Top 10 metode de a invata copilul sa doarma singur in camera lui

Top 10 metode de a invata copilul sa doarma singur in camera lui

Somnul este important pentru orice ființă, cu atât mai mult pentru un copil aflat în plină dezvoltare. Copiii care nu dorm suficient și nu se odihnesc corespunzător pot suferi de diferite probleme, cum ar fi crizele de furie, agitație sau lipsa concentrării. Același lucru poate fi valabil și viceversa, astfel părinții care dorm împreună cu copiii nu se odihnesc corespunzător deoarece copiii se mișcă foarte mult în timpul somnului, lovesc și pot face somnul dificil pentru toți. 

 

Când vine vorba de stabilirea unei rutine de somn pentru copil, cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine. Însă, înainte de a face o schimbare și a căuta metode a învăța copilul să doarmă singur în camera lui, este bine să ții cont de două lucruri: anxietatea de separare și evenimente stresante. În jurul varstei de 18 luni, copilul trăiește din plin anxietatea de separare deoarece începe să conștientizeze cel mai bine despărțirea de părinte. 

 

Așa că, în cazul în care copilul tău este în jurul acestei vârste și este deosebit de atașat, cel mai bine ar fi să mai aștepți o perioadă. De asemenea, dacă în viața copilului tau s-a schimbat ceva important, cum ar fi începerea grădiniței sau venirea pe lume a unui frate este bine să eviți mutarea în camera lui deoarece poate fi un eveniment stresant care se adaugă unei schimbări pe care oricum nu poate să o gestioneze.

 

Metode de a învăța copilul să doarmă singur

 

În primul rând, vârsta copilului este importantă. Specialiștii în puericultură sunt de părere că este mult mai ușor să înveți copilul să doarmă singur la vârstă mică, până să împlinească vârsta de 2 ani. Pe de altă parte, există păreri opuse care vorbesc despre beneficiile co-sleeping și despre faptul că momentul în care copilul va învăța să doarmă singur în propria cameră trebuie să fie mult mai târziu. 

 

Dacă ai decis că este momentul să faceți pasul cel mare, iată 10 metode de a învăța copilul să doarmă singur în camera lui:

 

1. Pregătește din timp copilul pentru schimbare

 

În funcție de vârsta copilului, momentul pentru schimbare trebuie discutat dinainte. Dacă vorbim de un copil de peste 3-4 ani, mutarea în propria cameră trebuie să se facă după o perioadă în care ați povestit despre avantajele de a avea propria cameră. Există cărți pentru copii care vorbesc despre independență și curaj sau de ce nu poți inventa chiar tu o poveste despre un erou și castelul lui. 

De asemenea, puteți să mergeți în vizită la prieteni care au copii mai mari și care dorm în propria lor cameră, Va fi o bună metodă pentru a-i insufla copilului ideea că dormitul singur este un lucru firesc. Spune-i că dormitul singur nu înseamnă că se va despărți de voi, ci doar că va avea un loc al lui, în care să doarmă mai comod. 

metode a invata copilul sa doarma singur

 

2. Creează un spațiu de dormit confortabil și atrăgător

 

Copiilor mai măricei le plac camerele frumos amenajate, cu personaje din desene animate, cu jucării de pluș și în culori vesele. Un pat confortabil, cu o cuvertură de pat cu personajul de desene animate preferat sau așternuturi moi și pufoase îl vor atrage să doarmă în camera nouă. Există o mulțime de decorațiuni care fac din camera copilului un loc de poveste.

 

În cazul în care copilul este suficient de mare, implică-l în decorarea dormitorului său astfel încât să simtă și mai mult că acel loc îi aparține. Nu uita bineînțeles de siguranța copilului, așadar alege protecții de pat copii cu înveliș protector moale, care țin în siguranță copilul pe timpul somnului și atenuează căzăturile.

aparatoare pat

 

3. Plasează o sursă de lumină ambientală

 

Întunericul poate fi înfricoșător și mulți copii se tem să doarmă singuri în camera lor din cauza acestui aspect. Una dintre metodele de a învăța copilul să doarmă singur este să-l asiguri că mereu va avea lumină astfel încât când se trezește să nu fie întuneric. Folosește veioze sau lămpi de veghe care au becuri de mică intensitate. 

 

4. Creează un ritual înainte de culcare

 

Mersul direct la culcare imediat după masă sau joacă nu este o idee tocmai bună, deoarece copilul nu este într-o stare potrivită de a adormi ușor. Încearcă să îi faci baie, apoi să vă așezați amandoi în patul lui și să citiți o poveste împreună..

