Cucuie la copii. Ce trebuie sa faci cand bebe se loveste la cap

Cucuie la copii. Ce trebuie sa faci cand bebe se loveste la cap

Loviturile la cap în perioada copilăriei sunt frecvente, oricine va spune acest lucru. Nu există adult care să nu își amintească de cucuiele pe care le-a dobândit în diverse circumstanțe când era copil. Ca părinte însă, lucrurile nu mai sunt privite cu detașare și de fiecare dată când bebe se lovește la cap, apar fiorii pe șira spinării. Este cazul să ne îngrijorăm la orice lovitură la cap a copilului?

De cele mai multe ori, loviturile la cap în urma unei căderi sunt minore și nu necesită îngrijiri medicale. Totuși, deși într-adevăr mult mai rar, anumite cucuie la copii sau bebeluși pot fi legate și de leziuni cerebrale traumatice. Ca părinte, trebuie să fii atent la câteva indicii atunci când bebe se lovește la cap pentru a observa când este cazul să soliciți ajutor medical și când nu.



 

Primul ajutor după ce bebe se lovește la cap

 

Cel mai potrivit lucru după o lovitura la cap la copii este să respiri adânc și să rămâi cât se poate de calm. În primul rând pentru a nu-i transmite starea de stres copilului și în al doilea rând pentru a evalua rațional situația.

Este nevoie să aștepți și să observi orice modificări de comportament sau deficite neurologice în decurs de 48 de ore de la accident. Dacă a fost o accidentare ușoară, gheață, odihnă și îmbrățișările sunt cel mai bun medicament.

Remedii umflături / lovituri la cap copii

Iată câteva măsuri de prim ajutor în caz de cucuie la bebeluși sau lovituri la cap la copii mai mari:

  • Aplică gheață la locul afectat după cum tolerează copilul tău;

  • Curăță și bandajează orice tăieturi sau abraziuni minore pe piele;

  • Verifică modificările dimensiunii pupilelor bebelușului tău;

  • Monitorizeză-ți copilul în timp ce doarme;

  • Sună medicul pediatru al copilului pentru îndrumare, dacă ești îngrijorat.

cucuie bebelusi

Simptome care să te îngrijoreze după ce bebe s-a lovit la cap

 

Există studii și cercetări care au constatat că, în urma căderilor de la distanță mică la copii, doar aproximativ 2 până la 3% dintre căderi duc la o fractură liniară a craniului. Însă, cele mai multe dintre aceste cucuie la cap copii sau bebeluși nu provoacă probleme neurologice. Doar aproximativ 1% dintre fracturile craniului legate de căderi accidentale cauzează leziuni cerebrale moderate până la severe.

Cu toate acestea, este bine să fii conștient și de simptomele unei leziuni cerebrale traumatice, inclusiv comoții cerebrale, care pot apărea de obicei în 24 până la 48 de ore de la accident.

  • Sângerare necontrolată de la o tăietură,

  • Adâncitură sau un punct moale bombat pe craniu,

  • Vânătăi și/sau umflături excesive,

  • Vărsături de mai multe ori după incident,

  • Somnolență neobișnuită și/sau dificultăți de a rămâne coerent,

  • Pierderea cunoștinței sau nu răspunde la voce/atingere

  • Sânge sau lichid care curge din nas sau urechi,

  • Criză,

  • Probleme resimțite în zona gâtului/coloana vertebrală,

  • Probleme de respirație.

 

Cum și de ce se lovesc la cap copiii?

Loviturile accidentale la cap sunt una dintre cele mai frecvente leziuni la bebeluși și copii mici. O lovitură la cap copii, urmată de apariția unui cucui, este cauzată în mare măsură de nivelul staturii și dezvoltării fizice a bebelușului. Acestea nu sunt cauza unei educații greșite, așa cum, de multe ori, părinții sunt tentați să se culpabilizeze.

La vârstă mică, un copil aflat încă în dezvoltare, fie încă nu-și ține bine echilibrul, fie este curios să testeze situații care nu-i sunt cunoscute. Forța fizică și abilitățile bebelușilor sunt în continuă transformare, ceea ce le afectează stabilitatea și coordonarea. În plus, mersul lor adorabil, dar clătinat, i-ar putea pune în pericol atunci când întâlnesc o suprafață nouă, neuniformă sau aleargă către un obiect care le-a atras atenția. 

În plus, bebelușii au tendința de a se angaja în acte îndrăznețe, care îi fac să se cațere, să sară sau să se arunce din pură curiozitate, ceea ce poate fi formula perfectă pentru o plonjare urâtă și o lovitură la cap. 

De fapt, obișnuitul cucui la cap la copii sau la bebeluși poate apărea în cam aceleași situații: alunecând în cadă, căzând pe spate, căderea de pe pat sau de pe o masă de înfăşat, căderea după urcarea pe mobilă sau sus pe blaturi, căzând în sau din pătuț, împiedicându-se peste covoare sau obiecte de pe podea, căzând pe trepte sau pe scări, cădere în timpul utilizării unui premergător pentru sugari), căzând din leagănele locului de joacă.

