Ingrijirea bolnavului imobilizat la pat: 5 lucruri bine de stiut

Ingrijirea bolnavului imobilizat la pat: 5 lucruri bine de stiut

Îngrijirea unei persoane dragi care suferă de o boală gravă sau în urma unui accident, poate fi o provocare majoră. Provocarea este agravată atunci când bolnavul este imobilizat la pat și incapabil să îndeplinească chiar și cele mai elementare funcții, cum ar fi utilizarea băii. Este un eveniment care schimbă brusc viața și care modifică fundamental stilul de viață al tuturor celor implicați. 

Îngrijirea bolnavului imobilizat la pat include cu siguranță hrănirea acestuia și ajutorul cu sarcini de igienă personală, cum ar fi băile la pat, îngrijirea dentară și toaleta. De asemenea, probabil că trebuie să te ocupi de o serie de sarcini medicale, inclusiv administrarea medicamentelor și prevenirea problemelor medicale cum sunt escarele. Per total, trebuie să creezi suferindului imobilizat la pat o situație confortabilă și o stare de bine.

Deși această situație nu este deloc ușoară, îngrijirea bolnavului imobilizat la pat acasă este gestionabilă cu puțină organizare și urmând întocmai câteva sfaturi utile despre lucrurile pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când îngrijești un pacient imobilizat la pat.

1. Asigură o bună îngrijire și igienă

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a ajuta orice pacient imobilizat la pat este să te asiguri că nevoile lor de bază de igienă și îngrijire sunt îndeplinite cât mai bine. Aceasta include:

  • Îmbăierea este absolut necesară. Pentru cel imobilizat la pat este posibilă o baie la pat în fiecare zi. Pentru o reușită deplină salteaua trebuie acoperită cu plastic pentru a nu se uda.
  • Îngrijirea dentară este necesară cel puțin o dată pe zi și bolnavul trebuie să fie sprijinit pentru a se spăla singur dacă poate.
  • Îmbrăcămintea trebuie schimbată zilnic cu haine curate. Este important pentru a te asigura că murdăria, germenii și bacteriile nu au timp să dăuneze suferindului imobilizat la pat.
  • Unghiile de la mâini și picioare trebuie îngrijite periodic pentru a nu produce zgârieturi accidentale și alte leziuni. Unghiile lungi pot deveni, ușor încarnate sau infectate, important este menținerea lor tăiate.
  • Tunsul și bărbieritul sunt de asemenea importante. Păstrarea părului și bărbii curate este o modalitate bună de a preveni germenii.

Toate aceste măsuri contribuie la oferirea unei vieți bune bolnavului, cât și la creșterea încrederii în sine și a motivației.

2. Ține cont de prevenirea escarelor

Escarele, cunoscute și sub numele de răni de presiune, sunt leziuni ale pielii și țesuturilor subiacente care rezultă din șederea sau culcarea într-o singură poziție pentru perioade lungi de timp și care pot provoca lezarea pielii. Rezultatul final este că zona devine extrem de dureroasă și inconfortabilă și, în cel mai rău caz, escarele se pot suprainfecta și pot duce la complicații majore care pot scurta viața bolnavului.

Escarele pot fi prevenite dacă iei în considerare utilizarea următoarelor sfaturi:

 
  • Dacă bolnavul este imobilizat la pat, atunci așază-l câteva minute la fiecare câteva ore pentru a-l repoziționa. Dacă se poate mișca singur, încurajează-l să-și schimbe poziția periodic.
  • Adresează-te unui medic sau unei asistente medicale pentru sfaturi cu privire la cel mai bun mod de a repoziționa pacientul, astfel încât să nu-i provoci răni în timp ce-i ajustezi poziția.
  • Asigură-te că rămâi proactiv și verifică frecvent aceste zone comune pentru escare: călcâiele, gleznele, șoldurile și coccisul. Cu cât se previne mai devreme o escară, cu atât probabilitatea de vindecare este mai mare.

batran la pat caruia ii este luata tensiunea

 

3. Schimbă lenjeria de pat în mod regulat

Poate părea un lucru simplu, dar schimbarea lenjeriei face o mare diferență. Lenjeria de pat se poate murdări de la alimente, băi la pat, transpirație, celule moarte, urină etc.

