Venirea pe lume a unui copil, în afară de multă bucurie, aduce și multe schimbări în viața părinților. Cele mai surprinzătoare sunt cele legate de casă, care, dacă până atunci părea sigură și prietenoasă, dintr-odată devine creatoare de multe pericole potențiale pentru un copil.
Pentru siguranța bebelușului în casă, orice părinte responsabil și cu imaginație va aborda practici de babyproofing, încercând să elimine orice risc posibil, prevenindu-l sau eliminându-l. Mai mult, pe măsură ce copilul crește și învață să urce și să deschidă lucruri, trebuie să fii atent la alte noi pericole.
Probabil că va trebui să schimbi mediul pentru siguranța bebelușilor și pentru a te asigura că acesta este un loc sigur și creativ în care copilul tău se poate juca și explora. Plus că, dacă acesta nu are un spațiu creativ de joacă și de explorat, cu o mulțime de lucruri interesante de făcut și de privit, este foarte probabil să-și caute propria stimulare prin explorarea zonelor în care s-ar putea să nu dorești să intre.
1. Pătuțul bebelușului
În ceea ce privește siguranța bebelușului în casă, începe prin a te asigura că pătuțul și salteaua sunt potrivite pentru vârsta acestuia. Pătuțul trebuie să fie suficient de înalt pentru ca bebelușul să nu aibă posibilitatea de a se da jos singur din pat, deoarece se poate accidenta. Salteaua trebuie aleasă cu densitate mai mare pentru a susține corect coloana vertebrală, întrucât o saltea moale crește riscul de sufocare sau al apariției SIDS (sindromul morții subite la sugari).
Pentru a te asigura că bifezi cele mai eficiente practici de babyproofing, ai grijă ca atât pătuțul, cât și salteaua să respecte standardele de sigurantă - spațiul dintre lemnele laterale ale pătuțului nu trebuie să fie mai mare de 6 cm. În privința saltelei, aceasta trebuie aleasă la dimensiunea potrivită pătuțului, astfel încât să nu rămână spațiu între marginea saltelei și cadrul patului, acceptându-se maxim un spațiu de două degete. De asemenea, ar trebui ca lângă pătuț să nu existe perdele sau draperii, deoarece poate trage de ele și poate provoca accidente.
2. Mobilierul din casă
Pentru că în jurul vârstei de șase - opt luni bebelușii încep să se miște, să se rostogolească și să se joace mai des pe podea, ar trebui să te pui în pielea lor și să vezi ce ar putea să-l pună în pericol. Astfel, vei vedea ce lucruri pot rămâne pe traseul lor și care ar trebui mutate. Copiii învață să se ridice și se agață de orice găsesc în calea lor, așadar pot fi grav răniți dacă mobilierul se înclină și cade.
Pentru a te asigura că pui în acțiune practici de babyproofing efeciente, trebuie să eviți accidentele produse de bebelușii sau copiii care învață să meargă. Astfel, ar trebui să ancorezi bine mobilierul pe pereți și să îndepărtezi atât obiectele grele cum ar fi televizoarele și lămpile de pe suprafețele de mobilier, dar și pe cele mici precum bibelourile, care se pot sparge ușor.
Mai mult, pentru siguranța bebelușului în casă ar trebui să folosești protecții mobilier la colțurile dulapurilor și meselor. Pe Buy4baby.ro vei găsi mai multe tipuri și variante de astfel de produse, de la bandă moale pentru margini și colțuri, la protecții colțuri sau siguranțe pentru uși și sertare.
3. Prizele
Decesele prin electrocutare sunt numeroase la copiii de vârstă mică, dar în special în jurul intervalului de vârstă de 15 luni, când copiii devin fascinați de prizele electrice și doresc să pună diverse lucruri în ele pentru a vedea ce se întâmplă.
Iată câteva practici de babyproofing la domiciliu:
-
Apelați la un electrician licențiat pentru a instala întrerupătoare de siguranță, care taie rapid alimentarea pentru a evita electrocutarea.
-
Pentru siguranța bebelușilor, nu lăsa la vedere cabluri care să traverseze camera mai ales când aceștia merg de-a bușilea sau se târăsc. Cu atât mai mult când le apar primii dinți și au obiceiul de a roade tot ce prind.
-
Înlocuiește aparatele electrice și cablurile dacă sunt uzate.
-
Instalează siguranțe priză pentru punctele de alimentare nefolosite pentru a evita ca bebelușul să fie tentat să bage obiecte acolo.
