Copil mofturos la mancare? Ce pot face parintii

Copil mofturos la mancare? Ce pot face parintii

Problema copiilor mofturoși este universală, iar motivele pentru care un copil refuză mâncarea pot fi multiple. Sunt copii care adoră un aliment, iar alții nu vor să se atingă de el, după cum același copil se poate comporta diferit în vizită sau în locuri publice.

Foarte mulți părinți spun că au un copil mofturos la mâncare, iar această perioadă apare mai ales în jurul vârstei de 2-5 ani. Dificultățile pot apărea chiar în momentul diversificării alimentației când bebelușul refuză anumite alimente. Vor exista momente în care copiii mici vor mânca foarte puțin într-o zi și vor compensa în următoarea, sau când mănâncă un aliment în primii 2 ani de viață, iar ulterior să-l refuze. 

 
 

Ce poate face un părinte cu un copil mofturos la mâncare?

 

Dacă te numeri printre părinții care au probleme cu un copil mofturos la mâncare, este bine de cele mai multe ori să îl lași în pace, să nu-l forţezi şi să nu îl pedepseşti, dar nici să îl recompensezi pentru că a mâncat. 

Mai mult, dacă acesta crește normal și pediatrul nu este îngrijorat de greutatea lui, atunci nu-l stresa. Încearcă aceste strategii testate și adevărate care funcționează mai ales atunci când sunt combinate cu răbdare, perseverență, înțelegere și dragoste. 

Mai există câteva strategii la care poți apela precum:
 

  • Servește mâncarea cât mai simplă 

Dacă un copil este mofturos la mâncare, nu-l va ajuta să-l stresezi periodic cu introducerea unor noi alimente, prezentate în diferite forme. Vezi ce îi place să mănânce și încearcă să pleci de la acel aliment, crescând cantitatea și ulterior asociindu-l treptat cu alte alimente. 

  • Lasă copiii să testeze mâncarea

O mare parte din ceea ce considerăm mâncare pretențioasă este de fapt un comportament normal de dezvoltare – faze în care copiii își afirmă independența controlând ceea ce mănâncă și fiind în mod natural atenți la alimentele noi. Poți aduce un copil mofturos la mâncare din zona de conflict în zona de distracție. 

Îl poți lăsa să pipăie alimentele, să le simtă textura în propriile degețele, să o miroasă și să se familiarizeze cu aspectul și senzația ei. Chiar dacă pare un joc, prin acest mod copilul se familiarizează cu anumite alimente. de asemenea, puteți folosi farfurii sau tacâmuri cu personaje din desene animate. Un copil mofturos la mâncare cu un șorț drăguț de bucătar va fi curios să testeze liber diferite alimente.

În această explorare ar fi de ajutor tacâmuri colorate și un scaun de masă 6 în 1 pentru bebeluși și copii de la Empria. Este un scaun multifuncțional, reglabil care poate fi folosit pentru masă, gustări și joacă.

scaun de masa pentru copii transformabil

 

Intră pe Empria.ro la categoria Diversificare și vei găsi o mulțime de produse extrem de utile în alimentația unui copil mofturos.

 
  • Folosește regula cu o îmbucătură

Aplică în timpul mesei, mai ales când e vorba de un aliment nou, regula pentru o îmbucătură. Nu trebuie să îi oferi unui copil mofturos la mâncare porții mari, ci să îl tentezi cu 1-2 linguri, care pot fi urmate în caz de succes de un aliment preferat. De exemplu mazăre, broccoli, urmate de o prăjiturică. La mesele următoare, crește porția de alimente noi și elimină treptat asocierea cu alimentele tentație.

  • Respectă regula de rotație

Pentru a-ți ajuta copilul să se obișnuiască să mănânce ceva diferit în fiecare zi, nu pregăti pentru masa copilului aceeași mâncare două zile la rând. Pentru a-l obișnui pe mofturos să îi placă toate alimentele, pune-i întotdeauna în farfurie un element cunoscut și acceptat și unul nou pe care îl încearcă prima oară.

