Căderile reprezintă o problemă majoră, sursa a numeroase răniri sau chiar decese în rândul copiilor. Deși în ceea ce privește alte criterii ce țin de siguranța copiilor România stă ceva mai bine, rata mortalității în cazul copiilor și adolescenților din cauza căderilor o plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană (conform unui studiu din anul 2012).
Sfaturi utile de creștere a siguranței copiilor
Putem contribui la reducerea riscurilor ce duc la apariția acestor accidentări, urmând o serie de pași simpli. Un raport al European Child Safety Alliance ne pune la dispoziție câteva sfaturi, pe care le prezentăm în traducere mai jos:
Folosiți porți pentru scări aprobate și instalate corespunzător, atât în partea de sus cât și în cea de jos a scărilor. Alegeți porți pentru scării cu bare verticale la intervale de 10 cm în loc de bare orizontale, pentru a preveni urcarea.
Instalați siguranțe pentru ferestre sau opritoare pentru ferestre în întreaga casă pentru a preveni căderile, asigurându-vă întotdeauna că puteți totuși ieși ușor pe fereastră în caz de urgență.
Păstrați pătuțurile, scaunele, paturile, canapele și alte piese de mobilier pe care copilul dvs. se poate urca departe de ferestre și balcoane.
Nu lăsați niciodată copilul singur în niciun loc înalt, cum ar fi un pat, o canapea sau o masă pentru schimbat. Țineți o mână pe copilul dvs. în timp ce schimbați scutecele. În mod ideal, schimbați-vă copilul pe podea.
Nu folosiți premergătoare pentru copii. Acestea le oferă copiilor mici mobilitate și înălțime mai mari, înainte de a fi pregătiți pentru asta. Asta îi expune riscurilor de pericole, cum ar fi să cadă pe scări și să rănească la cap.
Folosiți întotdeauna bretelele când așezați copilul într-un scaun de masă, leagăn, masă pentru schimbat sau cărucior. Când cumpărați produse noi cu hamuri, alegeți-le cu hamuri cu fixare în cinci puncte. Acestea sunt mai sigure decât hamurile cu fixare în trei sau patru puncte.
Îndepărtați pericolele de cădere din casa dvs., cum ar fi covoare pliate, fire electrice sau cabluri pe podea. Asigurați-vă că copilul dvs. nu merge pe podele umede.
Eliminați de pe scări pericolele de împiedicare. Asigurați-vă că scările sunt bine iluminate.
Plasați o peliculă rezistentă la spargere pe suprafețele de sticlă în care copiii ar putea cădea sau înlocuiți sticla obișnuită cu sticla rezistentă la spargere.
Puneți un covor moale lângă pătuțul sau patul copilului dvs. în cazul în care copilul dvs. ar cădea din pat.
Folosiți protecții de colț pe mobila cu colțuri ascuțite.
Pe măsură ce copilul dvs. își dezvoltă noi abilități precum întoarcerea, târârea și cățărarea, fiți atenți la atenție noile pericole.
Dacă aveți echipament de joacă în curtea dvs., folosiți cauciuc, lemn, scoarță sau nisip sub el.
Dacă aveți o trambulină, poziționați-o departe de structuri, copaci, suprafețe de beton și alte zone de joacă. Nu permiteți niciodată mai mult de o persoană pe trambulină simultan și nu lăsați copiii să încerce sărituri peste cap. Trambulinele nu sunt potrivite pentru copii foarte mici și bebeluși. Supravegheați întotdeauna copiii care folosesc o trambulină, stând într-o parte a acesteia.
Versiunea originală și mai detaliată a acestor indicații poate fi găsită aici: https://www.childsafetyeurope.org/publications/info/tipsheets/falls.pdf.
Sunt lucruri simple și de bun simț, care necesită mai curând atenție și grijă decât cheltuieli. Siguranța copiilor noștri merită efortul!