4. Scări, balcon, ferestre
Căderile sunt cea mai frecventă cauză a leziunilor și a vizitelor la spital în fiecare grupă de vârstă. Pentru siguranța bebelușului în casă, o acțiune importantă ce vizează practicile de babyproofing este urmărirea în permanență a noilor abilități dobândite și a noilor locuri în care poate ajunge. Pentru a evita accidentările, e bine să iei măsuri pas cu pas:
-
Când copilul începe să se târască, instalează protecții de siguranță peste intrările pe scări și balcoane. Utilizează porțile pentru copii mici în partea de sus și de jos a scărilor. Nu folosi porți cu spații mari între bare, pentru că bebelușii își pot băga capul printre gratii. De asemenea, asigură-te că porțile sunt suficient de înalte încât copiii să nu se poată urca și răsturna.
-
Când copilul începe să urce, încuie ferestrele în special ferestrele de la etaje superioare, fie restricționezi deschiderile ferestrelor fie le montezi cu protecții de ferestre bine atașate. Acest lucru va opri tendințele de alpinism ale copilului.
-
Așază capacele de ușă pe ușile care duc la garaj, subsol, mansardă sau în aer liber. Acest lucru te poate ajuta să împiedi copilul să meargă acolo unde nu ar trebui să meargă.
-
Lasă o lumină de hol aprinsă pe timp de noapte sau utilizează lumini cu senzori pentru a face mai ușor și fără piedici drumul către toaletă, pentru copiii mai mari.
-
Alte practici de babyproofing presupun să nu îl lași pe cel mic nesupravegheat pe suprafețe ridicate, mese, canapele sau paturi. Bebelușii se pot rostogoli foarte ușor.
5. Surse de căldură sau foc
Pentru siguranța bebelușilor și pentru a preveni arsurile, aceștia ar trebui ținuti departe de foc și de suprafețele fierbinți. Fii atent la copilul tău ori de câte ori se află în apropierea lucrurilor care pot arde, în special în jurul sobelor, șemineelor, cuptoarelor, cuptoarelor cu microunde, încălzitoarelor și altor aparate.
La fel, alimentele și băuturile calde, dar și băile prea calde sunt o cauză majoră a opăririlor pentru bebeluși și copii. Iată câteva măsuri simple de siguranță pentru a evita aceste riscuri:
-
Păstrează alimentele și băuturile calde departe de copii.
-
Testează întotdeauna temperatura apei din baie înainte de a face baie copiilor – cea mai sigură metodă este verificarea apei cu cotul.
-
Nu lăsa copilul mic să intre în bucătărie gând gătești. Aici, copilul se poate opări cu apă fiartă, se poate arde la aragaz sau poate înghiți produse toxice. De asemenea, montează sisteme de siguranță pentru frigider, congelator și toate dulapurile și sertarele la care ajunge copilul.
-
Nu lăsa la îndemână obiecte ascuțite: cuțite, furculițe și alte obiecte tăioase.
-
Folosește pentru gătit ochiurile din spate ale aragazului, unde copilul nu poate ajunge ușor.
6. Oglindă sau obiecte din sticlă
Când copiii aleargă sau se joacă prin casă, este ușor să lovească oglinzi, ferestre și uși din sticlă. Iată practici de babyproofing utile, pentru a-ți menține copilul în siguranță în jurul obiectelor care se pot sparge:
-
Instalează sticlă securizată la ferestre și uși sau aplică folie rezistentă la spargere pe ferestrele și ușile caselor mai vechi.
-
Pune o față de masă groasă pe o masă din sticlă.
-
Creează spațiul de joacă al copilului departe de un dulap cu oglindă sau vitrină.
7. Dulăpiorul cu medicamente și soluții de curățat
Otrăvirea este una dintre principalele cauze de rănire a copiilor sub cinci ani, iar copiii sunt adesea otrăviți sau intoxicați de substanțe chimice și medicamente de uz casnic comune. Poți face mediul copilului mai sigur prin următoarele metode:
-
Renunțarea (cel puțin o perioadă) la produsele de curățare toxice și înlocuirea acestora cu produse mai sigure, naturale.
-
Închide bine orice cutie cu produse chimice sau medicamente și depozitează-le într-un loc unde copilul nu are acces. Cel mai bine ar fi într-un dulap securizat cu sistem de închidere.
-
Pune un sistem de siguranță pentru copii pe ușile dulapurilor unde păstrați substanțe chimice de uz casnic.
Chiar și atunci când crezi că ai eliminat toate pericolele pentru siguranța bebelușilor și a copiilor, realitatea este că aceștia pot avea în continuare tumbe și căderi. De aceea, supravegherea permanentă la vârstă mică este una dintre cheile pentru practicile de babyproofing acasă.
Pentru că suntem permanent preocupați de starea de bine a copiilor, te așteptăm pe Buy4Baby.ro să vezi cele mai bune sisteme de siguranță și protecție de mobilier pentru o copilărie frumoasă, sigură și fără griji!