Din motive de igienă și sănătate, când schimbi lenjeria de pat, trebuie să ții cont că:

  • Pacientul imobilizat la pat petrece mai mult timp în același așternut decât un om activ și este esențial ca lenjeria de pat, adică cearșaful montat, cearșaful superior și fețele de pernă, să fie schimbate la 2-3 zile.
  • Asigură-te că noul set de lenjerie de pat schimbat a fost curățat, spălat și igienizat corespunzător înainte de utilizare.
  • Discută cu bolnavul imobilizat la pat despre materialul lenjeriei de pat folosite, dacă este țesătura suficient de moale pentru el, dacă ține suficient de cald sau poate încălzește prea tare.
  • Nu uita de pături și pilote, este posibil să nu fie nevoie să le schimbi și să le speli la fel de des ca lenjeria de pat, dar schimbarea lor în mod regulat este importantă.

4. Asigură o alimentație bună

 

Toată lumea știe că importanța unei diete sănătoase și este chiar mai critică la pacienții bolnavi sau care se recuperează după o intervenție chirurgicală. Discută cu medicul, asistenta medicală sau dieteticianul pentru a vedea ce tipuri de alimente recomandă și ce suplimente nutritive sunt indicate.

 
 
  • Încearcă să oferi o dietă bine echilibrată, ținând evidența nutrienților și a caloriilor pentru a te asigura că persoana imobilizat la pat rămâne sănătoasă.
  • Adaptează-te la fiziologia pacientului, dacă preferă să mănânce în sesiuni mici de gustări pe tot parcursul zilei, mai degrabă decât să aibă mese mari la anumite ore.
  • Păstrează apă și băuturi sănătoase, fără zahăr, la îndemână, pentru a bea pe tot parcursul zilei, pentru a te asigura că rămâne hidratat.
  • Monitorizează obiceiurile alimentare și înregistrează mesele într-un jurnal pentru referință atunci când vorbești cu un medic sau în cazul în care observi ceva neobișnuit după ce s-au consumat anumite alimente.
  • Asigură-te că urmezi instrucțiunile medicului despre orice ar trebui sau nu ar trebui să mănânce un pacient imobilizat la pat.

5. Creează un mediu confortabil

 

Mediul de viață al bolnavului imobilizat la pat joacă un rol imens în bunăstarea emoțională, așa că acordă câteva momente pentru a te asigura că este cât mai confortabil posibil.

 
  • Asigură o cameră bine luminată, cât mai multă lumină naturală.
  • Păstrează trecerea la baie ușoară și fără dezordine.
  • Așază o noptieră lângă pat, cu acces ușor la o alarmă, telefon, carte, mâncare și apă.
  • Servitul mâncării la pat se poate face folosind o masă reglabilă cu roți care vine lângă pat. Gama Empria de produse suport pentru adulți conține și o masă ajustabilă pentru servire la pat pentru îngrijirea bolnavului imobilizat la pat.
  • Aerisește camera, pentru a împrospăta și permite aerului proaspăt să circule. Adu o plantă sau flori ori de câte ori ai ocazia.
  • Păstrează distragerile la minimum, în special în timpul perioadelor de odihnă, pentru a te asigura că bolnavul se odihnește corespunzător.
  • Petrece în fiecare zi timp cu bolnavul imobilizat la pat. Sănătatea mentală și emoțională este la fel de importantă ca sănătatea fizică.
 

Persoana imobilizată la pat necesită ajutor pentru foarte multe dintre activitățile de zi cu zi obișnuite pentru un om sănătos, de la alimentație, igienă și socializare. Din grijă pentru cei dragi, Empria este alături de tine cu produse de îngrijire și recuperare bolnavi de foarte bună calitate!

 

Fii printre primii care nu ratează ofertele și promoțiile magazinului nostru online. Asigură-te că ești abonat la newsletter-ul pe care noi îl trimitem săptămânal. Iar promisiunea noastră este că vom merge în același ritm ca până acum.


 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!