Specialistii spun ca urechile bebelusilor si copiilor sunt mult mai sensibile decat cele ale adultilor in ceea ce priveste zgomotele puternice. Se pare ca sunetele sunt mai puternice pentru cei mici deoarece canalul auditiv este mai ingust, ceea ce duce la o presiune mai mare a sunetului.
In aceste conditii, cel mai bine e sa ne tinem copii departe de zgomote puternice. Uneori, insa, nu se poate. De ce? Pentru ca… botezuri, nunti si alte petreceri, concerte, meciuri sau cine stie ce altceva. Nici jucariile zgomotoase nu sunt de ignorat.
Una dintre principalele optiuni pentru a rezolva problema sunt castile antifonice. Acestea atenueaza intensitatea sunetelor auzite de copil cu un numar de decibeli.
Cand este necesara protectia
Ce nivel al sunetului e periculos pentru copii? Unii spun 70 de decibeli, altii 80… Pe undeva pe acolo. Dar ce inseamna asta? Un aspirator normal emite sunete cam la un nivel de 70 de decibeli. Un blender cam de 80 de decibeli. Pe aici e limita unde zgomotele incep sa le faca rau celor mici. Se spune ca daca trebuie sa tipi pentru a te face auzit, e cazul sa nu expui copilul la acel nivel de zgomot. Poti face asta plecand cu el de acolo sau protejandu-i urechile.
Castile antifonice exact asta fac. Diminueaza intensitatea cu care sunt percepute sunetele cu aproximativ 20-25 de decibeli (in functie de model). Asta inseamna ca aspiratorul se aude ca un aparat de aer conditionat… Asta nu inseamna tocmai ca un botez se transforma intr-o cina romantica, din punct de vedere al zgomotului, dar e ceva important, totusi.
Si totusi ce se intampla daca cei mici sunt afectati de zgomote prea puternice, prea mult timp? Studiile spun ca efectele pot fi directe (leziuni ale urechii, pierderea auzului) sau indirecte (atat fiziologice cat si psihologice). Acestea din urma pot include probleme de somn, de sanatate mintala, probleme la citit, concentrare, atentie sau memorare.
Si atunci ce e de facut? Evitam sau/si protejam!
Care este experienta ta cu castile antifonice? Te-au ajutat?