Tuturor ne place să ne bucurăm de soare pe timpul verii, cu atât mai mult cu cât lumina soarelui este importantă pentru toată lumea pentru producerea vitaminei D. Nu este nimic mai frumos decât să petreci o zi superbă și însorită afară cu copilul tău, mai ales dacă vorbim de o vacanță la malul mării.
În afară de copiii sub 6 luni, care au nevoie să li se ofere și alte surse de vitamina D, în rest, expunerea la soare pe termen scurt este indicată pentru majoritatea persoanelor. Dar prea multă expunere la lumina directă a soarelui poate avea consecințe grave - în special, arsuri solare la copii, o afecțiune care poate apărea în doar 20 de minute. Din păcate, multe persoane nu observă imediat roșeața și disconfortul provocat, efectele insolației și arsurilor solare apărând după câteva ore.
Cum apar arsurile solare la copii?
Soarele emite o serie de forme diferite de lumină care ajung pe pământ: lumină vizibilă, radiații infraroșii și raze ultraviolete (UV). Reacția inflamatorie a pielii la razele UV este ceea ce numim arsuri solare. În timp ce razele UV reprezintă doar o mică parte din energia solară pe care o primim, ele au un impact major asupra pielii copiilor.
Pielea funcționează pentru organismul uman ca o barieră termică de fotoprotecție și este un scut pentru infecții. Pielea copiilor este mai subțire și mai sensibilă față de cea a adulților, fiind diferită la nivel de structură și compoziție.
În primul rând, pielea bebelușilor și a copiilor mici are un nivel mai scăzut de melatonină, iar pierderea transepidermică de apă este mai mare și scade odată vârsta. Din acest motiv capacitatea organismului acestora de a acționa ca o barieră împotriva razelor UV este mult mai mică.
În timp ce toată lumea este susceptibilă la arsuri solare, copiii sunt deosebit de vulnerabili la riscurile razelor UV. Pielea copiilor poate fi afectată de radiațiile ultraviolete chiar și atunci când nu apare arsura propriu-zisă. Aceste arsuri solare la copii, mai ales atunci când apar la o vârstă fragedă, pot avea consecințe asupra sănătății mai târziu în viață.
Efectele includ pierderea elasticități pielii, întărirea acesteia, apariția pistruilor, ridurilor și mai ales un risc crescut de boli precum melanomul și alte forme de cancer de piele. De aceea, prevenirea arsurilor solare este atât de importantă pentru copilul tău.
Simptomele arsurilor solare la copii
Într-o lume perfectă, niciun copil nu ar trebui să se ardă vreodată la soare. Dar se întâmplă accidente și, uneori, copiii au parte de prea mult soare. Cazurile de arsuri solare la copii sunt destul de evidente, simptomele incluzând:
- Roșeață și umflare a pielii - pielea poate fi fierbinte la atingere, semn că deteriorarea este încă în curs de apariție.
- Durere și disconfort - variază în intensitate în funcție de gravitatea arsurii.
- Umflături și bășicuțe cu lichid – pot fi dureroase la atingere.
- Piele uscată și cojită / decojită până la o săptămână mai târziu - la fel ca în cazul pielii adulte, pielea afectată încearcă în mod natural vindecarea prin înlăturarea celulelor care au fost deteriorate de arsurile solare.
Deși aceste arsuri solare la copii sunt frecvente și, de obicei, nu sunt grave, arsurile solare severe pot necesita o excursie la cabinetul medicului, mai ales dacă copilul prezintă simptome febră, frisoane, greață și/sau vărsături, dureri de cap, stări de confuzie, leșin. În funcție de gravitatea arsurii și de simptome, medicul va recomanda cel mai potrivit tratament pentru copil.
Cum se tratează arsurile solare la copii
Dacă copilul tău suferă de arsuri solare puțin severe, poți urma aceste sfaturi pentru arsuri solare la copii care te pot ajuta să îți faci copilul să se simtă mai bine:
- Fă-i copilului o baie rece sau aplică-i comprese reci pe zona arsă de soare. Baia nu numai că va face arsurile solare ale bebelușului să se calmeze, dar îi va permite, de asemenea, să-și ia mintea de la disconfort pentru o vreme.
- Administrează-i copilului paracetamol sau ibuprofen pentru disconfort și febră. Asigură-te că urmezi instrucțiunile de pe flacon. Dacă nu ești sigură în ce doze să îi administrezi medicamentele, e mai bine să ceri sfatul medicului pediatru. Nu folosi niciodată aspirină la copii.
- Aplică-i pentru calmare o cremă hidratantă locală, un gel de aloe vera, o cremă cu hidrocortizon sau un analgezic local pe pielea arsă de soare.
