Adaptarea casei pentru persoanele cu probleme locomotorii

Adaptarea casei pentru persoanele cu probleme locomotorii

Odată cu trecerea timpului, starea noastră mentală și fizică se schimbă, la fel și nevoile noastre. Apariția unor probleme locomotorii este cauzata de vârsta înaintată, de o dizabilitate permanentă sau temporară, de un accident nefericit, dar cu siguranță va schimba modul de viață al oricui, ducând la izolare socială și nevoia de ajutor.

Casa trebuie să satisfacă nevoile fiecărui membru al familiei, însă atunci când apare o situație neplăcută precum o persoană cu probleme locomotorii, atunci este nevoie de o modificare a locuinței, astfel încât toată lumea să se simtă bine.

 


Cum modificăm locuința pentru persoanele cu probleme locomotorii

 

Dorința de a face o casă utilizabilă în cea mai mare măsură pentru fiecare membru al familiei, indiferent de condiția fizică și capacitatea lor, nu este simplu de realizat, însă nu imposibil dacă știm cum trebuie să procedăm.

Modificările care trebuie aduse casei sunt orice modificări aduse pentru a elimina barierele de mediu care limitează persoanele cu probleme locomotorii. Exemple de astfel de modificări pot include adăugarea unei rampe în partea din față a unei case pentru a permite accesibilitatea cu un scaun cu rotile sau un premergător, îndepărtarea pragurilor de la ușă, folosirea unui cadru de toaletă, a unui scaun de duș, o chiuvetă coborâtă în baie sau chiar doar distanțarea mobilierului în așa fel încât cineva cu un dispozitiv de mobilitate să se poată deplasa cu ușurință prin interiorul locuinței.

Așadar, o casă trebuie să fie la fel de accesibilă pentru o persoană cu probleme locomotorii ca și pentru orice altă persoană care trăiește în casă, ceea ce înseamnă că ar putea fi necesare unele modificări fizice prrecum:

  • Eliminarea tuturor pragurilor din dreptul ușilor, iar acolo unde exista denivelări, se vor completa rampe pentru o mai ușoară trecere la nivelul casei.
  • Plăcile de pardoseală trebuie să fie antiderapante. O alunecare accidentală poate fi neplăcută sau gravă pentru orice persoană, nu numai pentru cei cu probleme locomotorii.

  • Utilizarea de covoare, cu suporturi antiderapante, pe podele dure, de parchet, gresie sau piatră, pentru a preveni alunecările și căderile.

  • Accesul în și din casă se va face tot cu rampă, care pe laterale să aibă balustradă de sprijin pe ambele părți. Extinderea balustradelor dincolo de trepte permite unei persoane cu probleme locomotorii să urce în siguranță scările.

  • Holurile și ușile trebuie să fie suficient de largi pentru a permite trecerea cu un scaun cu rotile, un premergător sau un cadru de mers.

  • Acces ușor la cel puțin o baie și posibilitatea de a utiliza toate facilitățile băii prin folosirea unor bare de protecție și prindere.

  • Mânerele butoanelor de pe uși trebuie înlocuite cu mânere tip pârghie, care sunt ușor de operat și pot fi utilizate de toată lumea. Unde este posibil pot fi folosite deschizătoare automate.

  • Accesul facil la prize și întrerupătoare de lumină.

  • Blaturile de lucru ale bucătăriei sau masa trebuie să aibă o înălțime reglabilă sau o înălțime confortabilă pentru a lucra atât în poziție așezată, cât și stând în picioare.

probleme locomotorii

 

 

Adaptarea dormitorului

 
  • Patul ideal pentru o persoană cu probleme locomotorii este recomandat să fie unul reglabil, a cărui pernă de la cap se poate ridica după voință și necesitate, dotat cu mânere de siguranță, care să ușureze ridicarea din pat singur, fără ajutor și crescând astfel gradul de independență al pacientului. În lipsa unui astfel de pat se pot folosi mânere tip scăriță, care sunt mânere de siguranță ce se pot monta foarte ușor, fiind prinse de somieră, sub saltea. Se poate folosi un suport de spate pentru pat pe care îl găsiți pe empria.ro.

  • Mobilierul din dormitor trebuie să nu aglomereze spațiul, pentru a lăsa în jurul patului loc suficient pentru deplasarea cu obiecte ajutătoare pentru mers. Noptierele cu sertare accesibile fără a necesita pacientului cu probleme locomotorii să se ridice din pat.

  • Întrerupătoarele bidirecționale pentru lumină sunt un lucru bun pentru toată lumea, nimeni nu este  confortabil mergând și ciocnindu-se de lucruri în întuneric. De asemenea, sistemele cu telecomandă sunt de dorit pentru persoanele cu probleme locomotorii. 

 

Adaptarea băi

 
  • Baia trebuie să fie spațioasă, cu intrare suficient de largă pentru a putea intra cu obiecte ajutătoare pentru mers.

  • Vasul de toaletă trebuie să fie unul special pentru persoane cu dezabilități sau se poate folosi un vas normal cu un înălțător pentru toaletă cu capac. Indiferent de varianta aleasă este foarte importantă montarea unui cadru de susținere pentru așezarea și ridicarea de pe vasul de toaletă.

  • Un duș fără cabină este varianta cea mai sigură deoarece se poate accesa ușor. Este nevoie doar de o bună scurgere de pardoseală, mânere de siguranță și un scaun de duș. O altă variantă este cada de baie tip walk-in, în care se poate păși foarte ușor. Poate fi folosită și o cadă de baie cu acces facil, care este o cadă cu ușă. Ea poate fi folosită de o persoană cu probleme locomotorii în deplină siguranță, chiar fără ajutor extern. 


Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.
 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!