Când am plecat în primul concediu ca părinți, cu băiețelul în vârstă de doar câteva luni, emoțiile constructive ne-au făcut să reușim îngrămădirea în mașină a tuturor lucrurilor care ni se păreau esențiale, într-un tetris excepțional. La întoarcere însă, tetrisul refuza să mai iasă și am petrecut mult timp în fața hotelului încercând să ne amintim cum reușisem să băgăm întregul morman de lucruri în mașină. Până la urmă am reușit cumva să băgăm la loc și căruciorul, și balansoarul, și cădița și tot, tot, tot...
Revenind la ale noastre, însă... Pe lângă atâtea alte lucruri esențiale, ce să iei cu tine pentru a-ți ține copilul cât mai în siguranță în timpul concediului? Contează mult, desigur, unde mergi. Dacă aveți luată pe undeva o casă întreagă sau doar o cameră de hotel, dacă e la etaj sau la parter, dacă proprietarii sunt foarte stricți sau mai puțin... Sunt doar câteva dintre elementele care pot influența deciziile voastre.
Iată însă câteva sugestii pe care le poți lua în calcul:
1. Protecții pentru colțurile mobilierului. Sigur, acestea se lipesc cu benzi adezive, ceea ce poate fi o problemă la plecare. Pentru a facilita scoaterea lor la plecare poate fi util să nu le lipiți pe toată suprafața ci doar cât să reziste pe perioada vacanței. În plus, daca veți avea acces la un feon, încălzirea locului de lipire va ajuta la dezlipirea fără urme a colțarelor.2. Siguranțe pentru geamuri sau uși. La fel ca și cu colțarele de protecție, puteți ezita când e vorba de montarea acestora, gândindu-vă că vor lăsa urme la scoatere. În mod normal însă, cu tehnica potrivită, ele pot fi scoase fără a lăsa vreo urmă. Sigur, vor lăsa ceva urme în buzunarul tău, în condițiile în care le vei utiliza doar pe perioada vacanței. Totuși nu reprezintă o investiție majoră.
3. Poartă de siguranță. Dacă veți avea scări sau camere unde vreți să blocați accesul copilului, porțile de siguranță vă pot fi de folos. Ca dezavantaje însă sunt de luat în calcul dimensiunea destul de mare a acestora și faptul că va fi greu sa știți dinainte dacă se vor potrivi sau le luați degeaba.
4. Bariere de protecție pentru pat. Siguranța în pat a copiilor este importantă și în concediu. Poate chiar mai mult decât acasă deoarece somnul într-un nou pat poate fi mai agitat iar reperele nu mai sunt aceleași, facilitând căderile. Puteți să vă luați barierele de pat obișnuite sau puteți căuta unele mai compacte.
5. Căști antifonice. Dacă veți merge în zone zgomotoase protecția auzului copilului este importantă. Dacă veți mânca la terase cu muzică live, veți fi recunoscători să aveți niște căști la îndemână. Astfel de antifoane își pot demonstra utilitatea pe termen lung, fiind utile în situații diverse.
6. Deflector aer condiționat. Aparatele de aer condiționat din hoteluri de multe ori nu sunt amplasate în cel mai fericit mod, dându-vă de ales între confortul termic și curentul supărător. Un deflector de aer condiționat este un dispozitiv simplu, compact și ușor de montat, care se potrivește pe majoritatea modelelor de aparat și care vă poate îmbunătăți mult confortul în vacanță.
7. Protecții pentru prize. Iată un alt tip de protecții care nu vă vor costa în plus. Pur și simplu scoateți protecțiile de acasă și le montați în camera de hotel. Simplu și eficient!
Cam acestea ar fi principalele sugestii. În funcție de vârsta și obiceiurile copilului lista poate fi lungită sau scurtată. Cel mai important este să aveți o vacanță relaxantă, care să vă ajute să uitați de dificultățile, angoasele și restricțiile din ultimul an.
Vacanță frumoasă și sigură!