- Dacă sunt prezente vezicule, nu le rupe, deoarece poate apărea o infecție. Apariția acestora poate însemna că este vorba de o arsură solară de gradul doi, care este ceva mai gravă decât simpla înroșire.
- Ține copilul departe de soare până când arsura este vindecată. S-ar putea să nu arate ca o arsură gravă, dar orice raze UV suplimentare pot transforma rapid o arsură ușoară într-una severă.
- În caz de arsuri solare la copii hidratarea nu mai este la fel de bine menținută în organism, așa că încurajează copilul să bea multe lichide. Mai mult, dă-i lichide suplimentar timp de câteva zile pentru a preveni deshidratarea.
Cum se pot preveni arsurile solare la copii?
Întotdeauna a preveni este mai bine decât a trata. Ca atare, cel mai bun mod de a trata aceste arsuri solare la copii este să le oprești să se întâmple. Există câțiva pași simpli pentru a preveni arderea pielii copilului de către soare, cu atât mai mult cu cât este sezonul vacanțelor.
- Evită lumina directă a soarelui
Primul și cel mai important pas în prevenirea de arsuri solare la copii este evitarea expunerii prea mult timp în lumina directă a soarelui. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să îți fie frică de lumina soarelui și să eviți complet să îl scoți pe micuț afară în zilele însorite. Doar asigură-te că limitezi timpul pe care copilul îl petrece în lumina directă a soarelui.
Evită expunerea la soare mai ales între orele 10:00 și 16:00 când razele UV ale soarelui sunt cele mai puternice. Găsește locuri umbroase pentru a te bucura de aer liber sau adu umbra cu tine sub formă de umbrelă sau cort de plajă. Chiar și într-o plimbare cu mașina, trebuie să ai grijă suplimentară, deoarece razele UVA pot pătrunde în ferestre, expunând copilul la lumina directă a soarelui. Pentru astfel de situații se poate folosi cu succes un parasolar.
- Acoperă pielea copilului
Al doilea cel mai bun mod de a preveni aceste arsuri solare la copii este pur și simplu să-i acoperi pielea. Îmbrăcămintea este un scut excelent, deoarece blochează aproape toate razele UV ale soarelui. Poți menține în continuare copilul confortabil în căldură îmbrăcându-l în haine largi, respirabile, de culoare deschisă. Împreună cu alegerea îmbrăcămintei, este bine ca hainele bebelușului să rămână uscate, deoarece îmbrăcămintea uscată protejează mai bine decât îmbrăcămintea umedă.
Alte accesorii recomandate sunt pentru protecția de arsuri solare la copii sunt ochelarii de soare și pălăriile cu protecție solară. Alege o pălărie care umbrește fața, spatele gâtului, ochii și urechile copilului și este de o dimensiune potrivită pentru capul acestuia.
Pălăriile cu boruri largi sunt cele mai bune. Ochelarii de soare sunt etichetați cu clasificări ale categoriilor de protecție, care indică cât de bine protejează ochii de radițiile UV. Alege ochelari de soare etichetați că oferă suficientă protecție UV, flexibili și care nu se pot sparge.
- Aplică protecție solară
Al treilea pas pentru prevenirea de arsuri solare la copii este utilizarea unei creme de protecție solară pentru copii. De reținut că protecția solară este recomandată numai copiilor cu vârsta de șase luni și peste. Pentru copiii mai mici, cel mai bine este să-i ții departe de lumina directă a soarelui. Dacă nu poți evita soarele, asigură-te că este bine acoperit cu mâneci lungi și o pălărie.
Pentru copiii de peste șase luni, este sigur să aplici un strat sănătos de protecție solară cu FPS 30 sau mai mare pe toată pielea expusă. Nu o vei aplica doar o singură dată, va trebui să reaplici protecția solară de mai multe ori pe parcursul zilei, în general o dată la o oră și jumătate până la două ore și după ce copilul intră în apă. Vorbind despre apă, cel mai bine este să alegi o formulă rezistentă la apă.
Este important ce produse de protecție solară sunt sigure și pentru copiii mici. Multe produse de protecție solară pot dăuna copilului, deoarece conțin substanțe chimice care se pot infiltra în sânge. Pentru a evita complet acest pericol, este bine să folosești o protecție solară pe bază de minerale, care formează un strat protector pe pielea bebelușului.
În plus când aplici crema de protecție solară pe micuțul tău, fă acest lucru cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a te asigura că este eficient. Reține că durează aproximativ 15 minute pentru a se absorbi în piele.
Ar mai trebui să verifici medicația copilului, dacă acesta ia medicamente, cel mai bine este să te asiguri că acestea nu cresc sensibilitatea la soare sau nu înrăutățesc arsurile solare sau erupțiile cutanate. De exemplu, unele antibiotice, diuretice și antihistaminice sunt cunoscute pentru creșterea riscului de arsuri solare la copii, în urma expunerii la soare.