 

 

Pe de altă parte, înălțimea de la care poate cădea un bebeluș este corelată cu severitatea rănirii, așa că, în cazul în care copilul tău a căzut de la o distanță mai mare (cum ar fi de pe un pătuț sau blat), acesta are un risc mai mare de rănire gravă.

cucuie bebelusi

Ce tipuri de leziuni poate provoca un cucui?

Termenul lovitură la cap copii cuprinde întreaga gamă de leziuni: de la cucuie, mici noduli pe frunte până la hematom la cap la bebelusi sau, în cel mai rău caz, o leziune cerebrală traumatică. Cele mai multe leziuni legate de căderea în rândul bebelușilor se încadrează în categoria „ușoare”.

  • Leziuni ușoare ale capului

Leziunile ușoare sunt considerate închise, ceea ce înseamnă că nu implică nicio fractură de craniu sau alte leziuni cerebrale. În aceste cazuri, pot apărea umflături mai mari sau mai mici, cucuie la cap sau vânătăi pe piele fără alte simptome. 

În cazul în care căderea bebelușului este însoțită de o tăietură, poate exista sângerare semnificativă care necesită asistență medicală pentru a curăța și a sutura rana, chiar dacă nu există leziuni ale creierului sau craniului.

Oricum, după o lovitură la cap, bebelușii pot avea dureri de cap și disconfort, iar la această vârstă, le este greu să comunice ce simt. Nu poți să îți dai seama decât după starea de agitație crescută sau dificultăți de somn.

  • Leziuni la cap moderate până la severe

Leziunile cerebrale moderate până la severe reprezintă minoritatea celor legate de căderile copiilor. Ele pot implica: fracturi de craniu, contuzii, comoții (atunci când creierul este zguduit), sângerare în creier sau în jurul straturilor din jurul creierului.

Comoțiile cerebrale sunt cele mai frecvente și cele mai puțin grave tipuri de leziune cerebrală traumatică. O comoție cerebrală poate afecta mai multe regiuni ale creierului, provocând probleme în funcționarea creierului. Semnele unei comoții la copii pot include: dureri de cap, pierderea conștienței, modificări ale vigilenței, greață și vărsături.

Deși sunt foarte rare, leziunile mai severe pot implica o fractură a craniului, care poate pune presiune asupra creierului și, de asemenea, poate provoca umflături, vânătăi sau sângerări în jurul sau în interiorul creierului. 

Acestea sunt cele mai grave circumstanțe care necesită asistență medicală de urgență. Este esențial ca tratamentul medical să fie administrat cât mai curând posibil pentru a reduce potențialul de afectare pe termen lung a creierului și pierderea funcției fizice și cognitive.

lovitura la cap copii

Sfaturi pentru a preveni lovituri și cucuie la cap, la copii sau la bebeluși

 

Bineînțeles că prevenția este cea mai bună armă împotriva căzăturilor, însă acest lucru nu înseamnă limitarea de mișcare a copilului, ci mai degrabă crearea unui mediu sigur pentru copil. Astfel, pentru a preveni frecventele cucuie la bebeluși sau orice alte tipuri de lovituri, iată câteva măsuri de protecție foarte utile:

  • Folosește protecții de mobilă copii, mai ales la cele care au colțuri ascuțite;

  • Instalează la pătuțul bebelușului sau patul în care doarme copilul apărători laterale și protecții de pat copii;

  • Instalează portițe de siguranță pentru copii în partea de sus și de jos a scărilor;

  • Urmărește zonele umede de pe podele dure (în special în jurul piscinei și a suprafețelor băii);

  • Instalalează covorașe sau autocolante antiderapante în cadă și covoare pe podeaua băii;

  • Fixează ferm mobila de pereți;

  • Ține copiii departe de lucrurile periculoase de urcat;

  • Nu lăsă copilul să urce pe blaturi;

  • Evită folosirea premergătoarelor pentru copii cu roți;

  • Elimină pericolele de împiedicare;

  • Fii atent la locurile de joacă care nu au suprafețe mai moi;

  • Ține-l departe de pericole cu o cască protecție bebeluși.

E normal să îți faci griji atunci când copilul tău cade, se poate întâmpla, dar aceste cucuie la bebeluși fac parte din procesul de creștere, iar majoritatea loviturilor minore la cap nu provoacă leziuni grave ale creierului și nu necesită asistență medicală de urgență. 

Pentru că suntem permanent preocupați de starea de bine a copiilor, te așteptăm pe Empria.ro să vezi protecții de mobilă copii și apărători laterale pentru pat care vor ține copilul în siguranță în fiecare moment al dezvoltării sale!

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!