Unele asociații de somn sunt sănătoase și esențiale pentru a stabili o rutină de culcare, astfel încât mintea și corpul copilului să fie pregătite pentru somn. Părinții ar putea să-i ofere copilului lor o baie caldă, să se spele pe dinți, să citească împreună o poveste, să stingă luminile, să cânte cântece sau să facă orice care ajută la indicarea că ora de culcare se apropie.

 
 

5. Oferă-i un obiect de confort

 

Copiii mici au nevoie de obiecte de confort, mai ales atunci când sunt agitați. Una dintre cele mai frecvente metode de a învăța copilul să doarmă singur este de a-i oferi un astfel de obiect de atașamanet. Suzeta, păturica preferată sau un animal de pluș le oferă o senzație de liniștire și relaxare necesară mai ales în momentul adormirii. 

 

Copiii încep să stabilească asociații de somn foarte devreme în viață. Dacă un bebeluș este obișnuit să adoarmă în timp ce este alăptat sau bea lapte din biberon, el va face acea asociere de fiecare dată când este ora de culcare și somnul va veni mult mai ușor. O jucărie de pluș reprezintă o priveliște familiară și liniștitoare în momentele în care copilul urmează să adoarmă. În plus, de fiecare dată când se trezește, îi poate oferi momente foarte distractive.

invata copilul sa doarma singur

 

6. Spune-i de ce este benefic să doarmă singur

 

Când vorbim de un copil mai mare de peste 5-6 ani, pe lângă metodele de adormire specifice și copiilor mici, discuția despre avantajele de a avea propriul pat și a dormit singur pot avea mai mare succes în a-l convinge să doarmă singur. Explică-i că somnul odihnitor este important pentru sănătate, iar corpul lui are nevoie de spațiu pentru a se întinde corespunzător. Păstrează întotdeauna un ton liniștitor și încearcă pe cât posibil să-i răspunzi la toate temerile cu răbdare și blândețe. 

 

7. Asigură-l că vei veni imediat ce te strigă

 

Copiii care nu s-au obișnuit pe deplin să doarmă singuri vor avea nevoie ca, din când în când, să-i asiguri că ești lângă ei. Pentru a-i conferi siguranță și încredere lasă ușile deschise la dormitorul părinților și la camera lui pentru o periodă de timp. Puteți face un test, în care el să te cheme din camera lui, ca să fie absolut convins că vei veni la el imediat ce te strigă.

 

8. Ai răbdare și fii perseverent

 

Când înveți copilul să doarmă singur, prima săptămână este fără îndoială cea mai grea. De aceea, este nevoie să ai multă răbdare și să te aștepți să întâmpini refuzuri. Dar, dacă acționezi cu înțelegere și îi explici de fiecare dată cât de avantajos este să aibă propria cameră și un pat pe care nu trebuie să-l împartă cu nimeni, nu ar trebui să dureze mai mult de două-trei săptămâni pentru ca noul obicei de somn să se stabilească.

invata copilul sa doarma singur

 

9. Oferă-i multă atenție și iubire în timpul zilei

 

Vrei să îți ajuți copilul să facă față provocării de a deveni mai independent și de a învăța să doarmă singur în camera lui? Foarte important este să vă asigurați că petreceți timp împreună în fiecare zi, astfel încât să nu simtă schimbarea ca pe o izolare și mai mare. Pe parcursul zilei, oferă-i copilului multe îmbrățișări și iubire. Jucați-vă în camera lui, stați împreună în pat și citiți povești, astfel încât să se atașeze de acest loc și să-l simtă ca fiind cuibul său. 

 

10. Nu folosi niciodată somnul ca pedeapsă

 

Pe lângă recomandările anterioare despre metode de a învăța copilul să doarmă singur, există un lucru de care trebuie să țineți cont de la bun început. Dacă folosești somnul ca modalitate de a pedepsi un copil, el va dezvolta sentimente de stres asociate cu momentul somnului.

 

Atunci când copilul nu se comportă așa cum ți-ai dori, nu îl amenința niciodată că îl trimiți în pat la somn. Timpul de dormit ar trebui să fie un lucru pe care copilul tău îl percepe ca fiind firesc și benefic. Astfel, timpul de culcare nu trebuie perceput ca o pedeapsă, dimpotrivă copilul trebuie să asocieze somnul cu activitățile plăcute și relaxante.

 

Pentru că suntem permanent preocupați de starea de bine a copiilor, te așteptăm pe Buy4Baby.ro să vezi gama noastră de protecții pat copii care pun siguranța și sănătatea pe primul loc.




 

Suport clienti Program Call Center L-V: 07:00-22:00 | S-D: 10:00-20:00 / Punct de lucru L-V: 08:00-17:00

0371.230.387 contact@empria.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!