtă și se termină cu un suport de știft la fiecare capăt. Este ușor de montat, dar și de demontat în cazul în care vrem să schimbăm locul mobilierului sau să curățăm în spatele acestuia.

  • O altă variantă fixează cablul din oțel rezistent la un capăt de montare din oțel inoxidabil cu șurub ce permite rotirea cu 180⁰. Și aici dacă fixarea se face cu un singur dispozitiv pe centru, ancorarea de mobilier trebuie făcută de o parte solidă, în cazul nostru de blat. Pentru a nu strica fața mobilei prinderea se va face pe sub blat, ancora intrând printr-o gaură practicată în spatele de placaj al dulapului.

  • Ancorarea mobilei se face practic prin prinderea în perete cu ajutorul unei curele din plastic foarte rezistent. Capetele de plastic se fixează pe perete și pe obiectul care trebuie ancorat față în față, pentru a nu necesita răsucirea curelei, se inserează ancora din plastic prin fiecare capăt și apoi se blochează sistemul. Ancorele din noul material nailon 6t are o rezistență și o rigiditate mai mare, suportă până la 100 kg, au o bună proprietate ignifugă, stabilitate ridicată, proprietate anti-îmbătrânire și fisurare.

  • Un alt model de kit de ancorare pentru piese grele este și suportul metalic în formă de „L”, care pe talpa scurtă are o gaură pentru fixarea în perete, iar pe partea lungă are o gaură „butonieră”, care permite reglarea distanței de perete între 2 și 4 cm. Modelul este indicat mobilierului cu spatele deschis.

Comodele și, în general, piesele de mobilier cu sertare și grele, cum ar fi dulapurile, dressingurile și așa mai departe, sunt instabile dacă nu sunt ancorate corespunzător de perete, ceea ce reprezintă un risc grav de răsturnare și cădere, care poate duce la moartea sau rănirea gravă a copiilor.

Indiferent că ai un singur copil sau o familie mai numeroasă, pe Empria.ro găsești o gamă variată de sisteme de ancorare a mobilierului, iar o mare parte din ele oferă o asigurare suplimentară de protecție mobilă cutremur.

 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!