Semnele travaliului: Cum stii ca se apropie momentul nasterii

Semnele travaliului: Cum stii ca se apropie momentul nasterii

Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, când o nouă viață se pregătește să vină pe lume, orice mămică se gândește la semnele travaliului. Nelămuririle sunt și mai mari pentru femeile care se află la prima sarcină și nu știu exact cum va reacționa corpul lor pe măsură ce se apropie momentul nașterii. 

Cu cât o mămică este mai informată despre semnele care anunță travaliul, cu atât va fi mai calmă și mai pregătită pentru ceea ce urmează. Deși simptomele diferă de la o femeie la alta, ca intensitate și durată, totuși îți poți face o idee despre ceea ce vei simți când micuțul tău îți va da de veste că vrea să te cunoască.
 

Ce este travaliul? 

Acesta reprezintă o etapă cuprinsă între apariția contracțiilor și nașterea fătului. Durata acestuia, la nașterea naturală, poate ajunge până la 12 – 24 de ore pentru femeile care se află la prima sarcină și la 6-8 ore dacă sunt la a doua sarcină.

În majoritatea cazurilor, acesta debutează cu contracțiile uterine care se intensifică pe măsură ce se apropie momentul nașterii. Acestea duc spre dilatarea colului și spre expulzarea bebelușului. 

 

Care sunt semnele unui travaliu? 

 

Acesta nu se manifestă după anumite reguli, ci diferă de la o femeie la alta și chiar de la o naștere la alta. Sunt multe simptome pe care mămicile le resimt diferit, însă organismul le transmite clar când se apropie momentul cel mare. 

Așadar, iată mai jos care sunt semnele care anunță apropierea venirii pe lume a micuțului tău: 

  • Coborârea fătului. Bebelușul se pregătește să iasă cu câteva săptămâni înainte de naștere, în special la prima experiență. În cazul sarcinilor ulterioare, capul fătului poate să coboare în pelvis chiar și cu câteva ore înainte de naștere. 
  • Contracții uterine mai intense. Dacă la început aceste senzații sunt rare și neregulate, după aceea devin din ce în ce mai dese. Cu cât o femeie se apropie de naștere, cu atât contracțiile devin mai puternice și apar la intervale mai scurte. În timpul contracțiilor, uterul se întărește și devine dureros. 
  • Dilatarea colului uterin. Pe măsură ce se apropie evenimentul, colul începe să se dilate și să se subțieze. Medicul măsoară în aceeastă perioadă dilatarea și gradul de ștergere a colului uterin. 

femeie insarcintata pe care o doare spatele

  • Presiunea pelvină. Odată cu coborârea fătului în pelvis, apare și o senzație de presiune în această zonă, în special asupra vezicii urinare și a intestinelor. De aici și nevoia de a merge mai des la toaletă.
  • Secreție vaginală. Colul uterin a stat închis pe perioada celor nouă luni pentru a-l proteja pe micuț. Însă, pe măsură ce se apropie momentul venirii pe lume a copilului tău, cervixul se subțiază și mămicile încep să aibă secreții vaginale mai abundente. 
  • Pierderea dopului gelatinos. Este vorba despre dopul care acoperă cervixul și care are rolul de a împiedica eliminarea lichidului amniotic. Acesta se prezintă ca un mucus ori un jeleu și are o consistență lipicioasă. Din momentul eliminării acestuia, acesta poate începe în câteva ore ori zile. 
  • Ruperea apei. Ruperea membranelor se află printre ultimele semne ale veniririi pe lume a micuțului tau. Fenomenul apare ca urmare a presiunii exercitate de capul fătului asupra membranelor, însă și primele contracții pot grăbi momentul. La unele femei cantitatea de lichid amniotic este abundentă, în timp ce altele se pot confrunta doar cu o mică scurgere.
  • Diareea. Corpul începe să se pregătească pentru naștere, așa că se relaxează toți mușchii, inclusiv cei ai rectului. Explicația medicilor este că organismul începe să secrete prostglandine, niște hormoni care au rolul de a pregăti colul uterin. Pe de o parte, aceste substanțe au rolul de a stimula contracțiile uterului, însă determină și mișcarea intestinelor.
     

Semnele unui travaliu fals

Apropierea nașterii coincide și cu apariția contracțiilor Braxton-Hicks, care sunt atribuite unui travaliu fals. Multe femei se duc pregătite la spital fiindcă le asociază cu contracțiile care apar în timpul celui adevărat, însă medicul le spune că a fost doar o alarmă falsă.

Pentru a nu confunda cele două tipuri de contracții uterine, este indicat să fii atentă la semnele travaliului adevărat deoarece sunt diferite de cele care simuleaza unul. Există câteva diferențe care te ajută să faci deosebirea și să stai astfel liniștită.

Semnele unui travaliu fals sunt: 

  • contracții uterine neregulate (notează ora exactă pentru o analiză concretă);
  • contracțiile nu cresc în intensitate pe măsură ce trece timpul;
  • durerea se calmează la schimbarea poziției ori în timpul mersului.

femeie insarcinata care scrie intr-un caiet si ursulet de plus

Semnele travaliului pe care trebuie să le iei foarte în serios pentru că te pregătesc de naștere sunt:

  • contracțiile sunt regulate și apar la un interval de 10-15 minute la început, după care timpul dintre ele se scurtează;
  • durerea devine mai puternică;
  • contracțiile continuă chiar dacă se schimbă poziția;
 

Semnele travaliului - Când este momentul să mergi la spital?

Travaliul adevărat are trei etape: latentă (precoce), activă și avansată. Prima etapă durează cel mai mult și este cea mai puțin intensă. Se poate prelungi chiar pe parcursul a câteva săptămâni, așa că nu trebuie să te grăbești neapărat să mergi la spital, ci te mai poți bucura de confortul casei până când corpul tău este pregătit complet. 

Evoluția contracțiilor este principalul indiciu care îți arată că micuțul tău se pregătește să vină în brațele tale. Așadar, dacă aceste senzații apar la fiecare cinci minute ori chiar mai des, devenind tot mai intense, este un semn clar că nu trebuie să mai amâni mersul la spital. 

Ruperea apei ori sângerările vaginale sunt alte semne care îți indică faptul că trebuie să mergi de urgență la spital. Și durerile constante care nu dispar între contracții ar trebui să îți dea de gândit că trebuie să apelezi la ajutorul specialiștilor pentru un control amănunțit. 

De asemenea, trebuie să fii atentă și la mișcările fătului. În ultimele săptămâni petrecute în burtică, micuțul începe să se miște tot mai des, astfel că scăderea mișcărilor fetale poate fi un semn de îngrijorare. 

Îți recomandăm să îți pregătești din timp bagajul pentru spital fiindcă aceste semne care anunta ca se apropie momentul nașterii te pot lua prin surprindere. Monitorizează-ți corpul încă de la primele simptome și păstrează legătura cu medicul tău pentru orice nelămurire. Nu lăsa anxietatea să pună stăpânire pe tine, ci bucură-te că în curând îl vei cunoaște pe prichindelul tău. 


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!