Colici la bebelusi: Cand apar, De ce si Cum se pot preveni si trata

Colici la bebelusi: Cand apar, De ce si Cum se pot preveni si trata

Toți bebelușii plâng. Este modul prin care un nou născut transmite că îi e foame, că e obosit sau că are scutecul ud. Așadar, dacă ești proaspăt părinte, nu trebuie să fii surprins dacă nou-născutul tău plânge mult. În primele 3 luni de viață, bebelușii pot plânge în jur de 2 ore pe zi sau chiar mai mult. Cum poți să-ți dai seama când plânsul este normal sau dacă pot fi de la colici? Aceasta este marea întrebare care macină orice proaspăt părinte.

 

Pe lângă această întrebare, apar o serie de alte nelămuriri legate de colici la bebeluși pe care orice proaspăt părinte e bine să le cunoască pentru a avea o acomodare cât mai lină.

 


Ce sunt colicii?

 

Se poate vorbi despre existența acestora atunci când un copil sănătos plânge sau se agită frecvent fără un motiv clar. Conform medicilor pediatri, plânsul mai mult de 3 ore pe zi, aproape zilnic, timp de mai mult de 3 săptămâni, este un indiciu că bebelușul suferă de aceasta afecțiune comună nou născuțilori.

 

Cu toate astea, crampele abdominale ale bebelușului nu reprezintă o boală, ci mai degrabă un proces în care sistemul digestiv se acomodează cu noul regim alimentar. Colicile se manifestă ca niște crampe la nivelul stomacului.

 

Când apar colici la bebeluși?

 

În general, un nou-născut poate suferi de colici în primele 6 săptămâni de viață. De obicei, dispar de la sine la vârsta de 3 - 4 luni. Perioadele de plâns incontrolabil se declanșează, de obicei, în cea de-a doua parte a zilei și spre seară. Conform statisticilor, până la 1 din 4 nou-născuți poate suferi de astfel de crampe.

 

Colicile încep adesea brusc, cu plâns puternic și în mare parte fără oprire. Acest plâns constant, extrem poate fi foarte stresant și dificil de gestionat de către părinți, care nu știu cum să-și consoleze bebelușul.

bebelus care plange in bratele mamei din cauza colicilor

 

Cum se manifestă un bebeluș cu colici?

 

Un bebeluș care suferă din cauza acestui tip de crampe abdominale cel mai probabil se manifestă astfel: 

 
  • Plânge din senin, aparent fără motiv (este hrănit, are scutecul uscat și se află în brațele mamei);
  • Începe să plângă seara sau la aceeași oră în fiecare zi;
  • Plânge 3 sau mai multe ore în fiecare zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, timp de cel puțin 3 săptămâni;
  • Scoate sunete mai intense decât în ​​mod normal - mai mult ca un țipăt ascuțit decât un strigăt;
  • Nu se liniștește, nici atunci când este hrănit sau legănat.
 

De asemenea, îți poți da seama că un bebeluș suferă dacă: 

 
  • Își strânge pumnii;
  • Își îndoaie brațele și picioarele spre burtă;
  • Are burtica umflată;
  • Se înroșește când începe să plângă;
  • Elimină des gaze;
  • Se observă cum își încordează mușchii stomacului.
 

Pentru a-ți ajuta medicul să diagnosticheze corect când apar colicii la bebeluși este bine să observi:

 
  • Când plânge bebe și pentru cât timp?
  • Cum sună plânsul lui? Este ascuțit sau mai tare decât de obicei?
  • Nu vrea să sugă în acele momente?
  • Ce funcționează pentru a-l calma?
  • Cât de des și ce mănâncă bebe?
  • Când face bebe caca și cum arată scaunele?
 

Medicul pediatru va face astfel o analiză pentru a verifica dacă nou-născutul este agitat din alte motive, cum ar fi:

 
  • Suferă de alergii alimentare sau sensibilități la ceva din dieta ta, dacă alăptezi;
  • Disconfort, cum ar fi dacă este prea cald sau prea rece în casă;
  • Îi este foame mai des decât este hrănit;
  • Suferă de o boală;
  • Are reflux gastroesofagian.
 

Dacă bebelușul tău nu se îngrașă sau dimpotrivă pierde în greutate, este posibil să aibă o altă problemă de sănătate, așadar este indicat să discuți cu medicul pediatru.

bebelus care plange strans in brate de mama lui

 

Care sunt cauzele colicilor la bebeluși?