  • Fii deschis cu privire la ingrediente

Gândește-te la textura si aroma alimentelor care îi plac copilului tău, mai ales dacă este un copil mofturos la mâncare. Îi plac multe alimente crocante? Folosește asta în avantajul tău. De asemenea, ia în considerare dacă îi plac aromele blânde sau intense. Dă-i amănunte cu privire la ingredientele din mâncarea lui pentru ca să capete încredere în tine. 

Se pare că dacă în primii doi ani un copil experimentează cât mai multe arome și alimente diferite, va avea mai puțin șansa de a deveni un copil mofturos la mâncare.
 

  • Redu gustările și băuturile dulci
Foarte mulți copii de tipul copil mofturos la mâncare, mănâncă gustări sau beau sucuri dulci, ceea ce le scad senzația de foame. De aceea, părinții ar trebui să monitorizeze ceea ce copilul lor a mâncat și băut în timpul unei zile și să reducă mâncatul la trei mese și una până la trei gustări la ore relativ consistente. Copii vor fi mai receptivi să încerce ceva nou, dacă le este cu adevărat foame.
 
  • Fii un exemplu de urmat


Părinții au foarte multă influență asupra copiilor, chiar dacă nu își dau seama. Mai mult, aceștia încearcă să-i imite pe cei din jurul lor și mai ales pe părinți. De aceea, o soluție pentru un copil mofturos la mâncare ar fi ca toata familia să ia masa împreună, cât mai des cu putință, iar în timpul mesei să-i arăți ce mult îți place ție acea mâncare. 

Dacă nimeni nu va face mofturi la mâncare, va fi de așteptat ca cel mic să se comporte la fel. Explicați-i copilului de ce este bine să mănânce anumite alimente sănătoase și arată-i că și ție îți plac doar astfel de alimente. Nu-l certa dacă refuză anumite alimente și încearcă să menții o atmosferă plăcută și relaxată. Într-un astfel de mediu copilul va fi până la urmă curios să guste ceva de care toată lumea este atât de încântată.

 
  • Invită un prieten la masă

De cele mai multe ori, în cazul copiilor, părinții încearcă să-i influențeze și reușesc de multe ori, dar nimeni nu poate face o diferență mai mare în fața unui copil mofturos la mâncare, decât un prieten. Invită la masă un coleg de clasă, de grădiniță, și dacă acesta va mânca cu poftă broccoli, sigur copilul tău, nu va deveni imediat un fan broccoli, dar va vrea să guste din el.

  • Aranjează frumos mâncarea

Pentru copii și mai ales pentru un copil mofturos la mâncare modul de aranjare și servire al mâncării este important. În afară de aranjare creativă, eventual pe culori, ar ajuta și dacă vesela și tacâmurile ar avea un design deosebit. Și poate ar fi de ajutor și dacă jucăria preferată ar fi și ea invitată.

 tacamuri dragute din silicon in forma de dinozaur pentru diversificarea bebelusului

 

  • Oferă-i din nou același aliment peste ceva timp
Chiar dacă un copil a refuzat un aliment, nu înseamnă că nu îl va mai mânca vreodată. Nu-l forța, depășește evenimentul fără comentarii și revino peste un timp cu aceeași mâncare sau gătește același aliment altfel. Se poate întâmpla să fie momentul când micuțul e pregătit pentru acel aliment. Povestea pentru un copil mofturos la mâncare se va repeta cu mai multe alimente și trebuie răbdare și diplomație.
  • Încet și constant

Pentru a face un copil mofturos la mâncare să se obișnuiască cu alimente noi, poți folosi un aliment pe care copilul îl preferă și să încerci ceva similar. De exemplu, dacă copilul este obsedat de nuggets de pui, să încerci același tip cu mai puțină coacere, fâșii de pui sau bucăți de piept la grătar și apoi pui cu orez sau piure. Dacă este fan pizza, poți trece de pizza la paste cu sos de roșii și brânză, la brânză la grătar cu supă de roșii, la o quesadilla cu brânză cu salsa. De asemenea, poți selecta alimentele în funcție de culoare sau formă sau textură, cartofi prăjiți crocanți la cartofi dulci, bastonașe de pui la bastonașe de pește.

Concluzia este că a învăța un copil mofturos la mâncare să iubească alimentele noi este o invitație la o călătorie prin lumea gustului și aromelor, în care aceștia trebuie conduși de părinți cu dragoste, diplomație și răbdare. 


Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!