 

Specialiștii nu știu foarte clar care sunt cauzele colicilor la bebeluși. Există câteva teorii despre motivul pentru care se întâmplă. Aceștia pot apărea atunci când:

 
  • Bebelușul se adaptează mai greu la viața extrauterină. După naștere, nou-născuții trebuie să se obișnuiască cu lumini, zgomote puternice și o alimentație nouă. Unii sugari pot face față bine acestor lucruri, alți bebeluși nu se adaptează la fel de ușor. Plânsul poate fi o modalitate prin care un copil își arătă disconfortul în timp ce se obișnuiește cu mediul nou.

  • Sistem digestiv incomplet dezvoltat. În special în cazul copiilor născuți prematur, din cauza dezvoltării incomplete a sistemului digestiv nu se produce cantitatea necesară de fermenți (probiotice) care ajută în procesul de digestie. De asemenea, un tranzit intestinal lent poate fi cauza, deoarece sistemul gastrointestinal abia învață să proceseze alimentele și există posibilitatea să nu funcționeze corespunzător.

  • Sunt incapabili să se calmeze. Unii bebeluși par foarte sensibili la stimulare. Ei nu se pot calma singuri. Sistemul lor nervos este încă în curs de dezvoltare (este imatur). Pe măsură ce bebelușii cresc, ei învață să-și controleze sistemul nervos. 

  • Alergie sau intoleranță la lapte. Bebelușul care se naște cu alergie la lapte sau o intoleranță la proteinele din laptele de vacă poate suferi de dureri de burtă. Dar, adesea acestea provoacă și scaun moale (diaree). Dar, nu există nicio dovadă clară în acest sens, deoarece există și nou-născuți alăptați care suferă de astfel de crampei sau că trecerea la o formulă de lapte praf fără lactoză are vreun efect asupra acestora.

 

Când dispar colicii și ce metode de prevenire sau alinare a disconfortului există?

 

Un lucru e clar, disconfortul acesta la nivel abdominal resimtit de bebeluș va dispărea. Acest lucru se întâmplă în unele cazuri până la vârsta de 3 luni și, în majoritatea cazurilor, până la vârsta de 6 luni.

 

Există totuși anumite metode de prevenire și de alinare a disconfortului pe care un proaspăt părinte e bine să le cunoască:

 
  • Masajul abdomenului. S-a observat că în general că disconfortul creat de acest tip de crampe apare mai ales seara, de aceea după o baie călduță, masajul abdomenului este de mare ajutor. Masează blând burtica bebelușului, în sensul acelor de ceasornic, fără să desprinzi mâna de pe burtică. 

bebelus masat pe burtica pentru a scapa de colici

  • Comprese cu apă caldă. Compresele sau o pernă specială pentru apă caldă poate fi de mare ajutor în tratarea acestora. Așază bebelușul pe burtă pe perna caldă, dar supraveghează-l cu atenție. Poate fi folosită si o centură anticolici cu sâmburi de cireșe, un remediu la modă.

  • Muzică sau zgomot de fundal. Nu puțini sunt părinții care au observat că sunetele ”albe”  precum cele create de aspirator sau foen liniștesc nou-născutul. De asemenea, există electronice pentru camera nou-născutului care emit sunete similare cu cele din pântecul mamei care au un efect de liniștire.

  • Mișcarea. Mersul în cărucior, cu mașina sau legănatul au un efect de liniștire, ceea ce calmează bebelușul. 

  • Alege biberoane anti-colici. Nou-născutul alimentat cu lapte praf poate acumula mult aer în timpul suptului ceea ce poate duce la gaze intestinale. Există biberoane special create, care reduc formarea bulelor, ceea ce poate ajuta la prevenirea acestora.

  • Ajută-l să eructeze după fiecare masă. Unul dintre primele sfaturi pe care o proaspătă mamă îl primește după naștere este modul corect de hrănire al copilului. După fiecare masă, indiferent de modul în care este hrănit, bebelușul se așază pe umăr sau pe genunchi și se bate ușor pe spate pentru a-l încuraja să râgăie.

 

Anumite medicamente sau remedii naturiste împotriva acestei afecțiuni pot fi administrate copilului doar la recomandarea medicului pediatru. 

 

Primii pași în meseria de părinte sunt dificili, însă cu ajutorul potrivit vei face față. Empria este alături de proaspeții părinți cu produse de îngrijire și siguranță pentru a reduce nivelul de stres și grijile cât mai mult posibil.


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!